Žiniasklaida: JAV šnipinėjo Danijos ir kitų Europos šalių gynybos pramonę

Praėjus septyneriems metams po Edwardo Snowdeno įslaptintų duomenų nutekinimo skandalo, Danijoje pirmadienį nuskambėjo naujų įtarimų, kad Vašingtonas šnipinėjo glaudžius sąjungininkus – šįkart gynybos pramonės srityje ir prieš JAV pasirašant sutartį dėl naikintuvų tiekimo Kopenhagai.

Danijoje nuskambėjo įtarimų, kad Vašingtonas šnipinėjo glaudžius sąjungininkus –šįkart gynybos pramonės srityje, prieš JAV pasirašant sutartį dėl naikintuvų tiekimo Kopenhagai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Danijoje nuskambėjo įtarimų, kad Vašingtonas šnipinėjo glaudžius sąjungininkus –šįkart gynybos pramonės srityje, prieš JAV pasirašant sutartį dėl naikintuvų tiekimo Kopenhagai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 11:27 AM

Danijos užsienio reikalų ministerija naujienų agentūrai AFP pareiškė niekaip nekomentuosianti danų visuomeninės televizijos DR reportažo, kuriame teigiama, kad šnipinėjimas buvo vykdomas 2012–2015 metais.

Tai leistų manyti, kad JAV šnipinėjimas galėjo būti vykdomas per skandalą, įsiplieskusį buvusiam amerikiečių žvalgybos tarnybų kontraktininkui E. Snowdenui atskleidus, kad Vašingtono vyriausybė šnipinėjo savo piliečius ir sąjungininkus, arba net vėlesniu laikotarpiu.

Pasak DR, nauji kaltinimai grindžiami Danijos žvalgybos tarnybų vidaus ataskaitomis, parašytomis vieno informatoriaus, norėjusio paskatinti viršininkus imtis veiksmų.

DR reportaže pabrėžiama, jog JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) „pasinaudojo itin slaptu Danijos ir Amerikos žvalgybos bendrai vykdomu sekimu kaip galimybe sąmoningai šnipinėti svarbias ministerijas ir privačias bendroves Danijoje“.

Transliuotojas pranešė, kad šnipinėjimas daugiausia buvo susijęs su gynybos sektoriumi, ypač su Danijos paskelbtu konkursu dėl naujų naikintuvų, turėjusių pakeisti šalies pasenusius orlaivius, įsigijimo.

Kopenhaga galiausiai užsisakė iš JAV gamintojos „Lockheed Martin“ 27 naikintuvus F-35 vietoje siūlytų europietiškų „Eurofighter“ ar švediškų „Saab Gripen“.

JAV šnipinėjimo gynybos srityje taikiniais tapo ir kitos Vašingtono sąjungininkės, tokios kaip Vokietija, Prancūzija, Norvegija, Nyderlandai ir Švedija, pažymima DR reportaže.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.