R. T. Erdoganas sveikina J. Bideną, ragina siekti glaudesnių Turkijos ir JAV santykių

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį pasveikino Joe Bideną įveikus Donaldą Trumpą JAV prezidento rinkimuose ir paragino siekti glaudesnių abiejų NATO sąjungininkių santykių.

 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2020, 8:41 PM

„Sveikinu su jūsų rinkimų sėkme ir perduodu savo nuoširdžius linkėjimus dėl JAV žmonių ramybės ir gerovės“, – sakoma R. T. Erdogano pareiškime, kurį paskelbė jo biuras.

Turkijos lyderis paragino abi šalis „glaudžiai bendradarbiauti“.

Turkijos naujuoju finansų ministrų paskirtas buvęs vicepremjeras

 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskyrė buvusį vicepremjerą Lutfi Elvaną naujuoju finansų ministru, pakeisiančiu anksčiau atsistatydinusį R. T. Erdogano žentą, sakoma antradienį oficialiajame valstybės leidinyje paskelbtame pranešime 

Pirmadienį vakare R. T. Erdoganas priėmė Berato Albayrako atsistatydinimą, praėjus dienai po to, kai prezidento žentas socialiniuose tinkluose pranešė, jog  traukiasi iš pareigų dėl sveikatos priežasčių ir kad nori daugiau laiko praleisti su šeima.

Praeitą savaitgalį buvo atleistas Turkijos centrinio banko vadovas Muratas Uysalas ir į jo vietą paskirtas buvęs finansų ministras Naci Agbalas. Remiantis nepatvirtintais pranešimais žiniasklaidoje, B. Albayrakas griežtai priešinosi N. Agbalo paskyrimui.

B. Albayrakas, turintis keturis vaikus su R. T. Erdogano dukterimi Esra, vadovavo sunkiu Turkijos ekonomikai laikotarpiu. Šalis bandė atsigauti po 2018 metų valiutos krizės, kai smogė koronaviruso pandemija ir B. Albayrakas sulaukė daug kritikos dėl savo vadovavimo.

Nuo metų pradžios Turkijos lira neteko maždaug 30 proc. savo vertės, o penktadienį Turkijos valiuta krito iki rekordinio lygio JAV dolerio atžvilgiu – iki 8,58 liros už dolerį, o metinė infliacija siekia 11,89 proc.

Pirmadienį, pasklidus žiniai apie N. Agbalo paskyrimą ir B. Albayrako pasitraukimą, Turkijos liros kursas pašoko maždaug 2,5 proc. JAV dolerio atžvilgiu.

L. Elvanas vicepremjeru dirbo nuo 2015 iki 2016 metų. Anksčiau jis taip pat yra vadovavęs Plėtros, Transporto, Jūrų reikalų ir Ryšių ministerijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.