Abortai sukiršino visą tautą: Lenkija atsidūrė ant pilietinio karo slenksčio

Dramatiški pastarųjų dienų įvykiai Lenkijoje prikaustė visų Europos valstybių dėmesį. Protestai dėl abortų įstatymo sugriežtinimo ne tik nerimsta, bet plinta po visą šalį ir darosi tik dar labiau kruvinesni.

 Protestai Lenkijoje.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Protestai Lenkijoje.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai Lenkijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai Lenkijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai Lenkijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai Lenkijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai Lenkijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai Lenkijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Žmonės raginami suvažiuoti protestuoti į Varšuvą ir nesiliauti to daryti tol, kol neatsistatydins TTP vyriausybė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Žmonės raginami suvažiuoti protestuoti į Varšuvą ir nesiliauti to daryti tol, kol neatsistatydins TTP vyriausybė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Oct 31, 2020, 12:01 PM, atnaujinta Oct 31, 2020, 12:57 PM

Protestuotojams ėmus bjauroti bažnyčias ir nutraukinėti jose mišias, jas ginti nusprendę dešinieji radikalai ėmė kurti savigynos būrius „Tautinė apsauga“.

Susipriešinusios demonstrantų grupės ėmė vienos į kitas mėtyti petardas, kiaušinius, butelius, akmenis, o per riaušes sužeidimų patyrė policininkas ir keli eitynių dalyviai.

Premjeras Mateuszas Morawieckis nurodė trečiadienį į gatves budėti išeiti žandarmerijai.

Teigiama, kad tai padės kontroliuoti pandemijos draudimų pažeidėjus, tačiau Seimo opozicija tvirtina, jog taip norima užgniaužti moterų streikus.

Manoma, kad vyriausybė išsigando to, jog policininkai nenoriai vykdo nurodymus tramdyti moteris, o keliose vietose net draugiškai mojavo protestuotojams.

Ragina kilti į kovą

Briuseliui bei kitoms Europos valstybių sostinėms nerimą sukėlė Lenkijos vicepremjero, imperatoriumi vadinamo Jaroslawo Kaczynskio žodžiai.

Kai premjeras M.Morawieckis ragino žmones likti namuose dėl siaučiančio koronaviruso, J.Kaczynskis tautiečius pakvietė kilti į kovą gatvėse.

Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis ignoravo ir arkivyskupo Wojciecho Polako raginimą, jog „moralinė kataliko pareiga yra konfliktą gesinti, o ne didinti“. Arkivyskupas pasmerkė bažnyčių bjaurojimą ir trukdymą mišioms, tačiau tikinčiuosius paragino pavyzdį imti iš Kristaus ir į prievartą atsakyti vien „atleidimu, malda, pasninku“.

J.Kaczynskis per televiziją pareiškė: „Raginu visus TTP narius ir visus, kurie mus remia, ginti Bažnyčią, ginti tai, kas šiandien yra atakuojama.“

„Ar tai nėra pilietinio karo kurstymas?“ – retoriškai paklausė tinklalapis naTemat.

„Tai primena anarchiją – vicepremjeras kviečia partijos kolegas kurti kovos būrius bažnyčioms ginti“, – pareiškė politikos apžvalgininkė Bianka Mikolajewska.

Subjaurojo paminklą

Kad įvykiai gali virsti dideliais kruvinais susidūrimais, liudija ne tik pranešimai apie pirmuosius incidentus, bet ir Solidarumo profsąjungos pirmininko Piotro Dudos pareiškimas.

TTP palaikančios profsąjungos vadovas paragino „Solidarumo“ narius padėti „Tautinei apsaugai“ ginti bažnyčias.

„Aš, katalikas, šioje situacijoje irgi nebūsiu pasyvus“, – pasakė P.Duda ir pareiškė, jog jį labiausiai sukrėtė paminklo tautiečiui popiežiui Jonui Pauliui II subjaurojimas.

Krokuvoje protestuotojos raudona spalva nudažė popiežiaus skulptūros rankas – esą jis irgi yra susitepęs moterų krauju.

Minėtą popiežių radikalūs vietos katalikai aukština tarsi Dievą nepaisydami kritikos, jog popiežius ignoravo kovą su pedofilija Bažnyčioje ir rėmė abortų įstatymo sugriežtinimą Lenkijoje.

1989 m. Lenkijoje buvo priimtas vienas griežčiausių abortų įstatymų Europoje.

