Minske uždaromos metro stotys, pastebėta šarvuočių su kulkosvaidžiais ant stogų

Baltarusijos sostinėje, kur sekmadienį turėtų įvykti eilinė nesankcionuota protesto akcija, vėl uždaromos metropoliteno stotys.

Protestai Baltarusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-11-01 13:00, atnaujinta 2020-11-01 17:09

Iki 12 val. 40 min. uždarytos trys stotys ir tai, pasak Minsko metropoliteno, kuris savo pranešimą paskelbė savo oficialioje paskyroje susirašinėjimo platformoje „Telegram“, daroma siekiant „užtikrinti keleivių saugumą“.

Be to, Baltarusijos sostinėje vėl ėmė strigti mobiliojo interneto ryšys ir tai, kaip paaiškino mobiliojo ryšio operatoriai, daroma valdžios institucijų nurodymu.

Mobiliojo ryšio operatorė MTS savo pranešime pažymėjo, jog sekmadienį Minske „dėl priemonių, kurias vykdo įgaliotosios valdžios institucijos, buvo apribota prieiga prie interneto tinklo ir dėl to pablogėjo abonentams teikiamų paslaugų kokybė. Apgailestaujame dėl susiklosčiusios padėties.“

Vėliau apie mobiliojo interneto išjungimą savo abonentus įspėjo mobiliojo ryšio operatorė A1.

„Pagal įgaliotųjų valdžios institucijų nurodymą, lapkričio 1 dieną Minske sumažintas mobiliojo interneto pralaidumas. Vykdant šį reikalavimą, prastėja duomenų perdavimo paslaugos kokybė arba ši paslauga yra laikinai neprieinama“, – nurodoma A1 pranešime.

Baltarusijos sostinėje taip pat buvo pirmą kartą pastebėti šarvuočiai su kulkosvaidžiais ant stogų.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“ cituojamų liudininkų, šarvuočiai į Minsko centrą įvažiavo sekmadienio ryte. Tačiau šįkart nebuvo apsiribota dešimčia šarvuočių, kurie protestų metu tradiciškai saugo Aliaksandro Lukašenkos miesto rezidenciją.

Nugalėtojų prospekte pirmą kartą buvo pastebėti keli šarvuočiai, ant kurių stogų įrengti didelio kalibro kulkosvaidžiai.

Šarvuočiai be valstybinių numerių nuvažiavo stelos „Minskas – miestas didvyris“ kryptimi.

A. Lukašenka kiek anksčiau šią savaitę savo saugumo vadovams nurodė imtis griežtų veiksmų prieš protestuotojus ir „nieko neimti į nelaisvę“, paskelbęs kol kas grėsmingiausią perspėjimą nuo demonstracijų pradžios po rugpjūtį įvykusių ginčijamų valstybės vadovo rinkimų.

„Mes į nelaisvę nieko neimsime. Jeigu kas nors palies pareigūną – jau kalbėjausi su generolais – jis turėtų likti mažų mažiausiai be rankų“, – pareiškė autoritarinis lyderis.

„Štai taip. Mes neturime kur trauktis ir neketiname trauktis“, – patikino jis.

Tai, kas vyksta šalyje, A. Lukašenka pavadino maištu.

Baltarusiją jau trečią mėnesį krečia protestai prieš autoritarinį lyderį A. Lukašenką, oficialiai paskelbtą rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų laimėtoju. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Paprastai daugiausia žmonių protestuoti išeina sekmadieniais.

Baltarusijoje vėl vyksta masinis opozicijos protestas

Baltarusijos sostinėje Minske sekmadienį vėl vyksta daugiatūkstantinis opozicijos protestas prieš Aleksandro Lukašenkos valdžią, praneša naujienų portalas Tut.by.

Besiruošiant protestams buvo uždarytos trys metro stotys – jas traukiniai pravažiuoja nesustodami.

Įvairiose miesto vietose užfiksuoti saugumo pajėgų automobiliai ir autobusai. Be to, žmonės pranešė, kad saugumo tarnybų pareigūnai važinėja po miestą mikroautobusais su geltonais taksi numeriais.

