V. Putinas atleido tariamą A. Navalno nuodytoją, tačiau to priežastis visai kita

Prezidentas Vladimiras Putinas prieš savaitę pasirašė dekretą dėl FSB direktoriaus pirmojo pavaduotojo Sergejaus Smirnovo atleidimo. Kai kuriose Rusijos žiniasklaidos priemonėse jis vadinamas tariamu opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno nuodijimo operacijos vadovu, nes būtent S. Smirnovas buvo pavaldus FSB antrajai tarnybai, kurios funkcijos apima „konstitucinės tvarkos apsaugą“. Ir dar todėl, kad armijos generolas S.Smirnovas (aukščiausias FSB laipsnis) buvo laikomas vienu iš labiausiai patikimų asmenų Rusijos prezidento KGB rate.

A.Navalnas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

specialiai lrytas.lt, Maskva

Nov 2, 2020, 10:20 AM

Jie beveik to paties amžiaus – Sergejus Smirnovas pareigūnų šeimoje gimė tik dvejais metais anksčiau tolimoje Čitoje, kur tarnavo jo tėvas. Kadangi tėvų specialybė ir pareigos niekur neminimos, jis tikriausiai tarnavo kaip „specialusis karininkas“ – tai yra karinis kontržvalgybos pareigūnas. Ir jis buvo perkeltas į Leningradą, kai sūnui nebuvo 2 metų.

Tolesnis S.Smirnovo gyvenimas suko KGB keliu. Petrogrado 211-ojoje mokykloje jis buvo Nikolajaus Patruševo, kuris vėliau tapo FSB vadovu, o dabar – Rusijos saugumo tarybos sekretoriumi, ir būsimo Vidaus reikalų ministerijos vadovo Boriso Gryzlovo, o dabar partijos „Vieningoji Rusija“ pirmininko, klasės draugas.

Kartu su B.Gryzlovu jis studijavo Leningrado elektrotechnikos ryšių institute. Praėjus metams po studijų, jis kartu su N.Patruševu studijavo SSRS KGB aukštesniuosiuose kursuose Minske. Tada Vladimiras Putinas Leningrade tik įstojo į KGB tarnybą.

Bet sulaukęs 47 metų Sergejus Smirnovas tik pakilo į kuklias FSB miesto skyriaus vadovo pareigas Kingisepe ir jau ketino išeiti į pensiją (atsižvelgiant į darbo stažą).

Tačiau FSB direktoriumi tapo 45 metų Vladimiras Putinas. Ir dėl kažkokių priežasčių jis beveik iškart paskyrė S.Smirnovą į aukštas pareigas.

Jis vienaip ar kitaip užsiėmė reikalais, susijusiais su politika, prižiūrėjo kairiųjų, dešiniųjų ir kitas aktyvias bendruomenes, „prižiūrėjo“ viešosios nuomonės, pagrindinių partijų ir judėjimų lyderius, bandė nustatyti ir neutralizuoti žinomus protesto veikėjus, suformuoti „atskirties zoną“ aplink juos, atimti opozicijos judėjimą finansine ir žiniasklaidos parama.

Sprendžiant iš to, kad Sergejus Smirnovas vadovavo šiai krypčiai 17 metų, valdžia buvo patenkinta jo darbu. Nors 2018 m. Generolas spaudoje buvo apibūdinamas kaip turtingiausias saugumo pareigūnas, kurio metinės pajamos yra 84,7 mlrd. rublių (910,5 mln. eurų), jo oficialus atlyginimas yra 6,1 mln. rublių (65,5 mln. tūkst.)

Žurnalistai su FSB generolu Sankt Peterburge rado elitinį butą, kurio rinkos vertė siekė apie 10 Smirnovų šeimos metinių pajamų.

Tuo pat metu gyvenamasis plotas buvo įregistruotas Sergejaus Smirnovo žmonos vardu, tačiau, pažeidžiant įstatymus, jis deklaracijoje nebuvo nurodytas.

Praėjusiais metais Maskvoje griaudėjo „pogrindžio milijardieriaus“ FSB pulkininko Kirilo Čekalino byla – FSB bankų skyriaus viršininko, tai yra generolo Smirnovo pavaldinio, byla. Kratos metu iš pulkininko buvo areštuota daugiau nei 12 milijardų rublių (129 mln. eurų).

Nepaisant to, generolas Sergejus Smirnovas nebuvo atleistas „už nesėkmes savo darbe“, tačiau buvo atleistas dėl stažo – jam sukako 70 metų.

Tuo tarpu Rusijos žiniasklaida citavo britų „The Guardian“, kuris taip pat praneša, kad, pasak Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Prancūzijos žvalgybos tarnybų, Aleksejaus Navalno apnuodijimas yra būtent antrosios FSB tarnybos darbas.

Tačiau, anot laikraščio, FSB prieš A.Navalną vykdė operaciją ne siekdama jį nužudyti, o „duoti jam vienareikšmišką perspėjimą ir priversti palikti Rusiją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.