J. Bidenas ragina pasaulio demokratijas susivienyti dėl prekybos politikos

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos privalo kartu su kitomis pasaulio demokratijomis suvienyti jėgas ir sukurti bendrą frontą tarptautinės prekybos klausimu, kad atsvertų Kinijos įtaką.

Joe Bidenas.<br>M.Kulbio nuotr.
Joe Bidenas.<br>M.Kulbio nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>M.Kulbio nuotr.
Joe Bidenas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 1:28 PM, atnaujinta Nov 18, 2020, 1:48 PM

„Mintis, kad bedame pirštu į akį savo draugams ir glėbesčiuojamės su autokratais, man atrodo visiškai neprotinga“, – J. Bidenas sakė apie savo planus ekonomikos srityje.

Išrinktasis prezidentas pažadėjo savo būsimos prekybos politikos detales paskelbti sausio 21-ąją, kitą dieną po inauguracijos.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vykdė agresyvią prekybos politiką tiek Vašingtono draugų, tiek priešininkų atžvilgiu. Be kita ko, jis įvedė muitus iš Kanados, Meksikos ir Europos Sąjungos importuojama plienui, aliuminiu ir kitoms prekėms. Analogiškos priemonės buvo pritaikytos ir Kinijai.

„Turime būti išvien su kitomis demokratijomis... kad galėtume nustatyti taisykles, užuot leidę Kinijai ir kitiems diktuoti rezultatus, nes jie yra vieninteliai žaidėjai“, – aiškino J. Bidenas.

D. Trumpo administracijos santykiai su tarptautinėmis organizacijomis buvo įtempti. Vašingtonas tvirtino, kad Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) su JAV elgiasi nesąžiningai, ir paralyžiavo jos ginčų sprendimo mechanizmą bei blokavo naujo generalinio direktoriaus paskyrimą.

Kita vertus, D. Trumpas daug draugiškiau atsiliepdavo apie Rusiją ir Šiaurės Korėją – izoliuotą valstybę, kurios vadovas sudalyvavo dviejuose susitikimuose su JAV prezidentu.

J. Bidenas sakė per savo pokalbius su kai kuriais pasaulio lyderiais bendrais bruožais aptaręs prekybos klausimus, bet nesileidęs į detales apie galimus savo politinius sprendimus – pavyzdžiui, ar Amerika prisidėtų prie naujosios Azijos ir Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos sutarties – nes „vienu metu yra tik vienas prezidentas“.

Vis dėlto jis užsiminė, kad nesiruošia tęsti 'baudžiamosios“ prekybos politikos ir kad veikiau sieks užtikrinti didesnį Amerikos darbininkų konkurencingumą. Jis pažymėjo sieksiantis, kad profsąjungų ir aplinkosaugos organizacijų lyderiai „būtų prie stalo mums sudarant bet kokias prekybos sutartis“.

J. Bidenas pakartojo savo pažadą, kad Jungtinės Valstijos vėl prisijungs prie Pasaulio sveikatos organizacijos ir Paryžiaus klimato sutarties, nuo kurių D. Trumpas atsiribojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.