Izraelio premjeras nuskrido į Saudo Arabiją susitikti su sosto įpėdiniu

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu nuskrido į Saudo Arabiją slapta susitikti su sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu, pirmadienį pranešė žydų valstybės žiniasklaida.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 23, 2020, 12:59 PM

Tai būtų pirmas žinomas Izraelio ir Saudo Arabijos aukšto rango pareigūnų susitikimas.

Leidiniai hebrajų kalba, remdamiesi neįvardytu Izraelio pareigūnu, pranešė, kad B. Netanyahu ir Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovas Yossi Cohenas sekmadienį nuskrido į Saudo Arabijos Neomo miestą, kur susitiko su sosto įpėdiniu. M. bin Salmanas buvo atvykęs į tą miestą derybų su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo.

Skrydžių stebėsenos portalo „Flightradar24“ duomenys rodo, kad privatus orlaivis „Gulfstream IV“ iš netoli Tel Avivo esančio Ben Guriono oro uosto pakilo kiek po 17 val. 40 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Lėktuvas skrido į pietus rytiniu Sinajaus pusiasalio pakraščiu, o tada pasuko Neono kryptimi ir nusileido kiek po 18 val. 30 min. Grinvičo (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Orlaivis iš Neono pakilo apie 21 val. 50 min. Grinvičo (23 val. 50 min. Lietuvos) laiku ir tuo pačiu maršrutu sugrįžo į Tel Avivą.

Izraelio premjero biuras šių pranešimų nekomentavo.

M. Pompeo per jo kelionę Vidurio Rytuose lydi grupė amerikiečių žurnalistų, tačiau jiems teko likti Neomo oro uoste, kai valstybės sekretorius išvyko susitikti su sosto įpėdiniu.

Bahreinas, Sudanas ir Jungtiniai Arabų Emyratai tarpininkaujant Donaldo Trumpo administracijai sudarė susitarimus su Izraeliu dėl santykių normalizavimo, tačiau Saudo Arabija kol kas atsisako tai padaryti.

Karalius Salmanas ilgą laiką rėmė palestiniečių valstybingumo siekį. Tačiau jo 35 metų sūnus, sosto įpėdinis M. bin Salmanas, gali palankiau žiūrėti į idėją normalizuoti santykius su žydų valstybe, Artimųjų Rytų taikos procesui nepajudant iš mirties taško, sako kai kurie analitikai.

Saudo Arabija leido kirsti karalystės oro erdvę į JAE skrendantiems Izraelio lėktuvams. Apie tai buvo paskelbta kitą dieną po Rijade įvykusio D. Trumpo žento ir aukšto rango patarėjo Jaredo Kushnerio susitikimo su princu M. bin Salmanu.

Bahreino sprendimas normalizuoti santykius su žydų valstybe taip pat liudija, kad Saudo Arabija bent jau tyliai pritaria šiai idėjai, nes Menama labai priklausoma nuo Rijado.

Izraelis seniai slapta palaiko ryšius su Persijos įlankos šalimis, kurie pastaraisiais metais sustiprėjo dėl bendro priešo Irano grėsmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.