J. Bidenas ketina paskirti pirmąjį juodaodį Pentagono vadovą

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas ketina paskirti pirmąjį juodaodį Pentagono vadovą, pirmadienį pranešė šalies žiniasklaida.

 Gynybos sekretoriumi turėtų tapti atsargos generolas Lloydas Austinas.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Gynybos sekretoriumi turėtų tapti atsargos generolas Lloydas Austinas.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2020, 8:04 AM

Gynybos sekretoriumi turėtų tapti atsargos generolas Lloydas Austinas, kuris 2003 metais vadovavo amerikiečių kariams Bagdade, o vėliau vadovavo JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinei vadovybei.

67 metų Irako ir Afganistano konfliktų veteranas, aukščiausio rango dimisijos generolas, tapo nauju favoritu šiam postui užimti, J. Bidenui susidūrus su spaudimu paskirti daugiau mažumų atstovų į pareigas savo kabinete. Anksčiau buvo prognozuojama, kad postas atiteks buvusiai gynybos sekretoriaus pavaduotojai Michele Flournoy.

Televizija CNN, leidinys „Politico“ ir laikraštis „The New York Times“ citavo apie šį sprendimą žinančius anoniminius šaltinius, J. Bidenui anksčiau pirmadienį pareiškus, kad jis apsisprendė ir padarys atitinkamą pareiškimą penktadienį.

Kad užimtų Pentagono vadovo postą, L. Austino kandidatūrą iš pradžių turės patvirtinti Senatas. Aukštieji Kongreso rūmai taip pat turės išduoti jam specialų leidimą, nes šalyje galioja įstatymas, įpareigojantis į atsargą išeinančius kariuomenės pareigūnus laukti septynerius metus prieš einant gynybos sekretoriaus pareigas.

Tokia taisyklė pagrįsta požiūriu, kad šiame poste turėtų dirbti tik civilis.

Toks leidimas buvo suteiktas tik du kartus – pastarąjį kartą 2017 metais, kuomet Senatas paskyrė generolą Jimą Mattisą, pirmąjį prezidento Donaldo Trumpo administracijos gynybos sekretorių.

Tačiau Senato nariai tuomet davė sutikimą nenoromis, o keli iš jų pareiškė, kad daugiau to nebedarytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.