Nyderlandai išsiuntė šnipinėjimu kaltinamus du Rusijos diplomatus

Nyderlandai išsiuntė du įtariamus Rusijos šnipus, dirbusius su diplomatine priedanga, išardžius šnipų tinklą, kurio taikinys buvo aukštųjų technologijų pramonė, ketvirtadienį pranešė olandų žvalgybos tarnyba.

Du Rusijos civilinės užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) agentai dirbo kaip akredituoti diplomatai Rusijos ambasadoje Hagoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Du Rusijos civilinės užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) agentai dirbo kaip akredituoti diplomatai Rusijos ambasadoje Hagoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 5:44 PM, atnaujinta Dec 10, 2020, 7:33 PM

Du Rusijos civilinės užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) agentai dirbo kaip akredituoti diplomatai Rusijos ambasadoje Hagoje, sakoma Nyderlandų bendrosios žvalgybos ir saugumo tarnybos (AIVD) pranešime.

Vienas iš šių Rusijos žvalgybos pareigūnų buvo „sukūręs reikšmingą šaltinių tinklą; visi jie yra arba buvo aktyvūs Olandijos aukštųjų technologijų sektoriuje“, nurodė AIVD.

Šis agentas ypatingai domėjosi įmonėmis, dirbančiomis dirbtinio intelekto, puslaidininkių ir nanotechnologijų srityse bei šių technologijų civiliniu ir kariniu pritaikymu, pažymėjo tarnyba.

„Žvalgybos pareigūnas mainais į informaciją mokėjo kai kuriems asmenims“, – pridūrė olandų kontržvalgybininkai.

Antrojo pareigūnų vaidmuo buvo „pagalbinis“, rašo AIVD.

„Abu žvalgybos pareigūnai Užsienio reikalų ministerijos buvo paskelbti nepageidaujamais asmenimis. Tai reiškia, kad jiems nebeleidžiama dirbti Nyderlanduose kaip diplomatams ir kad jie privalo greitai palikti mūsų šalį“, – sakoma tarnybos pranešime.

Ankstesnę dieną Nyderlanduose įsikūrusi Europos vaistų agentūra (EVA) tapo kibernetinės atakos taikiniu, mėginant pavogti duomenų apie vakcinas nuo koronaviruso, bet nėra jokių požymių, kad šie incidentai būtų susiję.

2018 metais Nyderlandai išsiuntė keturis įtariamus Rusijos šnipus, kaip manoma, mėginusius įsilaužti į kompiuterines sistemas Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) būstinėje Hagoje. Šie asmenys naudojosi specialia įranga, rasta automobilyje, pastatytame šalia OPCW būstinės esančio viešbučio aikštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.