Moldovos prezidento rinkimus laimėjo proeuropietiška ekspremjerė M. Sandu Moldovos prezidentas I. Dodonas pripažins savo pralaimėjimą rinkimuose, jei teismai neras pažeidimų

Moldovoje savaitgalį vykusius prezidento rinkimus užtikrintai laimėjo proeuropietiška ekspremjerė Maia Sandu, didesne nei 10 procentinių punktų persvara įveikusi dabartinį prezidentą Igorį Dodoną, rodo naktį į pirmadienį paskelbti Centrinės rinkimų komisijos duomenys.

Maia Sandu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maia Sandu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2020, 8:14 AM, atnaujinta Nov 16, 2020, 1:21 PM

Dar liko nepaskaičiuoti balsai 40 užsienio apylinkių. Tačiau atotrūkis tik didėja, nes absoliuti dauguma išeivijos balsavo už buvusią premjerę.

Užsienyje balsus atidavė per 260 tūkst. rinkėjų, iš jų daugiau nei 88 proc. parėmė M. Sandu. Dėl šios priežasties atotrūkis tarp kandidatų išaugo nuo 3 procentinių punktų, suskaičiavus balsus pačioje Moldovoje, iki 8 punktų.

Galutiniai rezultatai bus paskelbti vėliau pirmadienį, kai užsidarys balsavimo punktai ir bus suskaičiuoti balsai JAV ir Kanadoje.

Prezidentas renkamas ketverių metų kadencijai. 2016-aisiais I. Dodonas nugalėjo M. Sandu 4 procentinių punktų skirtumu.

Dabartinio valstybės vadovo kadencija baigiasi gruodžio 23 dieną. Jo įpėdinės inauguracija įvyks iš karto po šios datos.

Moldovoje, esančioje tarp Ukrainos ir NATO narės Rumunijos, vyrauja dvi priešingos stovyklos: pritariančiųjų glaudesniems ryšiams su Europos Sąjunga ir visų pirma Rumunija, ir besikabinančiųjų į sovietinių laikų santykius su Maskva.

Promaskvietiškas I. Dodonas į valdžią atėjo 2016 metais, įveikęs savo provakarietišką varžovę M. Sandu, kuri nori, kad Moldova prisijungtų prie Europos Sąjungos, ir tikisi vėl ją nugalėti.

I. Dodono varžovė yra pažadėjusi siekti integracijos su ES ir kurti daugiau darbo vietų, kad būtų galima sustabdyti masinę darbo jėgos emigraciją.

Sekmadienio rytą savo balsą atidavusi M. Sandu ragino rinkėjus aktyviai dalyvauti balsavime.

„Balsavau už pokyčius, už Moldovą, kuria mes visi didžiuosimės. Už Moldovą, kurioje visi žmonės užtikrintai žvelgs į rytojų ir galės gyventi su savo šeimomis“, – sakė kandidatė į prezidentus, kreipdamasi į rinkėjus rumunų ir rusų kalbomis.

Balsuoti su žmona Galina atvykęs I. Dodonas savo ruožtu sakė: „Balsavau už nepriklausomybę ir valstybingumą, už valstybingumo stiprinimą. Už pokyčius, nes šaliai reikia pokyčių. Ne šokiruojančių permainų, o pokyčių. Jie yra reikalingi ir jie bus. Mes turime komandą, kuri užtikrins šiuos pokyčius.“

V. Putinas pasveikino M. Sandu su pergale Moldovos prezidento rinkimuose

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino proeuropietiškų pažiūrų Maią Sandu su pergale Moldovos prezidento rinkimų antrajame rate, pranešė Kremlius.

„Tikiuosi, kad jūsų, kaip valstybės vadovės, darbas skatins abiejų šalių ryšių konstruktyvią plėtrą“, – sakoma V. Putino pareiškime, paskelbtame Kremliaus tinklalapyje.

Analitikai M. Sandu pergalę laiko didžiuliu smūgiu Kremliui, puoselėjusiam viltis, kad prorusiškų pažiūrų I. Dodonas užsitikrins naują kadenciją.

Rusija norėjo, kad susiskaldžiusi Moldova, krečiama politinių neramumų ir saugumo krizių, liktų jos įtakos zonoje.

Europos Sąjungos narė Rumunija ir provakarietiška Ukraina suskubo pasveikinti 48 metų M. Sandu. Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas sakė, kad Moldovos žmonės pasirinko „pažangos kelią“.

Moldovą ir kaimyninę Rumuniją sieja kalba ir glaudūs istoriniai ryšiai.

Moldovos prezidentas I. Dodonas pripažins savo pralaimėjimą rinkimuose, jei teismai neras pažeidimų

Maskvos remiamas Moldovos prezidentas Igoris Dodonas pirmadienį iš dalies pripažino savo pralaimėjimą antrajame prezidento rinkimų ture, kurio nugalėtoja skelbiama europietiškų pažiūrų buvusi premjerė Maia Sandu, praneša „Reuters“.

„Preliminarūs rezultatai rodo, kad laimėjo M. Sandu“, – po sekmadienio rinkimų reporteriams sakė I. Dodonas.

Prezidentas tvirtina, kad jo kampanija užregistravo „beprecedentį pažeidimų skaičių“, tačiau paprašė savo šalininkų neiti į gatves.

„Mums nereikia destabilizacijos“, – teigė jis.

„Jei teismai patvirtins, kad viskas gerai, tada čia padėsime tašką“, – pridūrė I. Dodonas.

Moldovos centrinė rinkimų komisija praneša, kad, suskaičiavus visus balsalapius, M. Sandu laimėjo prezidento rinkimus, užsitikrinusi 57,75 proc. balsų. Dabartinis šalies vadovas I. Dodonas gavo 42,25 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.