Pateikta beveik 100 tūkst. skundų dėl lytinio išnaudojimo Amerikos skautų organizacijoje

Iki pirmadienio vakaro beveik 100 tūkst. žmonių buvo pateikę skundus dėl seksualinės prievartos, patirtos JAV skautų organizacijoje „Boy Scouts of America“ (BSA), naujienų agentūrai AFP pranešė aukoms atstovaujantis advokatas.

1910 metais įkurta skautų organizacija turi 2,2 mln. narių, kurių amžius – nuo penkerių iki 21 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
1910 metais įkurta skautų organizacija turi 2,2 mln. narių, kurių amžius – nuo penkerių iki 21 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
1910 metais įkurta skautų organizacija turi 2,2 mln. narių, kurių amžius – nuo penkerių iki 21 metų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
1910 metais įkurta skautų organizacija turi 2,2 mln. narių, kurių amžius – nuo penkerių iki 21 metų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 10:15 AM, atnaujinta Nov 17, 2020, 12:42 PM

Pirmadienis buvo paskutinė diena kompensacijai iš organizacijos gauti.

„Iki šiandien buvo pateikti 95 tūkst. ieškinių“, – sakė advokatas Paulas Mosesas.

Šis skaičius atskleidžia šiurpinantį dešimtmečius skautų lyderių vykdyto seksualinio vaikų išnaudojimo mastą. Jis yra daug didesnis už pastaraisiais metais dėl lytinio išnaudojimo atvejų Katalikų Bažnyčioje pateiktų ieškinių skaičių, kuris, manoma, siekia apie 11 tūkstančių.

„Tai neabejotinai didžiausias seksualinio išnaudojimo skandalas Jungtinėse Valstijose“, – sakė P. Mosesas ir pridūrė, kad skautija ilgą laiką buvo „puiki terpė“ veikti pedofilams: „Berniukai duoda ištikimybės priesaiką, yra toli nuo tėvų, tyruose.“

„Mus sukrėtė, kiek daug gyvenimų paveikė praeityje skautų organizacijoje patirta prievarta, ir sujaudino apie tai viešai prabilusių asmenų drąsa“, – rašoma BSA išplatintame pareiškime. – Sielvartaujame, kad negalime išgydyti jų skausmo.“

„Apgalvotai sukūrėme atvirą, laisvai prieinamą procesą susisiekti su aukomis ir padėti joms žengti esminį žingsnį kompensacijai gauti. Atgarsiai iš nukentėjusiųjų sunkiai pakeliami. Labai apgailestaujame“, – priduriama pareiškime.

1910 metais įkurta skautų organizacija turi 2,2 mln. narių, kurių amžius – nuo penkerių iki 21 metų.

„Lytinio iškrypimo bylos“

Faktai apie nederamą elgesį JAV skautijoje į viešumą iškilo 2012 metais, kai dienraštis „Los Angeles Times“ paskelbė vidaus dokumentus, kuriuose detaliai aprašomas dešimtmečius trukęs vaikų seksualinis išnaudojimas.

Buvo paviešinta maždaug 5 tūkst. vadinamųjų lytinio iškrypimo bylų, kuriose įvardijami vaikų seksualiniu išnaudojimu kaltinami asmenys, įskaitant skautų vadovus.

Apie daugumą incidentų taip ir nebuvo pranešta pareigūnams. BSA tyliai nušalindavo seksualine prievarta apkaltintus asmenis.

Nuo 2012 metų buvo pateikta virtinė skundų dėl lytinio išnaudojimo skautų organizacijoje, ypač kai kelios valstijos pratęsė ieškinio senaties terminą nusikaltimams, susijusiems su vaikų lytiniu išnaudojimu.

JAV Katalikų Bažnyčios, taip pat purtomos vaikų lytinio išnaudojimo skandalų, vadovybė pirmadienį rengia metinę konferenciją, vyksiančią virtualiai.

Į konferencijos darbotvarkę buvo papildomai įtraukta diskusija apie praėjusią savaitę Vatikano paskelbtą šokiruojančią ataskaitą apie dešimtmečius trukusį buvusio kardinolo Theodore'o McCarricko lytinių nusikaltimų dangstymą Bažnyčioje.

Išsamioje 450 puslapių ataskaitoje detaliai aprašomi keli incidentai, kai jauni kunigai ar seminaristai pranešė patyrę T. McCarricko seksualinę prievartą, tačiau tyrimai dėl to nebuvo pradėti.

„Reikės laiko apgalvoti daugelį pamokų iš šimtų puslapių išnašų... Tragiški padariniai buvo ne vieno neveikimo atvejo rezultatas, bet daugybės neveikimo atvejų per daugelį metų rezultatas“, – sakė Los Andželo arkivyskupas Jose Gomezas, pirmininkausiantis konferencijai.

„Toks neveikimas nulemtas gilesnių mūsų klerikalizmo kultūros priežasčių“, – sakė jis ir pridūrė, kad „kiekvienas asmeniškai ir kolektyviai atsiprašome už traumą, sukeltą asmenų, atsakingų už prievartą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.