Berlynas: Vokietija nori platesnio branduolinio susitarimo su Iranu

Vokietijos diplomatijos penktadienį pareiškė, kad su Iranu būtina pasiekti naują platesnį branduolinį susitarimą, kuris taip pat suvaržytų Teherano balistinių raketų programą, perspėdamas, kad 2015 metais sudaryto sandorio nebepakanka.

Vokietijos diplomatijos penktadienį pareiškė, kad su Iranu būtina pasiekti naują platesnį branduolinį susitarimą.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Vokietijos diplomatijos penktadienį pareiškė, kad su Iranu būtina pasiekti naują platesnį branduolinį susitarimą.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2020, 4:43 PM

„Reikalingas „išplėstos branduolinės sutarties“ formatas, kuris taip pat atitinka mūsų interesus“, – interviu žurnalui „Der Spiegel“ sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai.

„Turime aiškių lūkesčių dėl Irano: jokių branduolinių ginklų, taip pat jokios balistinių raketų programos, keliančios grėsmę visam regionui. Be to, Iranas turi atlikti kitokį vaidmenį regione“, – tęsė ministras.

„Mums reikia šio susitarimo, nes nepasitikime Iranu“, – pridūrė jis.

2015 metais sudarius branduolinį susitarimą, oficialiai vadinamą Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), Iranui buvo panaikintos tarptautinės sankcijos mainais į įsipareigojimą apriboti savo branduolinę programą.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos buvo svarbios šio pakto signatarės, tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir sugrąžino Teheranui skaudžias sankcijas, inicijavęs „maksimalaus spaudimo“ kampaniją.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas leido suprasti, kad Vašingtonas gali vėl prisijungti prie pakto, jei šiitiška respublika sutiks grįžti visų jo nuostatų bei vesti tolesnes derybas.

Tačiau iraniečių užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas atmetė kalbas apie branduolinės sutarties atkūrimą ir ketvirtadienį pareiškė: „Mes iš naujo nesiderėsime dėl susitarimo, dėl kurio jau esame susiderėję.“

Jis pridūrė, kad prieš kritikuodamos Iraną Vakarų valstybės turėtų įvertinti savo pačių elgesį.

Ministras taip pat skundėsi, kad europiečiai esą nėra nuoširdžiai pasipiktinę dėl praėjusią savaitę netoli Teherano įvykdyto Irano svarbiausio branduolinės programos mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudymo. Dėl to išpuolio šiitiška respublika kaltina Izraelį.

D. Trumpui išvedus Vašingtoną iš minimo susitarimo, ne vieną dešimtmetį tvyrojusi įtampa JAV ir Irano santykiuose pastebimai paaštrėjo.

Pastaraisiais mėnesiais taip pat išaugo nerimas dėl Irano veiksmų, daromų regione per įgaliotinius Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene. Vakarų teigimu, tokia veikla destabilizuoja visą Persijos įlankos regioną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.