D. Trumpo pralaimėjimo diena: atskleidė, kas vyko už uždarų Baltųjų rūmų durų, kai šalia tyčiojosi ir šventė minia

Lapkričio 7, diena, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas sužinojo apie savo pralaimėjimą, buvo išskirtinė net ir tiems, kurie ketverius metus jį matė kasdien.

D.Trumpui teks susitaikyti su pralaimėjimu prezidento rinkimuose, tačiau savo galios pozicijos užleisti jis neketina.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpui teks susitaikyti su pralaimėjimu prezidento rinkimuose, tačiau savo galios pozicijos užleisti jis neketina.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpui teks susitaikyti su pralaimėjimu prezidento rinkimuose, tačiau savo galios pozicijos užleisti jis neketina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpui teks susitaikyti su pralaimėjimu prezidento rinkimuose, tačiau savo galios pozicijos užleisti jis neketina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpui teks susitaikyti su pralaimėjimu prezidento rinkimuose, tačiau savo galios pozicijos užleisti jis neketina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpui teks susitaikyti su pralaimėjimu prezidento rinkimuose, tačiau savo galios pozicijos užleisti jis neketina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-11-10 22:14, atnaujinta 2020-11-11 14:18

Prezidentas tą rytą praleido tviteryje skelbdamas, kad rinkimai buvo suklastoti. Tada, apie 10 valandą ryto vietos laiku, vilkėdamas tamsius drabužius ir savo tradicinę MAGA („Make America Great Again“, lietuviškai – „Padarykime Ameriką vėl didžią“) kepurėlę, paliko Baltuosius Rūmus.

Palinkęs, lyg eitų prieš vėją, jis pasiekė automobilį, kuris nuvežė jį į jo privatų golfo klubą „Trump National“ Virdžinijoje, maždaug 40 kilometrų nutolusį nuo Baltųjų rūmų.

Šią akimirką jis suspinduliavo pasitikėjimą savimi. Tai buvo graži diena, idealiai tinkama žaisti golfą, ir jis važiavo į aikštyną.

Tačiau jam dirbantys žmonės atrodė įsitempę.

Kai BBC žurnalistas pasiteiravo vienos darbuotojos, kaip sekasi, ši atšovė: „Gerai“, priverstinai nusišypsojo ir nuleido galvą prie telefono.

Rinkimų trauma

Būseną, kurioje paskendę Baltieji Rūmai tas kelias amžinybę trukusias dienas po rinkimų, galima prilyginti traumai.

Dauguma stalų dešiniame pastato sparne – tušti. Kai kurie darbuotojai serga koronavirusu, kiti priversti karantinuotis.

Prieš pietus žiniasklaida pradėjo sveikinti D. Trumpo priešininką demokratą Joe Bideną. Nuolatinė Baltuosiuose rūmuose dirbanti žurnalistų grupė italų restorane laukė, kol D.Trumpas išvyks iš golfo klubo.

„Jis – toksiškas žmogus“, – pasakė praeivė, kuri, tikėtina, kaip ir dauguma šio rajono gyventojų balsavo už jo priešininką demokratų kandidatą.

Laukimas užtruko ne minutes, o valandas.

„Jam reikia laiko“, – tyliai savo kolegai pasakė teisėsaugos pareigūnas.

Prezidentas išties neskubėjo išvykti. Golfo klube jis buvo apsuptas draugų. Už vartų jo pasekėjai laukiančius žurnalistus pasitiko šūkiais „Nutraukti finansavimą žiniasklaidai!“.

Moteris su aukštakulniais ir Amerikos vėliavos spalvų plaukų raiščiu laikė plakatą su užrašu „[Balsų] Vagystei STOP“.

Šalia klubo pirmyn atgal važinėjo vyras, automobilį papuošęs vėliavomis. Ant vienos jų puikavosi piešinys, kuriame pavaizduotas prezidentas, lyg pasaulio karalius stovintis ant tanko. Tai – iliustracija D. Trumpo įvaizdžio, kokį pastaruosius keturis metus matė jo sekėjai ir jis pats.

Galiausiai D. Trumpas paliko golfo klubą ir iškeliavo namo.

Jo laukė tūkstančiai kritiškai nusteikusių žmonių.

„Tu pralaimėjai, o mes visi laimėjome“

Kuo labiau prezidento automobilių kologa artėjo prie Baltųjų rūmų, tuo didesnę minią buvo galima išvysti. Minia, kuri šventė jo pralaimėjimą. Žmonės šaipėsi ir juokėsi. Kažkas laikė plakatą su užrašu „Tu pralaimėjai, o mes visi laimėjome“.

Pasiekęs Baltuosius rūmus, prezidentas įėjo pro retai naudojamą šoninį įėjimą. Susikūprinęs ir nuleidęs galvą. Besibūriuojantiems žurnalistams parodė nykštį – viskas gerai. Deja, gestas nebuvo toks entuziastingas ir nuoširdus, kaip įprastai.

Prezidentas nei karto nesudvejojo savo nepagrįstais kaltinimais rinkimų klastojimu ir tiki, kad jo tiesa bus įrodyta.

Ryte jis tviteryje rašė apie „nelegaliai gautus“ balsus ir po pietų didžiosiomis raidėmis paskelbė: „AŠ LAIMĖJAU RINKIMUS“.

Toks buvo D. Trumpas tviteryje. Tie, kurie jį matė tą dieną, susidarė kitokį įspūdį – kai jis vakare tyliai įslinko į Baltuosius Rūmus, pasipūtimas buvo dingęs.

Atsiriboti nuo D. Trumpo gali būti neįmanoma

Nors ir nenori to pripažinti, Donaldas Trumpas prarado prezidento postą ir po 72 dienų Baltuosiuose rūmuose jo nebeliks. Visgi tai nereiškia, kad jis tiesiog ims ir pasišalins. Tiesą sakant, gali būti atvirkščiai.

„Jis neabejotinai turi svarbiausią balsą mūsų partijoje, – pripažino Jutos senatorius, svarbi respublikonų figūra ir vienas didžiausio kalibro D. Trumpo kritikų Mittas Romney'is. – Esu įsitikinęs, kad didžioji dalis jo rinkėjų nori užsitikrinti, kad jo politikos principai turės tęstinumą. Taigi, jis niekur nedings. Jis respublikonų partijoje yra sunkiasvorė gorila.“

D. Trumpas yra ne tik šiaip sunkiasvorė gorila. Jis yra gorila, kuri nekenčia pralaimėjimų ir jau užsitikrino savo lojalistų paramą kaip galimas kandidatas ateinančiuose JAV rinkimuose.

Taigi, jis privalo išsilaikyti, išlikti aktualus, būti matomas kaip svarbiausias žaidėjas Respublikonų partijoje.

Šiam tikslui įgyvendinti jis turi visus įrankius. Šiuo metu respublikonų bazėje jis yra populiariausia figūra. Daugybė jį kopijuojančių asmenų užėmė svarbius postus partijoje. Ir, nereikia pamiršti, jis turi beveik 90 milijonų savo tviterio sekėjų armiją.

Dar pernai Jonathanas V. Lastas rašė leidinyje „The Bulwark“, kad nėra jokių priežasčių manyti, kad D. Trumpas praras polinkį demonstruoti savo įtaką politikoje. Atvirkščiai, yra savaime suprantama, kad jis iš visų jėgų puls bet kurį jam neištikimą arba jį kritikuoti išdrįsusį respublikoną, arba tuos, kurie kaip nors kitaip eis prieš jo valią.

„Visa tai reiškia, kad joks D. Trumpo atžvilgiu skeptiškas respublikonas neturi galimybės tiesiog pralaukti „Trumpo metus“. Nebus jokio „gyvenimo po Trumpo“, nes jis bus pagrindinis jų viršininkas iki savo mirties.“

Parengta pagal BBC ir CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.