Europos Taryba ragina Lenkiją liautis stigmatizavus LGBTI bendruomenę

Europos Taryba ketvirtadienį paragino Varšuvą baigti LGBTI bendruomenės stigmatizavimą pareikšdama, kad homoseksualų, biseksualų, translyčių ir interseksualų padėtis Lenkijoje yra blogiausia iš visų Europos Sąjungos šalių.

 Europos Taryba ragina Lenkiją liautis stigmatizavus LGBTI bendruomenę.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Europos Taryba ragina Lenkiją liautis stigmatizavus LGBTI bendruomenę.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2020, 5:27 PM

ET žmogaus teisių komisarės Dunjos Mijatovič ataskaitoje sakoma, jog šalies politiniai lyderiai yra atsakingi už tai, kad ir taip sunki LGBTI bendruomenės narių padėtis dar pablogėjo per pastaruosius trejus metus.

Komisarė prisiminė šalies prezidentą Andrzejų Dudą, pavadinusį LGBTI „blogesne už komunizmą ideologija“, ir valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderį Jaroslawą Kaczynskį, pareiškusį, jog LGBTI žmonės kelia grėsmę tradicinei šeimai.

„Valstybės pareigūnai ir nuomonės formuotojai turėtų liautis kūrę neapykantos ir netolerancijos atmosferą LGBTI bendruomenės žmonėms ir labiau gerbti jų žmogaus teises“, – nurodė D. Mijatovič.

„Stigmatizavimas ir neapykantą kurstančios kalbos kelia smurto legitimizavimo pavojų. LGBTI yra žmonės, o ne ideologija“, – pridūrė ji.

Pasak komisarės, jai „didelį nerimą kelia pastebėtas neapykantos kupinos retorikos ir homofobiškos propagandos naratyvo augimas tarp valstybės pareigūnų ir kitų Lenkijos visuomenėje žinomų žmonių“.

D. Mijatovič paragino atsisakyti prieš LGBTI bendruomenę nukreiptų deklaracijų ir, jos žodžiais, kelių su šia bendruomene susijusių įstatymų projektų, šiuo metu laukiančių svarstymo parlamente.

Lenkijos įstatymai pripažįsta tik heteroseksualias sąjungas, o translyčiai asmenys turi įveikti ilgą ir brangiai atsieinantį teisinių kovų kelią, kad jų statusas būtų pripažintas, sakoma ataskaitoje.

Toje pačioje ataskaitoje sveikinami Varšuvos savivaldybės ketinimai paversti Lenkijos sostinę atviresne visiems, tačiau smerkiama šią deklaraciją lydėjusi šimtų vietos politikų reakcija.

Vyriausybė finansuoja „homofobiškas iniciatyvas“, skelbiama ataskaitoje, o eitynių „Pride“ dalyviai tampa žiaurių atakų, priekabiavimo ir bauginimų aukomis.

Ataskaita ragina „Lenkijos valstybės pareigūnus, politikus ir nuomonės formuotojus nesivelti į neapykantos kupinas kalbas ar kitokį LGBTI stigmatizuojantį diskursą, o griežtai pasmerkti tokius veiksmus bei pareiškimus net ir tada, kai juos daro privačios šalys“.

Europos Taryba yra tarptautinė organizacija, kurios tikslai yra ginti žmogaus teises, užtikrinti demokratiją ir įstatymų viršenybę Europoje. Ji nėra Europos Sąjungos institucija, bet jai priklauso visos ES valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.