Į politiką sugrįžusi Kazachstano eksprezidento dukra kandidatuos į parlamentą

Buvusio ilgamečio Kazachstano prezidento ir oficialaus „Tautos lyderio“ Nursultano Nazarbayevo vyriausioji dukra trečiadienį sugrįžo į politiką ir ruošiasi kandidatuoti į parlamentą, praėjus pusmečiui po to, kai netikėtai buvo atleista iš parlamento aukštųjų rūmų pirmininkės pareigų.

 Į politiką sugrįžusi Kazachstano eksprezidento dukra kandidatuos į parlamentą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Į politiką sugrįžusi Kazachstano eksprezidento dukra kandidatuos į parlamentą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2020, 11:36 AM

57 metų Dariga Nazarbayeva valdančiosios partijos „Nur Otan“ („Tėvynės šviesa“) suvažiavime Nur Sultane buvo patvirtinta šios politinės jėgos kandidate sausio 10 dieną vyksiančiuose rinkimuose į parlamento žemuosius rūmus – Mažilisą.

Ji yra viena iš 126 kandidatų partijos sąraše, paskelbtame „Nur Otan“ interneto svetainėje.

„Nur Otan“ per rinkimus turėtų nesunkiai užsitikrinti tvirtą daugumą, nes dauguma kitų dalyvausiančių partijų laikomos valdžios marionetėmis.

Gegužę D. Nazarbayeva prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo įsaku buvo atleista iš Senato pirmininkės pareigų.

K.-J. Tokayevą savo įpėdiniu pasirinko pats N. Nazarbayevas, kai po beveik trijų dešimtmečių valstybės vadovo poste praėjusių metų kovą netikėtai atsistatydino.

Eidama Senato pirmininkės pareigas D. Nazarbayeva buvo antroji eilėje į valstybės vadovo postą. Jos atleidimas pakurstė kalbas apie kovą dėl valdžios ir nutildė gandus, kad ji kažkuriuo metu gali perimti prezidento įgaliojimus.

Tačiau K.-J. Tokayevas ir jo mentorius N. Nazarbayevas trečiadienį drauge pasirodė valdančiosios partijos suvažiavime, kuriame abu pasakė kalbas.

D. Nazarbayeva antradienį dalyvavo „Nur Otan“ politinės tarybos susitikime. Tai buvo jos pirmas svarbus pasirodymas viešumoje po atleidimo. Politinės tarybos susitikime dalyvavo ir K.-J. Tokayevas bei N. Nazarbayevas.

Buvęs užsienio reikalų ministras K.-J. Tokayevas, ėjęs parlamento aukštųjų rūmų pirmininko pareigas, kai atsistatydino N. Nazarbayevas, nepraleidžia progos pagirti savo pirmtaką, nors save stengiasi vaizduoti kaip reformatorių.

Naftos turtingo Kazachstano ekonomikai skaudžiai smogė koronaviruso pandemija. Per pirmus aštuonis šių metų mėnesius šalies BVP susitraukė 3 proc., nurodo Pasaulio bankas.

Mažilisas antradienį sutarė leisti vyriausybei pasiskolinti mažomis palūkanomis 1,8 mlrd. JAV dolerių iš Azijos plėtros banko ir Azijos infrastruktūros investicijų banko užimtumui skatinti ir kovai su koronaviruso pandemija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.