Baltarusijoje išvaikyti prieš A. Lukašenką nukreipti protestai Liudininkai: proteste Minske dalyvavo iki 7 tūkst. žmonių, 218 asmenų sulaikyti

Baltarusijos sostinėje Minske uniformuoti asmenys išvaikė prieš Aliaksandrą Lukšenką vykusio protesto dalyvius.

Minsko centre, kur sekmadienį planuojamas opozicijos „Tautos valdžios žygis“, atsirado kariškių šarvuotosios technikos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Minsko centre, kur sekmadienį planuojamas opozicijos „Tautos valdžios žygis“, atsirado kariškių šarvuotosios technikos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2020, 10:56 AM, atnaujinta Nov 8, 2020, 4:39 PM

„Viasna“ sudarytame sąraše yra 218 pavardžių. Centro atstovai nurodo, kad pirmieji sulaikymai prasidėjo apie vidurdienį. Tarp sulaikytųjų yra ir keli žurnalistai.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, žmonės buvo sulaikomi ne tik Minske, bet ir Liachavičuose, Gomelyje ir Vitebske.

Vaizdo įrašuose ir nuotraukose buvo matyti, kaip pajėgos imasi brutalių veiksmų prieš taikius demonstrantus, spaudžia juos prie žemės ir kiša į kalinių gabenimo automobilius. Keliose miesto vietose protestuotojus vaikė OMON pareigūnai.

Minsko centre, kur sekmadienį planuojamas opozicijos „Tautos valdžios žygis“, atsirado kariškių šarvuotosios technikos, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė liudininkai.

Jų teigimu, į Baltarusijos sostinės centrą važiavo kelios specialiosios technikos kolonos, įskaitant autobusus su jėgos struktūrų darbuotojais, mašinas sulaikytiesiems vežti, vandens patrankas, mašinas užtvaroms įrengti.

Aikštes Minsko centre jėgos struktūrų žmonės saugo nuo ankstyvo ryto, aplink Nepriklausomybės ir Spalio aikštes įrengtos metalinės užtvaros.

Saugoma ir Valstybinės vėliavos aikštė, šalia kurios yra Nepriklausomybės rūmai – Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos miesto rezidencija.

Mobiliojo ryšio operatoriai interneto sutrikimus aiškino valdžios nurodymais apriboti galimybes naudotis internetu.

Baltarusijoje beveik tris mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Didžiausi protestai vyksta sekmadieniais. Dėl jų sostinėje uždaromos kai kurios metropoliteno stotys, ribojamas mobilusis internetas.

Liudininkai: proteste Minske dalyvauja iki 7 tūkst., pasigirdo šūvių

Saugumo pajėgoms sekmadienį vaikant opozicijos protestuotojų koloną, buvo sužeistas mažiausiai vienas žmogus, anksčiau „Interfax“ pranešė liudininkai.

Kai minia buvo išvaikyta, mažiausiai vienas sužeistas vyras gulėjo ant žolės, sakė liudininkai. Kai kurie protestuotojai teikė sužeistajam pirmąją medicininę pagalbą.

Sužeistasis buvo paguldytas į ligoninę, bet kol kas nebuvo pranešimų apie jo sužeidimų pobūdį ir tai, kaip jis buvo sužeistas.

Liudininkai taip apt pranešė, jog Minsko šiaurinėje dalyje pasigirdo keli šūvių garsai.

Pasak jų, protestuotojų kolonai judant Melnikaitės gatve, pasigirdo keli šūvius primenantys pokštelėjimai.

Iš viso įvairiose Minsko vietose, liudininkų vertinimu, protesto akcijose dalyvauja iki 7 tūkst. žmonių.

Žmonės ėmė eiti ant Nugalėtojų prospekto važiuojamosios dalies, o jėgos struktūrų nariai stūmė protestuotojus nuo jos ir pradėjo sulaikymus.

Baltarusijoje beveik tris mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Nepaisant demonstracijų draudimo ir grasinimo smurtu, žmonių kolonos žygiavo keliomis miesto gatvėmis – su istorinėmis baltai raudonomis vėliavomis. Jie skandavo: „Tegyvuoja Baltarusija!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.