Europarlamentaro orgiją apipynė sąmokslo teorijomis: vadina kerštu šaliai

Europarlamentaras Jozsefas Szajeris paskelbė apie pasitraukimą iš pareigų, kai paaiškėjo, kad jis penktadienio vakarą dalyvavo orgijoje. Nuo vakarėlį sustabdžiusių pareigūnų politikas spruko stogvamzdžiu.

J.Szajeris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Szajeris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2020, 10:12 PM

Penktadienio vakarą Briuselio policijos pajėgoms teko vaikyti Belgijoje karantino sąlygas pažeidusį vakarėlį. Apartamentuose pareigūnai rado orgiją surengusius 20 vyrų, tarp kurių buvo ir visiškai apsinuoginusių asmenų.

Vakarėlyje dalyvavo ir keli diplomatinį imunitetą turintys asmenys.

Vienas jų bandė sprukti iš įvykio vietos stogvamzdžiu, bet tai pastebėjo praeivis ir pranešė policijai, ji vyrą sulaikė.

Jis, kaip vėliau paaiškėjo, buvo Vengrijos valdančiajai partijai „Fidesz“ atstovaujantis 59-erių europarlamentaras J.Szajeris.

Skandalą sukėlęs politikas nusprendė trauktis.

Politiką sučiupo sprunkantį

Praeivio pastebėto vyro rankos buvo kruvinos, tikėtina, kad jis susižalojo bandydamas sprukti iš vakarėlio.

Prokurorų pranešime buvo rašoma, kad sulaikyto vyro krepšyje rasta narkotikų, o jis jiems negalėjo pateikti identifikacijos dokumentų, tačiau pareiškė, kad yra europarlamentaras.

„Jis buvo palydėtas į savo namus, kur parodęs diplomatinį pasą identifikavo save kaip 1961 metais gimusį S.J.“, – rašoma prokurorų pranešime.

Žurnalistai netruko susieti, kad pranešime užšifruotas asmuo yra europarlamentaras J.Szajeris.

Nors istorija viešojoje erdvėje didesnių atgarsių sulaukė tiktai šią savaitę, J.Szajeris pasitraukimo iš europarlamentaro pareigų prašymą Europos Parlamento (EP) pirmininkui Davidui Sassoli įteikė dar sekmadienį.

Pripažino, kad dalyvavo

Antradienį viešai prabilęs J.Szajeris tvirtino, kad penktadienį dalyvavo vakarėlyje, tačiau jokių pikantiškesnių detalių apie to vakaro įvykius nepateikė.

„Aš nevartojau narkotikų. Siūliau policijai dėl to atlikti tyrimą, tačiau jie to nepadarė. Man sakė, kad mano kuprinėje rado ekstazio (haliucinogeninio amfetamino. – Red.) tabletę, tačiau ji nebuvo mano ir aš nežinau, kas ją galėjo įdėti į mano kuprinę.

Gailiuosi, kad pažeidžiau karantino metu galiojančias susibūrimo taisykles.

Tai buvo neatsakinga ir ruošiuosi priimti visas sankcijas, kurių dėl to bus imtasi“, – teigė politikas.

Už karantino taisyklių pažeidimą jam gali būti skirta iki 250 eurų bauda, kai bus panaikinta jo teisinė neliečiamybė.

Stiprus smūgis „Fidesz“

J.Szajerio pasitraukimas iš EP ir viešas prisipažinimas Vengrijos valdančiajai „Fidesz“ partijai sudavė stiprų smūgį.

Europos šalių spaudoje penktadienį vykęs vakarėlis buvo pavadintas „gėjų orgija“.

Tai stipriai kirto „Fidesz“ įvaizdžiui. Partija yra už tradicinės šeimos vertybes ir griežtai prieštarauja bet kokių teisių homoseksualiems asmenims suteikimui.

J.Szajeris 1988 metais buvo vienas „Fidesz“ įkūrėjų ir buvo artimas premjero Viktoro Orbano aplinkos žmogus.

Europarlamentaro pareigas politikas ėjo 16 metų, o pastaruosius 11 metų buvo žemyno dešiniuosius vienijančios Europos liaudies partijos viceprezidentas.

Politikas prisidėjo prie 2011 m. įgyvendinto Vengrijos konstitucijos perrašymo – joje įtraukta eilutė, kad „Vengrija saugos santuokos tarp vyro ir moters instituto išlikimą“.

J.Szajeris viešai išplatintame pranešime prašė rinkėjų ir šeimos atleidimo. Vyras yra vedęs Tunde Hando, kuri šiais metais pradėjo eiti Vengrijos konstitucinio teismo teisėjo pareigas.

Į skandalą nekreipė dėmesio

Žmonės J.Szajerį pradėjo kaltinti veidmainiavimu. Jie teigė, kad politikas pats Briuselyje mėgavosi LGBT draugiška aplinka, o savo šalyje seksualinių mažumų atstovams padėjo kurti pragarą žemėje.

Po skandalo Vengrijos vyriausybės nepalaikantys žmonės šaipėsi iš politiko, o „Fidesz“ šalininkai skleidė sąmokslo teorijas, jog žymus politikas buvo pakištas kerštaujant už tai, kad Budapeštas vetavo trilijono eurų dydžio 2021–2027 metų Europos Sąjungos biudžetą ir 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo planą.

Vyriausybę palaikantys Vengrijos laikraščiai apie skandalą trečiadienį neužsiminė.

Laikraščio „Magyar Nemzet“ pirmajame puslapyje eilinį kartą puikavosi filantropo George’o Soroso, kurį valdžia kaltina dėl visų negandų, nuotrauka.

Laikraštyje „Bors“ du puslapiai buvo skirti parodyti, kad belgai prastai laikosi karantino sąlygų, bet apie tas pačias taisykles pažeidusį J.Szajerį nebuvo užsiminta nė žodžiu.

Parengta pagal „Euronews“, „The Guardian“ ir BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.