Baltarusijoje per penktadienio protestus sulaikyta daugiau kaip 110 žmonių Nežinomi asmenys padegė garsaus kardiologo vasarnamį

Minske ir kituose Baltarusijos miestuose penktadienį per opozicijos protestus teisėsauga sulaikė daugiau kaip 110 žmonių, pranešė žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

Protestai Baltarusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2020, 9:38 AM, atnaujinta Nov 14, 2020, 4:10 PM

Įsiplieskus naujiems audringiems protestams, išprovokuotiems protestuotojo Romano Bandarenkos mirties milicijos areštinėje, Minske buvo sulaikyti kelios dešimtys žmonių, nurodė aktyvistai.

Kaip praneša „Viasna“, tarp sulaikytųjų buvo keletas gydytojų, nepriklausomo naujienų portalo Tut.by projektų vadovas, grupės „Stary Olsa“ lyderis ir vienas Nacionalinio akademinio dramos teatro aktorius.

Per ekskursiją istoriniais paminklais garsėjančiame Kosavos miestelyje buvo sulaikyta 54 žmonių grupė iš Salihorsko, kurios dalis narių yra trąšų gamybos milžinės „Belaruskalij“ streiko komiteto aktyvistai. Jie buvo apkaltinti be leidimo organizavę masinį renginį.

Taip pat buvo areštų Breste, Slucke, Maladečinoje, Vileikoje, Liachavičuose, Klecke, Baranavičiuose, Smurgainyse ir kituose miestuose, informavo „Viasna“.

Dešimtys tūkstančių baltarusių jau daugiau nei tris mėnesius protestuoja prieš sprendimą 26 metus šalį valdantį autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką paskelbti rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų nugalėtoju.

R. Bandarenka buvo areštuotas trečiadienį po ginčo Minsko aikštėje, kur reguliariai renkasi opozicijos šalininkai.

Liudininkai pasakojo, kad konfliktas kilo tarp protestuotojų, kabinusių raudonos bei baltos spalvų kaspinus, ir neuniformuotų milicininkų, kurie bandė tuos kaspinus nuimti.

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad buvęs karys R. Bandarenka mirė nuo smegenų traumos. Ši žinia išprovokavo pasipiktinimo bangą opozicijos stovykloje, kurios atstovai sako, kad dėl vyro mirties kaltos A. Lukašenkos saugumo pajėgos.

Baltarusijoje nežinomi asmenys padegė garsaus kardiologo vasarnamį

Nežinomi asmenys padegė baltarusių akademiko Aliaksandro Mročeko, rugpjūtį atleisto iš Respublikinio mokslo ir praktikos centro „Kardiologija“ direktoriaus pareigų, vasarnamį.

„Sudegė pavėsinė, namo dalis, rūsys, – portalui tut.by pasakojo akademikas. – Rūsyje buvo pirtelė – ji buvo visiškai išdegusi. Paprasčiau tariant, buvo trys atskiri gaisro židiniai. Ugniagesiai mano, kad tai padegimas.“

„Maža to, lauke stovėjo kėdė, o ant jos – lėlė sukruvintomis akimis, perdurta skalpeliu. Ir grasinantis raštelis, kad turiu atgailauti, nes „pardavinėjau kažkokius panaudotus stimuliatorius“, – visiška nesąmonė! Ir pabaigoje parašyta, kad tai tik pradžia“, – pridūrė jis.

Anot A. Mročeko, gaisravietėje šiuo metu dirba tyrėjai.

Baltarusijos sveikatos ministerijos vyriausiasis kardiologas, Nacionalinės mokslų akademijos narys A. Mročekas iš centro „Kardiologija“ direktoriaus pareigų buvo atleistas darbdavio – Sveikatos apsaugos ministerijos – iniciatyva.

Akademiko manymu, jis galėjo būti atleistas, nes netrukdė centro darbuotojams dalyvauti piketuose dėl smurto prieš masinių protestų dalyvius.

Baltarusijoje jau daugiau nei trys mėnesiai vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.