JAV demokratai užsitikrino Atstovų Rūmų kontrolę, bet persvara tikriausiai sumažės

JAV demokratai dar dvejiems metams užsitikrino Atstovų Rūmų kontrolę, bet jų persvara gali būti minimali, tad praėjusios savaitės rinkimų finalas jiems yra karčiai saldus.

Kalifornijai atstovaujanti demokratė Nancy Pelosi tikriausiai ir toliau bus Rūmų pirmininkė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kalifornijai atstovaujanti demokratė Nancy Pelosi tikriausiai ir toliau bus Rūmų pirmininkė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-11 08:55

Partija antradienį užsitikrino mažiausiai 218 vietų Atstovų Rūmuose ir galėtų laimėti dar kelias vietas, kai bus suskaičiuota daugiau balsų, paskelbė naujienų agentūra AP.

Nors jau turimos vietos užtikrina kontrolę 435 vietų Atstovų Rūmuose, dabartinė demokratų 232 vietų dauguma beveik neabejotinai sumažės po neprognozuoto respublikonų rinkėjų aktyvumo, kuris lauktą demokratų pozicijų pastiprinimą galbūt 15 vietų pavertė potencialiai panašaus dydžio nuostoliais.

„Turime plaktuką, turime plaktuką“, – sakė atstovų Rūmų pirmininkė, Kalifornijai atstovaujanti demokratė Nancy Pelosi, kuri tikriausiai ir toliau dirbs šioje pozicijoje. Nors ji apgailestavo dėl demokratų pralaimėjimų apygardose, kuriose balsai už respublikonus pasirodė „kone neįveikiami“, praėjusią savaitę žurnalistams sakė: „Pralaimėjome kai kuriuos mūšius, bet laimėjome karą.“

Išsaugoję Atstovų Rūmų kontrolę demokratai iš viso jiems ketverius metus iš eilės vadovaus tik antrą kartą nuo 1995-ųjų, kai respublikonai nutraukė 40 metų trukusį demokratų dominavimą.

Nors demokratas Joe Bidenas laimėjo prezidento rinkimus, yra didelė tikimybė, kad respublikonai išsaugos Senato kontrolę. Tai priverstų demokratus apkarpyti savo svajones dėl sveikatos apsaugos visiems, infrastruktūros ir kitų iniciatyvų, nes tektų ieškoti kompromisų su Respublikonų partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti