Vatikanas nubaudė lytiniais nusikaltimais įtariamą lenkų kardinolą

Vatikanas penktadienį uždraudė vienam 97 metų Lenkijos kardinolui eiti savo pareigas ir naudotis vyskupo valdžios ženklais, atlikus tyrimą, kuris, pasak žiniasklaidos, yra susijęs su įtariamu lytiniu išnaudojimu.

 Savo pareiškime Šventojo Sosto nunciatūra Lenkijoje nurodė, kad ėmėsi šių priemonių „atlikus tyrimą dėl Henrykui Gulbinowicziui (kairėje) mestų kaltinimų, taip pat išnagrinėjus kitus kaltinimus, susijusius su kardinolo praeitimi“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Savo pareiškime Šventojo Sosto nunciatūra Lenkijoje nurodė, kad ėmėsi šių priemonių „atlikus tyrimą dėl Henrykui Gulbinowicziui (kairėje) mestų kaltinimų, taip pat išnagrinėjus kitus kaltinimus, susijusius su kardinolo praeitimi“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2020, 3:14 PM

Savo pareiškime Šventojo Sosto nunciatūra Lenkijoje nurodė, kad ėmėsi šių priemonių „atlikus tyrimą dėl Henrykui Gulbinowicziui mestų kaltinimų, taip pat išnagrinėjus kitus kaltinimus, susijusius su kardinolo praeitimi“.

Remiantis Vatikano sprendimu, H. Gulbinowiczius taip pat neteko teisės būti palaidotas katedroje ir turės paaukoti kažkiek pinigų Lenkijos vyskupų įsteigtam fondui, skirtam padėti nukentėjusiesiems nuo seksualinio smurto.

Vis tik lieka neaišku, už ką konkrečiai jis nubaustas.

H. Gulbinowiczius, paskirtas kardinolu 1985 metų gegužę popiežiaus Jono Pauliaus II, kaltinamas vieno 15-mečio išnaudojimu 1989-aisiais, taip pat vieno pedofilu laikomo dvasininko dangstymu.

Taip pat įtariama, kad kardinolas neinformavo Vatikano apie kito kunigo, irgi pripažinto kaltu dėl pedofilijos, veiksmus.

Šis skandalas yra jau trečias, šiemet supurtęs Lenkijos aukštesnius bažnytinės hierarchijos sluoksnius.

Praėjusį mėnesį Vatikano ambasadorius Lenkijoje paskelbė apie Lenkijos vyskupo Edwardo Janiako, įtariamo lytiniais nusikaltimais prieš vaikus, atstatydinimą.

Rugpjūtį popiežius Pranciškus patenkino savo prabangiu gyvenimo būdu pagarsėjusio Gdansko arkivyskupo Slawojaus Leszeko Glodzio prašymą atleisti jį nuo užimamos tarnystės. Tokį žingsnį pontifikas žengė nuskambėjus kaltinimams, kad S. L. Glodzis baugino dvasininkus ir nutylėjo įtariamus lytinius nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.