Hario Poterio žaibas Lietuvoje supykdė V. Tomaševskį, Lenkijoje – J. Kaczynskio šalininkus

Kaip bebūtų keista, tačiau fantastinių vaikiškų knygų „Haris Poteris“ simbolių panaudojimas politikoje sukėlė didžiulį skandalą tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje.

Tokį žaibą bei Hario Poterio vardą prieš Lietuvos Seimo rinkimus vienoje visuomeninėje akcijoje panaudojo ir žurnalistas Andrius Tapinas.<br>Lrytas.lt koliažas
Tokį žaibą bei Hario Poterio vardą prieš Lietuvos Seimo rinkimus vienoje visuomeninėje akcijoje panaudojo ir žurnalistas Andrius Tapinas.<br>Lrytas.lt koliažas
Andrius Tapinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Tapinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis.<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Tomaševskis.<br>T.Bauro nuotr.
 Kaip bebūtų keista, tačiau fantastinių vaikiškų knygų „Haris Poteris“ simbolių panaudojimas politikoje sukėlė didžiulį skandalą tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Kaip bebūtų keista, tačiau fantastinių vaikiškų knygų „Haris Poteris“ simbolių panaudojimas politikoje sukėlė didžiulį skandalą tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 6, 2020, 6:23 PM

Britų rašytojos Joanne Rowling išgalvota istorija apie magijos mokslus studijuojančio berniuko Hario Poterio kovą su raganiumi Voldemortu sumušė visus populiarumo rekordus. Firminiu visų pikčiausią bei galingiausią raganių įveikusio H.Poterio ženklu tapo žaibas ant kaktos.

Autorės sumanymu žaibas ant berniuko kaktos atsirado nuo pat gimimo, kaip jo magiškų galių patvirtinimas. Tokį žaibą bei Hario Poterio vardą prieš Lietuvos Seimo rinkimus vienoje visuomeninėje akcijoje panaudojo ir žurnalistas Andrius Tapinas.

Leidinyje „Viso gero Valdemarai“ A.Tapinas prie partijų sąrašo rinkiminiame biuletenyje prirašė „Haris Poteris“, už ją ragindamas balsuoti nupaišant žaibą. Nauja išgalvota partija biuletenyje buvo įrašyta iškart po Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS).

A.Tapinas minėtame leidinyje priminė prorusiškas LLRA-KŠS veikėjų citatas ir detaliai išvardijo motyvus, kodėl kviečia nebalsuoti už Valdemaro Tomaševskio vadovaujamą partiją. LLRA-KŠS nepatekus į Seimą V.Tomaševskis dėl blogų rezultatų apkaltino A.Tapiną ir pareikalavo surengti naujus rinkimus.

Vyriausioji rinkimų komisija skundą pripažino nepagrįstu, tuo simboliškai įtvirtindama A.Tapino suburtos H.Poterio partijos pergalę.

Lenkijoje H.Poterio šalininkais ėmė skelbtis šalį sudrebinusių demonstracijų prieš abortų įstatymo sugriežtinimą dalyviai. Maršus inicijuojanti organizacija „Moterų streikas“ oficialiu protestų simboliu pasirinko žaibą, o demonstrantai Voldemortu pravardžiuoja Jaroslawą Kaczynskį.

Autoritariškas valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis yra laikomas tiesioginiu abortų įstatymo sugriežtinimo iniciatoriumi. 71 metų amžinasis viengungis demonstrančių yra pašiepiamas, kaip bijantis ir nekenčiantis moterų.

Vienas iš populiariausių plakatų maršuose skamba taip – „Koks kraštas, toks ir Voldemortas“. Tačiau matosi ir žymiai kandesnių šūkių – „Kaczynskis mano, kad klitoris tai Dagestano sostinė“, „Jarekai, katiną pasilik sau, o mano kūnu nesirūpink“.

Protestų mastai ne juokais išgąsdino penktus metus valdančią ir dėl demokratijos normų laužymo Briuselyje kritikuojamą vyriausybę. Siekdama sukompromituoti demonstrantus TTP paskelbė, jog Vokietijos nacistai savo simboliu buvo pasirinkę dviejų žaibų ženklą, tad moterų streiko dalyviai yra fašistų sekėjai.

Žaibą nacistų simboliui prilygino ne tik TTP valdybos narys, Seimo vicepirmininkas Ryszardas Terleckis, bet ir Krokuvos arkivyskupas Marekas Jedraszewskis. Protestuotojus simpatijomis fašistams dėl žaibo ėmė kaltinti ir valstybinė televizija TVP.

Tokius teiginius sukritikavo Varšuvos Universiteto Meno istorijos instituto mokslininkai. Pastarieji išplatino pareiškimą, jog žaibas yra daugybėje tautų vienodai suprantamas senas archetipas, reiškiantis pykčio, jėgos ir greičio simbolį. Žaibo tapatinimą su fašistų simbolika mokslininkai pavadino nederama manipuliacija.

Žaibą moters veido fone nupiešusi ir protestų simboliu pavertusi dailininkė Ola Jasionowska pareiškė, jog tai norėjo pavaizduoti kaip savotišką ženklo „Stop moterų suvaržymui“ atitikmenį.

Streikai valdančiuosius ypač nustebino tuo, jog juose dauguma protestuotojų yra studentai ir moksleiviai. Tai protestus padarė triukšmingesniais, gausesniais, o piešiamus šūkius ne tik agresyvesniais, bet ir dažnai ne visai suprantamais vyresnės kartos žmonėms.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ paskelbė originaliausių plakatų šimtuką. Laikraštis tuo pačiu paaiškino skaitytojams jaunimo mėgiamų posakių reikšmę, mat ši dažnai yra neatsiejama nuo naujų filmų ar interneto įvykių.

Vieni populiariausių plakatų buvo tokie: „TTP užkniso mane labiau nei paskutinė „Sostų karų“ dalis“, „Net Šrekas nenorėtų gyventi šioje pelkėje“, „Ne už tokį pasaulį žuvo Tonis Starkas“, „Tokios patologijos net Simsuose nepavyktų sukurti“, „Kokia šalis, toks ir Voldemortas“, „Jeigu ministrai sugebėtų pastoti, tai kunigai abortus paskelbtų šventu reikalu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.