R. T. Erdoganas: Turkijos ir Armėnijos santykiuose „gali būti atverstas naujas puslapis“ Turkija ES planą įvesti jai sankcijų vadina „šališku ir neteisėtu“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pareiškė, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pritarė Baku idėjai sukurti platformą regiono saugumui užtikrinti, kuriai galėtų priklausyti Turkija, Rusija, Azerbaidžanas, Iranas, Gruzija ir Armėnija.

AP/Scanpix nuotr.
AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2020, 12:26 PM, atnaujinta Dec 11, 2020, 1:30 PM

Turkijos lyderis tai pranešė savo lėktuve, grįždamas iš Azerbaidžano, kur jis lankėsi su dviejų dienų vizitu.

„Ponas Putinas teigiamai žiūri į šią idėją. Telefoninio pokalbio metu jis pasiteiravo, kokia mano nuomonė šiuo klausimu. Aš jam atsakiau, jog po to, kai (Azerbaidžano prezidentas Ilhamas) Alijevas teigiamai atsiliepė apie tai, svarbu, kad ir aš teigiamai tai vertinčiau. Šia tema netgi Gruzija įsitraukė į darbotvarkę“, – pateikia R. T. Erdogano žodžius televizijos kanalas „Habertürk“.

Be to, R. T. Erdoganas pareiškė, jog jei Jerevanas prisijungs prie šios platformos, Turkijos ir Armėnijos santykiuose „gali būti atverstas naujas puslapis“.

Ketvirtadienį Azerbaidžano prezidentas I. Alijevas po derybų su Turkijos vadovu teigė, jog, pasibaigus karo veiksmams Kalnų Karabache, Baku ir Ankara turi suformuoti regione naują daugiašalę bendradarbiavimo platformą.

Turkija ES planą įvesti jai sankcijų vadina „šališku ir neteisėtu“

Turkija sureagavo į ES sprendimą parengti Turkijos asmenų sąrašą, kuriems būtų taikomos sankcijos dėl Ankaros vykdomos dujų telkinių žvalgybos Viduržemio jūroje, pavadindama jį „šališku ir neteisėtu“.

Turkija šiuo metu ginčijasi su ES narėmis Graikija ir Kipru dėl energetinių išteklių Viduržemio jūros rytuose.

Ankara į ginčijamus vandenis, į kuriuos pretenzijas reiškia ir Graikija, ne kartą išsiuntė gamtinių dujų telkinių žvalgybos laivą.

„Atmetame šališką ir neteisėtą požiūrį, kuris buvo įtrauktas į gruodžio 10 d. Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikimo išvadas dėl solidarumo ir veto sukelto spaudimo“, – sakoma Turkijos Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

ES lyderiai penktadienį apsisprendė sudaryti sąrašą Turkijos asmenų, kuriems žada įvesti sankcijas dėl Ankaros vykdomos dujų telkinių žvalgybos Graikijos ir Kipro vandenyse.

„Taryba pritarė sankcijoms, Turkijai vykdant „vienašališkus veiksmus ir provokacijas“, – tviterio paskyroje rašė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clementas Beaune, jis citavo išvadas, kurių priėjo 27 ES šalių lyderiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.