Naujas būdas aptikti koronavirusą: truktų kelias sekundes

Pirmieji naujojo koronaviruso testo bandymai rodo, kad gali būti įmanoma ligą atpažinti ne per kelias valandas, o per kelias sekundes.

Ar nosiaryklės testai liks praeityje?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar nosiaryklės testai liks praeityje?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar nosiaryklės testai liks praeityje?<br>AP/Scanpix nuotr.
Ar nosiaryklės testai liks praeityje?<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-11-01 17:13

Studija rodo, kad Velse atrastas iškvepiamo oro tyrimo būdas padeda itin greitai atskirti Covid-19 nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų. Tyrimus tęsia Škotija ir Vokietija.

Kompanija „Imspex Diagnostics“ teigia, kad jei bus užtikrintas finansavimas, prietaisas bus paruoštas naudojimui per šešis mėnesius.

Potencialas nuteikia labai optimiškai, kaip sako ir pats kompanijos įkūrėjas bei vadovas Santi Dominguezas.

Jis teigia, kad dėl testo greičio jis gali būti pritaikytas ne tik ligoninėse. Prietaisas turi potencialo aviacijoje, susisiekime apskritai, taip pat reguliuojant atvykimą į šalį.

„Mėginys paimamas labai greitai, neinvaziniu būdu. Tai atlikti gali žmogus, nesispecializuojantis šioje srityje. Kelios minutės ir turime rezultatą“, – kalbėjo S. Dominguezas.

Naujausia šio prietaiso versija buvo sukurta „Imspex“ būstinėje Kanono Slėnyje pietų Velse.

Ši technologija iš pradžių buvo vystoma kurti testams, skirtiems aptikti plaučių vėžį ir greitai atskirti bakterines kvėpavimo takų infekcijas nuo virusinių. Prasidėjus pasaulinei koronaviruso pandemijai įmonė nusprendė skirti jėgas naujojo viruso diagnostikai tyrinėti.

„Mes esame patyrę šioje srityje. Kai atsirado koronavirusas, mes ėmėmės darbo siekdami prisidėti prie pastangų kovoti su šia liga“, – pasakojo „Imspex“ vadovas.

Jau buvo atlikti du bandymai, kuriuose panaudota įmonės technologija. Vienas ligoninėje Edinburge, kitas Dortmunde, Vokietijoje.

Šis tyrimas, vadovaujamas Lafboro Universiteto, prasidėjo nuo universiteto vykdomo toksinio triažo projekto, skirto padėti avarinėms tarnyboms įvykus civilinėms nelaimėms.

Tyrėjai siekė išsiaiškinti, ar įrenginiai gali padėti nustatyti, ar pacientas serga Covid-19, ar kitokia kvėpavimo takų liga.

Prietaisu analizuojamas vieno iškvėpimo oro mėginys. Jame ieškoma tam tikrų lakiųjų cheminių medžiagų. Atlikus bandymus, cheminėse medžiagose buvo galima nustatyti koronaviruso pėdsaką, kurį vėliau patvirtino ir įprasti nosiaryklės ėminio testai.

Keturiais iš penkių atvejų buvo įmanoma tiksliai nustatyti, ar pacientas serga Covid-19 ir atskirti šią infekciją nuo kitų kvėpavimo ligų, tokių kaip astma arba bakterinė pneumonija.

Edinburgo studijoje tyrėjai atrado ir cheminių medžiagų sudedamasias dalis, kurios gali padėti įvertinti infekcijos stiprumą ir tai, ar ji gali baigtis mirtimi.

Mokslininkai padarė išvadą, kad įrodžius metodo patikimumą, atsivers itin greitos koronaviruso atpažinimo galimybės. Testas galės būti plačiai pritaikomas gerinant rūpinimąsi pacientais ir sveikatos darbuotojų apsaugą.

Pastebėtina, kad toks staigus koronaviruso atpažinimas labai pravers sezoninio gripo protrūkio atveju.

Lafboro chemijos departamento tyrėjas Paulas Thomas pasidžiaugė, kad rezultatai buvo labai įkvepiantys. Vis dėlto, studija buvo labai mažos apimties, joje dalyvavo vos apie 100 pacientų.

Tyrimų įrangos tobulinimu užsiimanti kompanija teigia, kad reikia dar padirbėti su technologija, kad ją būtų galima naudoti kasdien oro uostuose ir ligoninėse.

„Mes esame maža įmonė. Jei mums reikės viską atlikti naudojantis vien savo ištekliais, mums prireiktų 12-18 mėnesių, kad rastume sprendimus, – sakė Santi Dominguezas. – Tačiau jei gautume paramą, galėtume įeiti į rinką mažiau, nei po pusės metų.“

Jis pasakė, kad surasti paramą šiuo metu yra įmonės prioritetas.

„Anksčiau buvome gavę paramą iš Velso valdžios. Tai mums labai padėjo pasiekti to, ką esame pasiekę, – kalbėjo jis. – Dabar esame taške, kai reikia keisti pavarą. Vienas dalykas yra technologiją ištobulinti tiek, kad būtų galima ją naudoti, bet tada reikia pradėti gaminti pakankamai dideliais kiekiais.“

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.