Armėnų premjeras ragina Baku apsikeisti visais karo Kalnų Karabache belaisviais

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas šeštadienį paragino Azerbaidžaną apsikeičiant per konfliktą ginčijamame Kalnų Karache paimtais karo belaisviais vadovautis principu „visi už visus“.

Nustačius daugumos aukų tapatybes, Armėnijoje bus paskelbtas gedulas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Nustačius daugumos aukų tapatybes, Armėnijoje bus paskelbtas gedulas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2020, 11:08 AM

„Mainų procesas turi būti vykdomas pagal principą „visi už visus“. Reikėtų kalbėti ne tik apie asmenis, kurie buvo paimti į nelaisvę vykstant karui Karabache, bet ir prieš šį karą. Visi turėtų būti sugrąžinti. Būtina sukurti mechanizmus, kurie leistų be problemų vykdyti mainus, jei ateityje paaiškės naujų [belaisvių] vardų“, – kalbėdamas tiesiogiai per socialinį tinklą „Facebook“ pažymėjo N. Pašinianas.

Pasak jo, šiuo metu ieškoma dingusiųjų per praėjusį mėnesį užsibaigusius karo veiksmus ginčijamame regione.

„Procesas lėtai, bet vyksta. Azerbaidžano teritorijose vykdoma paieška, randami kūnai išvežami, Armėnijoje vyksta identifikavimo procesas. Po lapkričio 9 dienos mums pavyko išvežti per 600 kūnų, o daugiau nei 500 kūnų identifikuojami Armėnijoje. Po lapkričio 9 dienos identifikuoti 135 kūnai ir perduoti artimiesiems“, – sakė N. Pašinianas.

Armėnų lyderis taip pat pažymėjo, kad nustačius daugumos aukų tapatybes, šalyje bus paskelbtas gedulas.

Kautynės Jerevano remiamų armėnų separatistų kontroliuojamame Kalnų Karabache atsinaujino rugsėjį ir tęsėsi iki lapkričio pradžios, kai tarpininkaujant Rusijai buvo sudarytas paliaubų susitarimas. Šis Azerbaidžano regionas atsiskyrė nuo Baku per 10-ojo dešimtmečio pradžioje vykusį karą, pareikalavusį maždaug 30 tūkst. žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.