Abeji JAV Kongreso rūmai įtraukė į gynybos biudžetą sankcijas „Nord Stream 2“ ir „TurkStream“ EVT pirmininkas Ch. Michelis: ES svarstys įvesti sankcijas Turkijai

Abeji JAV Kongreso rūmai – Atstovų Rūmai ir Senatas – suderino ir įtraukė į JAV 2021 metų gynybos biudžeto projektą pataisas, numatančias sankcijų Rusijos eksporto dujotiekių „Nord Stream 2“ ir „TurkStream“ projektams sugriežtinimą.

JAV ir ES planuoja įvest sankcijas dujotiekių projektams.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
JAV ir ES planuoja įvest sankcijas dujotiekių projektams.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2020, 12:25 PM

Rūmų bendrame pareiškime teigiama, kad Atstovų Rūmų narių parengtas įstatymo projektas dėl išlaidų gynybai „numatė siūlymą, kuriuo iš dalies keičiamas 2019 metų Europos energetinio saugumo įstatymo poskyris, siekiant patikslinti ir išplėsti sankcijas, susijusias su „Nord Stream 2“ arba „TurkStream“ dujotiekių statyba“.

Senatas pritarė analogiškoms pataisoms, pražymima pranešime.

Kaip anksčiau buvo skelbta, išplėstos sankcijos palies ir įmones, įsitraukusias į „Nord Stream 2“ projekto užbaigimą. Visų pirma, numatytos sankcijos už vamzdynų tiesimo laivų pardavimą, nuomą ar perdavimą, taip pat ir tarpininkavimą tokiuose sandoriuose, tokių laivų draudimą ir perdraudimą, jų techninį modernizavimą bei sąlygų tam sukūrimą.

EVT pirmininkas Ch. Michelis: ES svarstys įvesti sankcijas Turkijai

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis pareiškė, kad Turkija atsisakė deeskaluoti konfliktą su Graikija ir ieškoti diplomatinių sprendimų, todėl ES valstybės narės taip pat svarstys įvesti sankcijas Turkijai.

„Manau, kad katės ir pelės žaidimas turi liautis“, – sakė Ch. Michelis, turėdamas omenyje į Graikijos vandenis Viduržemio jūroje įplaukiančius Turkijos gamtinių dujų telkinių žvalgymo laivus.

„Turėsime diskusiją EVT viršūnių susitikime gruodžio 10 d., esame pasirengę pasinaudoti mūsų turimomis priemonėmis“, – perspėjo jis.

Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vadovaujama Turkija vis labiau demonstruoja savo galią regione, kur šiuo metu yra kilęs ginčas tarp Turkijos, Graikijos ir Kipro dėl naftos ir gamtinių dujų telkinių Viduržemio jūros rytuose.

Spalį vykusiame EVT viršūnių susitikime ES šalių lyderiai pasmerkė Turkijos „vienašališkus veiksmus ir provokacijas“ Viduržemio jūroje.

„Spalį, po labai įtemptų ir strateginių aukšto lygio pokalbių, mes išreiškėme labai pozityvų siūlymą Turkijai, mes ištiesėme savo rankas. Tačiau proveržiui šioje srityje keliama sąlyga yra tokia, kad Turkija turi nutraukti vienašališkas provokacijas, priešiškus pareiškimus ir nepagarbą tarptautiniams principams ir taisyklėmis paremtai visuomenei“, – sakė Ch. Michelis.

„Nuo spalio reikalai nebuvo tokie pozityvūs. Nuo tada mes matėme vykusius vienašališkus sveikmus ir priešiškus pareiškimus“, – pareiškė jis.

JAV Kongresas planuoja konsultuotis su ES partneriais dėl sankcijų dujotiekiui „Nord Stream 2“

JAV Kongreso nariai ketina įvesti griežtas sankcijas, susijusias su prieštaringai vertinamu Rusijos dujotiekiu „Nord Stream 2“, tačiau pirma dėl jų konsultuosis su ES partneriais, sakoma įstatymo projekte, dėl kurio preliminariai sutarė demokratai ir respublikonai.

Projekte nurodoma, kad dėl „Nord Stream 2“ nebus įvedamos sankcijos Vokietijai, kitoms ES šalims, Šveicarijai, Norvegijai, Jungtinei Karalystei ir pačiai Europos Sąjungai.

Šį dokumentą dar turės priimti Kongresas ir jį pasirašyti turės JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

JAV siekia neleisti užbaigti „Nord Stream 2“, kuris Baltijos jūra sujungs Rusiją ir Vokietiją. Pasak dujotiekio oponentų, įskaitant JAV, Lenkiją, Baltijos šalis ir Ukrainą, „Nord Stream 2“ padidins Europos priklausomybę nuo rusiškų gamtinių dujų.

Dujotiekio tiesimas buvo sustabdytas pernai gruodį, kai du Šveicarijos bendrovių valdomi vamzdžių klojimo laivai nutraukė darbus dėl gresiančių JAV sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.