V. Putinas: užsienio interneto platformų blokavimas neturi tapti „šūviu sau į koją“

Užsienio interneto platformų veiklos ribojimas dėl rusiškos žiniasklaidos „cenzūros“ neturi tapti „šūviu sau į koją“, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas, parlamentui preliminariai pritarus siūlymui blokuoti Vakarų interneto milžinių veikimą šalyje.

 V. Putinas: užsienio interneto platformų blokavimas neturi tapti „šūviu sau į koją“.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 V. Putinas: užsienio interneto platformų blokavimas neturi tapti „šūviu sau į koją“.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 3:50 PM

„Aišku, darykime taip, kad nešautume sau į koją. Vystysime savo pačių serverius, plėtosime savo galimybes, savo tinklus, teiksime kokybiškas paslaugas pas save ir nevaržysime žmonių, kur tam nėra absoliučiai jokio pagrindo“, – pareiškė V. Putinas per Kremliaus žmogaus teisių tarybos posėdį.

Pasak prezidento, jis visada vadovaujasi principu, kad „bet kokie mūsų atsakomieji veiksmai neturėtų pakenkti mums patiems“.

Prezidentas sutiko, kad svarstant galimybes užblokuoti rusų žiniasklaidą cenzūruojančias užsienio interneto platformas, reikia elgtis atsargiai.

Vis tik valstybės vadovas pabrėžė: „Mūsų vadinamieji užsienio partneriai taiko cenzūrą. Tai yra visiškai akivaizdus dalykas, suprantamas kiekvienam sveiko proto žmogui. Tai yra cenzūra. Tai yra informacinių grumtynių laukas. Ne mes tai darome, bet esame priversti kažkaip į tai reaguoti, kažkaip atsakyti.“

Prezidentinės žmogaus teisių tarybos vadovas Valerijus Fadejevas anksčiau ketvirtadienį perspėjo, kad Maskvos mėginimai blokuoti platformas „YouTube“, „Facebook“ ir „Twitter“ gali sulėtinti viso rusiško interneto segmento darbą.

„Vakar Valstybės Dūma per pirmąjį svarstymą priėmė įstatymo projektą dėl galimybės už tokius veiksmus blokuoti „YouTube“, „Facebook“, „Twitter“... Siūloma sulėtinti „Twitter“ ar „Facebook“ darbą. Tačiau atrodo, kad šiandien norint sulėtinti „Facebook“ darbą reikės lėtinti viso runeto [rusiško interneto] veikimą, o tai, žinoma, yra nepriimtina“, – pažymėjo V. Fadejevas.

Anot jo, šios platformos yra „rimtai apsaugotos nuo išorinio kišimosi“ ir „reikalinga techninio pobūdžio diskusija, kaip apsaugoti Rusijos žiniasklaidą ir vartotojus nuo amerikiečių IT bendrovių cenzūros“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu