Daugelis pasaulio lyderių po J. Bideno pergalės kalbą apie viltį ir palengvėjimą

Pasaulio lyderiai sveikino JAV išrinktąjį prezidentą Joe Bideną su pergale, kurią vadino proga sustiprinti pasaulio demokratiją, ir akcentavo pirmosios moters – Kamalos Harris – išrinkimo JAV viceprezidente reikšmę.

Pasaulio lyderiai sveikino JAV išrinktąjį prezidentą Joe Bideną su pergale, kurią vadino proga sustiprinti pasaulio demokratiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulio lyderiai sveikino JAV išrinktąjį prezidentą Joe Bideną su pergale, kurią vadino proga sustiprinti pasaulio demokratiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-08 10:26, atnaujinta 2020-11-10 13:23

Nors prezidentas Donaldas Trumpas pralaimėjimo nepripažino, palengvėjimas buvo bendra tema daugelyje pasaulio vietų.

„Amerikiečiai išsirinko prezidentą. Sveikinimai @JoeBiden ir @KamalaHarris! Turime daug padaryti, kad įveiktume šiandienos iššūkius. Dirbkime drauge!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Tarp kitų sveikinimus atsiuntusių lyderių yra Vokietijos kanclerė Angela Merkel, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir Egipto prezidentas Abdel Fattahas el Sissi, kuris sakė laukiantis galimybės „stiprinti strateginius dvišalius santykius“.

J. Stoltenbergas šeštadienį pavadino J. Bideną „tvirtu NATO ir transatlantinio ryšio šalininku“ ir išreiškė viltį bendradarbiauti su J. Bidenu bei K. Harris, „kad būtų toliau stiprinamas ryšys tarp Šiaurės Amerikos ir Europos“.

Jis pridūrė, kad „JAV lyderystė yra svarbi kaip niekad šiame neprognozuojamame pasaulyje.“

JAV prezidentas D. Trumpas aštriai kritikuodavo NATO per savo 2016 metų rinkimų kampaniją, o per savo kadenciją ne kartą grasino išvesti Jungtines Valstijas iš Aljanso.

D. Trumpas spaudė bloko nares didinti savo išlaidas gynybai – tai buvo ir jo pirmtakų prioritetas – kad būtų sustiprinta visos NATO kolektyvinė gynyba. Jis taip pat skatino Aljansą nukreipti dėmesį nuo Rusijos į kylančias grėsmes, tokias kaip Kinija ir terorizmas.

Nauja pradžia

Sveikinimą J. Bidenui atsiuntė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kurio šalis buvo svarbi D. Trumpo apkaltai ir D. Trumpo kampanijos bandymui kaltinti J. Bideną bei jo šeimą korupcija.

Dauguma JAV sąjungininkių Vakaruose suskubo sveikinti naują pradžią su nauja administracija Vašingtone.

„Laukiame, kol galėsime dirbti su kita JAV vyriausybe, – tviteryje rašė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas . – Norime bendradarbiauti ir siekti naujos transatlantinės pradžios, Naujojo susitarimo.“

„Sveikinimai! – sakė kanclerė A. Merkel. – Iš visos širdies linkiu sėkmės.“

„Mūsų transatlantinė draugystė yra nepakeičiama, jei norime įveikti didelius šių laikų iššūkius“, – sakoma jos tviterio žinutėje, kurią paskelbė vyriausybės atstovas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pasveikino J. Bideną „su išrinkimu“, o K. Harris – „su istoriniu pasiekimu“.

„JAV yra mūsų svarbiausia sąjungininkė ir laukiu galimybės glaudžiai bendradarbiauti dėl mūsų bendrų prioritetų, nuo klimato kaitos iki prekybos ir saugumo“, – sakė B. Johnsonas.

Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas vienas pirmųjų tviteryje parašė sveikinimą, kuriame J. Bideną pavadino savo šalies „tikru draugu“.

Tuo metu Izraelio premjeras, artimas D. Trumpo sąjungininkas Benjaminas Netanyahu, anksti sekmadienį sveikindamas J. Bideną, pavadino jį „dideliu Izraelio draugu“.

„Laukiu, kol galėsiu dirbti su jumis abiem, kad toliau stiprintume ypatingą JAV ir Izraelio aljansą“, – tviteryje parašė B. Netanyahu, turėdamas galvoje J. Bideną ir K. Harris.

Naujienos apie pergalę Pensilvanijoje, kuri užtikrino buvusiam Baracko Obamos viceprezidentui daugiau nei 270 bendrai pergalei būtinų balsų Rinkikų kolegijoje, nusirito per pasaulį socialinėje žiniasklaidoje ir tiesioginėmis naujienų transliacijomis, sukeldamos džiūgavimą ir šventimą.

Įvairūs vertinimai

Oficialios reakcijos kol kas nėra iš Kinijos, kuri konfliktavo su D. Trumpo administracija dėl virtinės klausimų, įskaitant prekybą, saugumą ir technologijas. Tačiau socialinės žiniasklaidos vartotojai sveikino permainas. Gong Teng Xin Yi pasirašytame įraše populiariame socialiniame tinkle „Sina Weibo“ sakoma: „Sveikinu Bideną, seną kinų liaudies draugą, laimėjus rinkimus.“

Demokratiškai ir autonomiškai valdomo Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi, prezidentė Tsai Ing-we taip pat pasveikino J. Bideną ir K. Harris. JAV nepalaiko su Taivanu oficialių santykių, bet D. Trumpo administracija stiprino neformalius ryšius rengdama savo pareigūnų vizitus į salą, kurie piktino Pekiną.

„Vertybės, kuriomis remdamiesi kūrėme savo santykius, negalėtų būti stipresnės, – tviteryje rašė Tsai Ing-wen. – Laukiu, kol galėsiu drauge dirbti dėl mūsų draugystės ir indėlių į tarptautinę visuomenę.“

JAV rinkimų rezultatu sunkiai galėjo patikėti Slovėnija, kur yra gimusi amerikiečių pirmoji ponia Melania Trump. Dešiniojo sparno premjeras Janezas Janša buvo vienintelis, pasveikinęs D. Trumpą su pergale dar nesuskaičiavus visų balsų, kai pareiškė, jog „aišku, kad Amerikos žmonės išrinko Donaldą Trumpą“.

Įvairiai naujienos buvo vertinamos Irake. Daugelis irakiečių prisimena, kad J. Bidenas pritarė JAV invazijai į Iraką 2003 metais. Aktyvistai, kurie protestavo prieš didelę kaimyninio Irano įtaką Irake, rėmė D. Trumpą ir sveikino JAV drono smūgį, kuriuo šių metų pradžioje Bagdado oro uoste buvo nukautas įtakingas Irano generolas.

Vis dėlto Irako prezidentas Barhamas Salihas tviteryje pasveikino J. Bideną, kurį pavadino draugu ir patikimu partneriu.

Permąstyti nuostatas

Tačiau peikėjų buvo mažuma. Sveikinimai plūdo ir iš šalių, kurios nepritarė D. Trumpo administracijos politikai, ir iš lyderių, kurie sutardavo su respublikonų prezidentu, bet dabar iš esmės ignoravo jo pareiškimus, kad rinkimai dar nesibaigė.

JAV karinės sąjungininkės Pietų Korėjos, kurią D. Trumpas spaudė iš naujo derėtis dėl prekybos, prezidentas Moon Jae-inas pasveikino J. Bideną ir K. Harris. „Mūsų aljansas stiprus, o ryšys tarp mūsų šalių tvirtas. Labai laukiu galimybės dirbti su jumis dėl mūsų bendrų vertybių“, – tviteryje parašė jis.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro ir JAV remiamas jo varžovas Juanas Guaido abu pasveikino J. Bideną. N. Maduro tviteryje parašė, kad Venesuela „visuomet bus pasirengusi dialogui“ su Vašingtonu, o J. Guaido taip pat padėkojo D. Trumpui už „tvirtumą ir ryžtą“ stojant prieš N. Maduro.

Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) sosto įpėdinis Mohammedas bin Zayedas al Nahyanas, kuris yra artimas D. Trumpo žentui Jaredui Kushneri, tviteryje pasiuntė geriausius linkėjimus J. Bidenui.

