Šiaurės Airijos ministrė: be „Brexit“ sutarties pasienyje suklestės nusikalstamumas

Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos pasienyje suklestės organizuotas nusikalstamumas, jeigu Jungtinei Karalystei (JK) ir Europos Sąjungai (ES) nepavyks sudaryti susitarimo dėl santykių po „Brexit“, trečiadienį įspėjo Šiaurės Airijos teisingumo ministrė.

Nepavykus susitarti dėl „Brexit“, Airijos ir Jungtinės Karalystės pasienyje kiltų didelis nusikalstamų grupių rizikos pavojus.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Nepavykus susitarti dėl „Brexit“, Airijos ir Jungtinės Karalystės pasienyje kiltų didelis nusikalstamų grupių rizikos pavojus.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2020, 10:30 AM, atnaujinta Nov 19, 2020, 10:39 AM

Naomi Long sakė, kad bet kokie galimi viešosios tvarkos palaikymo sutrikimai prie sienos su ES nare Airija kartu su „padidėjusiais skirtumais“ rinkose abiejose sienos pusėse sudarys sąlygas „potencialiam organizuoto nusikalstamumo suklestėjimui“.

Kreipdamasi į JK įstatymų leidėjus Šiaurės Airijos reikalų komitete, ministrė sakė, kad provincijos policijos vadovas „nerimauja dėl juodosios rinkos augimo“, jei nebus sudarytas susitarimas.

Londonui ir Briuseliui liko nedaug laiko susitarti dėl būsimų santykių, nes susitarimas turi būti ratifikuotas iki gruodžio galo, kai baigsis JK skirtas pereinamasis laikotarpis. Nuo sausio 1-osios šalis nebepriklausys ES bendrajai rinkai ir muitų sąjungai.

N. Long sakė, kad nesudarius susitarimo policija gali būti atkirsta nuo visos ES „realiojo laiko“ IT sistemų, per kurias operatyviai pateikiama informacija apie ieškomus asmenis, keičiamasi DNR, pirštų atspaudų ir transporto priemonių registracijos duomenimis bei nacionalinių nuosprendžių registrų informacija.

Pareigūnai taip pat neteks prieigos prie Europos mastu veiklą vykdančių agentūrų, tokių kaip Europolas, ir nebegalės vykdyti greitų ekstradicijų, sakė ministrė.

„Tai neabejotinai blogiausias rezultatas iš visų galimų“, – pridūrė N. Long.

Neteisėtas prekių gabenimas per 500 km ilgio sieną tarp Šiaurės Airijos provincijos ir Airijos Respublikos yra sena problema. Patikrinimų kertant sieną nebeliko baigiantis „Neramumams“ (angl. Troubles) – tris dešimtmečius trukusiam kruvinam konfliktui Šiaurės Airijoje tarp katalikų nacionalistų ir protestantų junionistų bendruomenių, nusinešusiam 3 500 gyvybių.

Atsisakyti patikros pasienyje tapo įmanoma, nes tiek Airija, tiek JK priklausė ES bendrajai rinkai ir muitų sąjungai. Visgi kuro ir tabako gaminių kontrabanda išlieka itin pelninga veikla.

Pasibaigus pereinamajam laikotarpiui numatyta taikyti naujas specialias priemones, siekiant išvengti „kietos sienos“ su Airija sugrąžinimo.

Tačiau Šiaurės Airijos policija įspėjo, kad nuo 2021 metų siena gali tapti landa nusikaltėliams judėti tarp ES ir JK teritorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.