Rumunai balsuoja pandemijos temdomuose parlamento rinkimuose

Rumunai sekmadienį balsuoja pandemijos temdomuose parlamento rinkimuose, kuriuos turėtų laimėti valdantieji proeuropietiški liberalai.

 Rumunai balsuoja pandemijos temdomuose parlamento rinkimuose.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rumunai balsuoja pandemijos temdomuose parlamento rinkimuose.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2020, 10:41 AM

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. (ir Lietuvos laiku); jos dirbs iki 21 valandos. Netrukus po to turėtų būti paskelbti balsavusiųjų apklausos rezultatai, o vėliau tą patį vakarą – pirmieji oficialūs rezultatai.

Balsavimas organizuojamas jau įprastomis pandemijos suvaržymų sąlygomis: užtikrinant socialinį atstumą, kaukių dėvėjimą ir rankų dezinfekavimą.

Regione, kur pastaruoju metu pozicijas stiprino populistai ir nacionalistai, Rumunijos liberalų premjeras Ludovicas Orbanas žadėjo modernizuoti savo valstybę – vieną skurdžiausių Europos Sąjungoje – ir išlaikyti jos proeuropietišką kursą.

Vienus pastaruosius metus L. Orbanas vadovauja mažumos vyriausybei.

Neseniai instituto IMAS atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad jo Nacionalinę liberalų partiją (PNL) remia 28 proc., o pagrindinę opozicinę Socialdemokratų partiją (PSD) – 23 proc. rinkėjų.

Neseniai suformuotas centro dešinės aljansas „USR-Plus“ turėtų gauti apie 18 proc. balsų.

Dėl pandemijos ir didelio nusivylimo politika prognozuojama, kad rinkėjų aktyvumas neturėtų viršyti 40 procentų.

Liberalus remia prezidentas Klausas Iohannisas, kuris atmetė kritiką, kad agituodamas už PNL jis negerbia savo konstitucinio vaidmens.

Penktadienį, paskutinę rinkimų kampanijos dieną, jis vėl užsipuolė PSD ir išreiškė viltį, kad Rumunija „galutinai atsiskirs nuo tų, kas bandė išmušti ją iš Europos ir demokratijos kurso“.

Kairiojo sparno PSD yra politinė buvusios Komunistų partijos įpėdinė ir Rumunijos politikoje dominavo pastaruosius 30 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.