Naujienų agentūra TASS informuoja, kad Baltarusijos saugumo tarnybos pasiuntė papildomas pajėgas prie Čeliuskincevo parko, kur renkasi opozicijos eitynių dalyviai.

Kai kuriose gatvėse palei planuojamą protesto eitynių maršrutą stovi vandens patrankos ir kita speciali technika.

Saugumo pareigūnai Baltarusijoje paleido įspėjamuosius šūvius prieš protestuotojus

Sekmadienį Baltarusijos saugumo tarnybų pareigūnai paleido įspėjamuosius šūvius prieš sostinėje Minske vykstančių opozicijos eitynių dalyvius, praneša TASS.

Minsko miesto vykdomojo komiteto Vidaus reikalų skyriaus atstovė Natalija Ganusevič patvirtino naujienų agentūrai TASS, kad opozicijos akcijos metu Nepriklausomybės prospekte pareigūnai šaudė į orą.

„Taip, į orą buvo paleisti įspėjamieji šūviai“, – sakė ji.

TASS taip pat praneša, kad saugumo tarnybos sulaikė žmones, kurie išgirdę šūvius pasileido bėgti į aplinkinių gyvenamųjų namų kiemus.

Tuo metu Lahoisko prospekte, kur taip pat susirinko daug protestuotojų, saugumo tarnybos panaudojo apsvaiginančią granatą.

Baltarusijos policija vaikė protestuotojus iš stalinizmo aukų palaidojimo vietos

Baltarusijoje sekmadienį maždaug 10 000 žmonių išėjo į Minsko gatves, protestuodami prieš prieš autoritarinį lyderį A. Lukašenką, oficialiai paskelbtą rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų laimėtoju, o policija vykdė protestuotojų sulaikymus ir paleido įspėjamuosius šūvius.

Šalyje jau beveik tris mėnesius kiekvieną sekmadienį į gatves išeina dešimtys tūkstančių žmonių.

Šį sekmadienį, nepaisydami pastarųjų A. Lukašenkos grasinimų „neimti belaisvių“, protestuotojai pradėjo eitynes iš Minsko centro į Stalino laikų egzekucijų vietą šalia sostinės.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė girdėjęs garsų trenksmą ir šūvius bei matė policijos pareigūnus, besivaikančius protestuotojus netoli Kuropaitų giraitės Minsko pakraštyje, kur yra palaidota dešimtys tūkstančių stalinistinių represijų aukų.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas protestų vietoje girdėjo garsų trenksmą ir šūvius, o liudininkų teigimu, policija atidengė ugnį į orą, mėgindama išbaidyti protestuotojus.

Nėra žinoma, kokie ginklai buvo naudojami šūviams paleisti.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kad Minsko gatvėmis riedėjo šarvuočiai su kulkosvaidžiais ant stogų.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos atstovė Olga Čemodanova naujienų agentūrai AFP teigė, kad sulaikytas tam tikras skaičius žmonių, tačiau neigė, jog policija prieš demonstrantus naudojo apsvaiginimui skirtas granatas ar kitas riaušių malšinimo priemones.

Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja kreipimesi į protestuotojus sakė: „Mes nepamiršome savo praeities ir nepamiršime, kas vyksta dabar“.

Šią savaitę A. Lukašenka paskyrė naują vidaus reikalų ministrą ir Minsko policijos vadovą bei pareiškė, kad pasitrauks iš posto tik protestuotojų „sapnuose“.

„Mes neimsime belaisvių“, – pareiškė jis penktadienį.

Baltarusija šią savaitę uždarė sausumos sienas su ES narėmis Lietuva, Lenkija ir Latvija, taip pat Ukraina, aiškindama tokį sprendimą koronaviruso pandemija.

Nuo sekmadienio valdžia taip pat uždraudė užsieniečiams įvažiuoti į šalį per sausumos sienas.

Šį mėnesį valdžia pagrasino protestuotojams išsklaidyti panaudoti tikrus šaudmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.