Indijos premjeras Narendra Modi, kuris viešai demonstruodavo draugiškumą D. Trumpui, paskelbė bendrą savo ir J. Bideno nuotrauką, ir pasveikino demokratą su „įspūdinga pergale“.

Indijos lyderis taip pat akcentavo K. Harris indišką paveldą. „Jūsų sėkmė praskynė taką ir kelia didžiulį pasididžiavimą ne tik jūsų čitėms, bet ir visiems Amerikos indams“, – sakė jis. Tamilišku žodžiu „čitė“ meiliai vadinamos žmogaus motinos jaunesnės seserys; šį žodį K. Harris panaudojo sakydama sutikimo tapti demokratų kandidate į viceprezidentus kalbą.

K. Harris velionė motina buvo iš Indijos. Kandidatė visos kampanijos metu minėdavo savo indišką paveldą. Jos išrinkimas iškart sukėlė tarptautinį atgarsį ir kai kuriose Afrikos šalyse išprovokavo raginimus ilgai vyrų valdomoms vyriausybėms permąstyti nuostatas.

„Kamala Harris nušviečia tunelį daugeliui moterų, siekiančių lyčių lygybės ir įtraukimo į vadovybes!“ – tviteryje parašė Anne Waiguru, viena iš dviejų Kenijos gubernatorių moterų. Šios šalies Aukščiausiojo Teismo pirmininkas yra pataręs prezidentui paleisti parlamentą dėl nepakankamo moterų jame skaičiaus.

Nigerijos prezidentas Muhammadu Buhari paragino J. Bideną spręsti „neigiamas nacionalistinės politikos dėl pasaulinių reikalų, skaldžiusios ir kėlusios nežinią, pasekmes“.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau sakė laukiantis galimybės „drauge spręsti didžiausius pasaulio iššūkius“, Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas palinkėjo J. Bidenui ir K. Harris „visokeriopos sėkmės“, o Naujosios Zelandijos lyderė Jacinda Ardern, kuri ne kartą ginčijosi su D. Trumpu, sveikindama J. Bideną akcentavo bendradarbiavimą.

Japonijos premjeras Yoshihide Suga sveikinimo žinutėje akcentavo saugumo klausimus regione ir pasaulyje.

„Ačiū, Joe“

Vis dėlto keli lyderiai, palaikę šiltus santykius su D. Trumpo administracija, kol kas nesveikina J. Bideno. Tarp jų yra Brazilijos prezidentas populistas Jairas Bolsonaro, Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas, Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras.

„Palauksime, kol bus išspręsti visi teisiniai klausimai. Nenorime pasielgti neapgalvotai. Nenorime veikti lengvabūdiškai ir norime gerbti žmonių apsisprendimą bei teises“, – sakė A. M. Lopezas.

Kol kas nebuvo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimo.

Daug žmonių, ypač audringos politikos valstybėse, J. Bideno pergalę vertino kaip dalyką, gerinantį pagarbos demokratijai padėtį.

„Ši pergalė simbolizuoja demokratijos viltį tokiu metu, kai daugelyje kitų pasaulio vietų ta šviesa blanksta. Ji suteikia vilties, kad sąžiningumas, dorumas ir atkaklumas vis dar svarbūs“, – sakė Tanzanijos opozicijos lyderis Zitto Kabwe, kuris po savo šalies prezidento rinkimų buvo areštuotas ir apkaltintas teroristiniais nusikaltimais.

Argentinos prezidentas Alberto Fernandezas tviteryje J. Bideno ir K. Harris išrinkimą pavadino „aiškiu žmonių valios pareiškimu“.

J. Bideno pergalė taip pat padrąsino žmones populistinių, demokratines normas ardžiusių vyriausybių valdomose centrinės Europos šalyse. D. Trumpas draugiškai elgdavosi su dešiniojo sparno vyriausybe Lenkijoje ir daug kas mano, kad jo parama sudarė sąlygas lenkų lyderiams apriboti teismų nepriklausomybę.

„Trumpo pralaimėjimas gali būti kraštutinių dešiniųjų populizmo triumfo, taip pat ir Europoje, pabaigos pradžia“, – sakė buvęs Europos Sąjungos lyderis, buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

„Ačiū, Joe“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.