Abortus nuo to laiko galima daryti tik trimis atvejais – po išprievartavimo, gresiant pavojui moters gyvybei ir dėl nepagydomo vaisiaus išsigimimo.

Sovietmečiu Lenkijoje kasmet buvo atliekama 100–120 tūkst. abortų, o dabar per metus padaroma tik apie tūkstantį. Dauguma iš minėto tūkstančio legalių abortų daromi dėl vaisiaus išsigimimo.

Praėjusį ketvirtadienį Konstitucinis teismas, kurį sau pavaldžiu pavertė TTP, paskelbė, jog abortus bus galima daryti tiktai po išprievartavimo ir kilus pavojui motinos gyvybei.

Spėjama, jog toks sprendimas buvo priimtas J.Kaczynskio nurodymu.

Kunigą užpuolė gatvėje

Streikai savaitgalį vyko 91 miestuose ir miesteliuose. Dabar jų mastas auga kasdien. Moterys skanduoja įžeidžiančius ir netgi vulgarius šūkius, nukreiptus prieš TTP, Bažnyčią ir policiją.

Pastaroji protestuotojų pyktį sukėlė panaudojusi jėgą – purškė ašarines dujas, moteris vertė ant žemės.

Poznanėje į protesto akciją susirinko 7 tūkst. žmonių, o trisdešimt merginų garsiu skandavimu „šalin rankas nuo mano vaginos“ sutrukdė mišias katedroje.

Ščecineko mieste moterys apsupo gatve einantį kunigą ir viešai jį išplūdo. Demonstrantės šaukė: „Parodyk gimdą, jei neturi – dink iš kelio“, „Varyk į Vatikaną“, „Čiuožk iš čia, debile“.

Moterys ir jas palaikantys vyrai bei kairiosios organizacijos antradienį ėmė blokuoti kelius, o trečiadienį pakvietė šalininkus neiti į darbą.

Penktadienį žmonės buvo raginami suvažiuoti protestuoti į Varšuvą ir nesiliauti to daryti tol, kol neatsistatydins TTP vyriausybė. Į gatves penktadienio vakarą Varšuvoje išėjo per 100 tūkst. protestuotojų.

Nesantaika tik didėja

Teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra nurodė pareigūnams griežtai bausti streikų dalyvius. Policija trečiadienį pranešė, jog per 226 demonstracijas buvo nustatyti 23 nusikaltimai ir 481 įstatymo pažeidimas.

Čenstakavoje trys tūkstančiai demonstrančių bandė prasiveržti į maldininkų šventove vadinamą Paulinų vienuolyną, bet kelią joms pastojo policininkai ir „Tautinės apsaugos“ aktyvistai.

Ši organizacija pakvietė ateiti bažnyčių kartu ginti visus dešiniuosius ir futbolo chuliganus.

Po to prie bažnyčių ėmė kilti riaušės, o policija ne visada spėja jas laiku sutramdyti.

Varšuvoje „Tautinės apsaugos“ atstovai nuo vienos bažnyčios laiptų nustūmė merginą, ji patyrė sužeidimų ir buvo nuvežta į ligoninę.

Į ligoninę pateko ir vienas moterų proteste Gdynėje dalyvavęs vyriškis, kurį peiliu sužeidė futbolo chuliganas.

Dar viena mergina į ligoninę Varšuvoje pateko po to, kai į moterų demonstraciją specialiai įsirėžė lengvasis automobilis ir jo vairuotojas iššokęs paspruko.

Didžiausios riaušės antradienį kilo Varšuvos Trijų Kryžių aikštėje prie ten esančios Šv.Aleksandro bažnyčios.

Ją saugojusius nacionalistus įsiutusios moterys apmėtė kiaušiniais, pomidorais, petardomis ir net akmenimis. Viena petarda sužeidė policininką, bet buvo sužeistos ir dvi merginos, į kurias specialiai automobiliu įsirėžė vienas nacionalistas.

Įtūžusi demonstrantų minia norėjo mašiną apversti, bet atskubėjusi policija išgelbėjo vairuotoją nuo linčo.

Įvykiai Lenkijoje nepaliko abejingų Švedijos bei Čekijos moterų. Švedės pradėjo rinkti parašus po peticija, smerkiančia abortų draudimus Lenkijoje ir raginančia savo vyriausybę suteikti lenkėms galimybę nemokamai darytis abortus.

Čekijos parlamente irgi pasigirdo balsų, raginančių leisti kaimynėms lenkėms atvykti nemokamų abortų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.