Izraelis juda į priekį dėl opių statybų planų Rytų Jeruzalei

Izraelis juda į priekį dėl planų statyti šimtus naujų būstų vienoje nausėdijoje Rytų Jeruzalėje, kurie prieštarautų tarptautiniam konsensusui, kad Izraelio statybos neturėtų atkirsti palestiniečių nuo Jeruzalės rytinio sektoriaus.

 Izraelis juda į priekį dėl planų statyti šimtus naujų būstų vienoje nausėdijoje Rytų Jeruzalėje, kurie prieštarautų tarptautiniam konsensusui, kad Izraelio statybos neturėtų atkirsti palestiniečių nuo Jeruzalės rytinio sektoriaus.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Izraelis juda į priekį dėl planų statyti šimtus naujų būstų vienoje nausėdijoje Rytų Jeruzalėje, kurie prieštarautų tarptautiniam konsensusui, kad Izraelio statybos neturėtų atkirsti palestiniečių nuo Jeruzalės rytinio sektoriaus.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2020, 1:16 PM

Vyriausybinė Izraelio žemės administracija sekmadienį savo interneto svetainėje paskelbė leidžianti teikti paraiškas dėl daugiau kaip 1,2 tūkst. naujų namų strateginę reikšmę turinčioje Givat Hamatoso nausėdijoje Rytų Jeruzalėje, kurią palestiniečiai vadina savo būsimąja sostine.

Šis Izraelio žingsnis gali tapti išbandymu ryšiams su būsimąja JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno administracija, kuri, kaip tikimasi, laikysis griežtesnio kurso dėl Izraelio gyvenviečių plėtros po ketverius metus vykdytos atlaidesnės Donaldo Trumpo politikos.

Nausėdijas stebinti organizacija „Peace Now“ ir kiti kritikai sako, kad statybos minimoje nausėdijoje atkirstų palestiniečių Betliejaus miestą ir pietinę Vakarų Kranto dalį nuo Rytų Jeruzalės.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo kitą savaitę turi lankytis šiame regione. Jis turėtų nuvykti ir į vieną izraeliečių gyvenvietę Vakarų Krante, nors ankstesni JAV valstybės sekretoriai to vengdavo.

Palestiniečių pareigūnai, kuriuos D. Trumpo administracija ignoruodavo, pasmerkė planuojamą vizitą. Palestiniečių premjeras Mohammadas Shtayyeh socialiniame tinkle „Twitter“ penktadienį parašė, kad tai „pavojingas precedentas“, legalizuojantis nausėdijas.

„Peace Now“ atstovas Brianas Reevesas sakė, kad po sekmadienio sprendimo rangovai gali pradėti teikti paraiškas dėl statybų. Šis procesas baigsis likus kelioms dienoms iki J. Bideno inauguracijos sausio 20 dieną. Statybos tuomet galėtų prasidėti po kelių mėnesių.

„Tai mirtinas smūgis taikos perspektyvoms ir dviejų valstybių sprendinio galimybėms“, – sakoma „Peace Now“ pareiškime. Organizacija pridūrė, kad Izraelis „naudojasi paskutinėmis Trumpo administracijos savaitėmis siekdamas sukurti faktus, kuriuos bus nepaprastai sunku panaikinti norint pasiekti taiką“.

Palestiniečiai siekia Vakarų Kranto, Gazos Ruožo ir Rytų Jeruzalės – rajonų, kuriuos Izraelis užėmė per 1967 metų Artimųjų Rytų karą – savo būsimai valstybei.

Didelė Jeruzalės dalis jau yra atkirsta nuo Vakarų Kranto barjeru ir virtine patikrinimo postų. Izraelis anksčiau stūmė į priekį planus statyti kitame opiame, į rytus nuo Jeruzalės esančiame rajone E1. Statybos šiame rajone ir Givat Hamatose, pasak kritikų, visiškai atkirstų Rytų Jeruzalę nuo Vakarų Kranto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.