Jungtinės Karalystės vyriausybė patyrė pralaimėjimą Lordų Rūmuose dėl Vidaus rinkos įstatymo

Jungtinės Karalystės vyriausybė pirmadienį patyrė naują pralaimėjimą parlamente dėl prieštaringai vertinamo įstatymo, kuris būtų leidęs Londonui nepaisyti kai kurių su Europos Sąjunga sudarytos „skyrybų“ sutarties dalių.

Vadinamasis „Brexitas“ be susitarimo dėl ateities prekybinių santykių galėtų komplikuoti padėtį Airijos saloje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vadinamasis „Brexitas“ be susitarimo dėl ateities prekybinių santykių galėtų komplikuoti padėtį Airijos saloje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vadinamasis „Brexitas“ be susitarimo dėl ateities prekybinių santykių galėtų komplikuoti padėtį Airijos saloje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Vadinamasis „Brexitas“ be susitarimo dėl ateities prekybinių santykių galėtų komplikuoti padėtį Airijos saloje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 10, 2020, 9:56 AM, atnaujinta Nov 10, 2020, 9:57 AM

Nerenkamų aukštųjų Lordų Rūmų nariai atmetė svarbias Vidaus rinkos įstatymo projekto nuostatas. Tas teisės akto projektas apibrėžia taisykles, kaip po „Brexit“ vyks prekyba tarp keturių Jungtinės Karalystės istorinių ir geografinių sričių – Anglijos, Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos.

Vyriausybė tvirtino, kad šis teisės aktas būtų sutekęs apsauginį tinklą, kurio galėtų prireikti, jei žlugtų derybos su Bendrija dėl būsimų prekybinių santykių nuo ateinančių metų. Vis tik pats ministrų kabinetas pripažįsta, jog įstatymo projektas „labai konkrečiai ir ribotai“ pažeidžia tarptautinę teisę.

Tačiau Lordų Rūmai nubalsavo už tai, kad būtų pašalintos nuostatos, susijusios su Šiaurės Airija, kuri nuo sausio 1 dienos taps vienintele Jungtinės Karalystės dalimi, turinčia sausumos siena su ES, todėl šiai provincijai teks laikytis kai kurių bloko taisyklių.

Vadinamasis „Brexit“ be susitarimo dėl ateities prekybinių santykių galėtų komplikuoti padėtį Airijos saloje, atsižvelgiant į politiškai jautrią sausumos sieną tarp Jungtinės Karalystės priklausančios Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos.

Briuselis jau ėmėsi teisinių veiksmų dėl minimo Londone svarstomo įstatymo projekto.

Vyriausybės atstovas po pirmadienį įvykusio balsavimo pareiškė, kad pašalintos nuostatos bus vėl pridėtos, kai teisės aktas bus perduotas atgal Bendruomenių Rūmams, kur premjeras Borisas Johnsonas turi tvirtą daugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.