JT: Jemenui gresia didžiausias pasaulyje badas per pastaruosius dešimtmečius

Karo draskomam Jemenui gresia didžiausias badas, kokį tik matė pasaulis per pastaruosius kelis dešimtmečius, penktadienį perspėjo Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

JT: Jemenui gresia didžiausias pasaulyje badas per pastaruosius dešimtmečius. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
JT: Jemenui gresia didžiausias pasaulyje badas per pastaruosius dešimtmečius. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2020, 10:30 PM

„Jei nebus imtasi neatidėliotinų veiksmų, gali būti prarasta milijonai gyvybių“, – pareiškė A. Guterresas, kalbėdamas apie šalį, kurią jau šeštus metus niokoja karas tarp Irano remiamų husių sukilėlių ir vyriausybės pajėgų.

Jemeno vyriausybę palaiko Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, kuriai padeda Vakarų valstybės, įskaitant Jungtines Valstijas.

A. Guterreso įspėjimas – vienas iš daugelio JT perspėjimų apie padėtį Jemene – nuskambėjo pasirodžius pranešimams, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas svarsto siūlymą paskelbti husius teroristine organizacija.

Toks sprendimas galėtų apsunkinti pastangas pristatyti pagalbą ir dar labiau paaštrinti situaciją Jemene, perspėja humanitarinės pagalbos organizacijos.

Savo pareiškime A. Guterresas tik netiesiogiai užsiminė apie tokią galimybę.

„Raginu visus, turinčius įtakos, skubiai imtis spręsti šiuos klausimus, kad išvengtume katastrofos. Taip pat prašau, kad visi vengtų bet kokių veiksmų, kurie dar labiau pablogintų ir taip sunkią padėtį“, – pažymėjo JT generalinis sekretorius.

Anot jo, bado pavojus yra išaugęs dėl tokių priežasčių kaip smarkiai apkarpytas finansavimas JT koordinuojamai pagalbos programai, Jemeno valiutos nestabilumas ir konflikto šalių keliamos „kliūtys“ humanitarinės pagalbos organizacijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.