Lenkija suka Vengrijos keliu: ribojimai sulaukė ir amerikiečių kritikos

Šią savaitę Lenkijos politinę areną sudrebino žinia, kad valstybės valdomas naftos koncernas „PKN Orlen“ perpirko regioninės žiniasklaidos įmonę „Polska Press“. Pradėta kalbėti apie spaudos „orbanizaciją“.

J.Kaczynskis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
J.Kaczynskis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
„Orlen“ vadovas D.Obajtekas tvirtina, kad tokiu būdu stiprinama Lenkijos ekonomika, o jo įmonė tampa dar labiau „visuomeniškai atsakinga“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Orlen“ vadovas D.Obajtekas tvirtina, kad tokiu būdu stiprinama Lenkijos ekonomika, o jo įmonė tampa dar labiau „visuomeniškai atsakinga“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

2020-12-12 16:33

Vokietijos koncerno „Verlagsgruppe Passau“ valdomai „Polska Press“ priklauso nacionalinis dienraštis „Polska The Times“, kuris buvo sukurtas bendradarbiaujant su britų laikraščiu „The Times“, nuosava naujienų agentūra ir net 20 iš 24 regioninių krašto dienraščių.

Be to, koncernas turi 6 spaustuves, leidžia 120 rajoninių laikraščių ir valdo 500 interneto tinklalapių.

Sandorio suma nebuvo paviešinta, tačiau dauguma ekspertų rizikingu pavadino naftos koncerno sprendimą investuoti į spaudą, kurios tiražas ir pelnas kasmet mažėja.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, valstybei šis sandoris finansiškai visiškai nenaudingas, todėl akivaizdu, kad sandorio tikslas – politinis.

Sekė vengrų pavyzdžiu

„Newsweek“ teigimu, šalį valdanti nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) nusprendė imti pavyzdį iš Vengrijos ir savo įtaką didina monopolizuodama žiniasklaidą.

TTP save vadina religinga paprastų, neturtingų žmonių partija, o ją labiausiai remia provincijos žmonės, dažniausiai skaitantys vien regioninę žiniasklaidą.

Vengriją valdantis autoritarinis partijos „Fidesz“ vadovas premjeras Viktoras Orbanas per 10 metų sugebėjo į savo rankas perimti beveik visą žiniasklaidą, kuri dabar sutartinai giria „Fidesz“ ir plūsta opoziciją.

Prieš 5 metus Lenkijoje Seimo rinkimus laimėjus TTP partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis skubiai išsikvietė V.Orbaną į Varšuvą ir klausinėjo ilgo bei sėkmingo valdymo paslapčių.

J.Kaczynskis po to prasitarė, kad ketina nacionalizuoti žiniasklaidą ir šalį valdyti mažiausiai dvidešimt metų.

TTP tada skubiai priėmė specialią įstatymo pataisą ir ja remdamasi perėmė valstybinės televizijos TVP, radijo „Polskie Radio“ ir naujienų agentūros PAP valdymą.

Šių įstaigų vadovais buvo paskirti TTP lojalūs asmenys, o valstybinė žiniasklaida virto propagandiniu partijos ruporu.

Televizija TVP nekritikavo TTP sprendimo perimti teismų ir prokuratūros kontrolę, o tai, kad Briuselis kritikuoja antidemokratines Lenkijos reformas, vadina prasimanymu.

Sulaukė JAV nepasitenkinimo

Kaip ir Vengrijos lyderis, J.Kaczynskis irgi nepasitenkino tik valstybinės žiniasklaidos uzurpavimu. TTP suplanavo priimti įstatymą, neleidžiantį užsienio įmonei turėti daugiau kaip 49 proc. žiniasklaidos priemonės akcijų.

Tokiu būdu buvo tikimasi perimti privačių televizijų ir laikraščių kontrolę, tačiau šiuos planus užblokavo JAV ambasada Lenkijoje. Jos diplomatai pareiškė, kad gins savo šalies verslininkus ir neleis žlugdyti jų verslo. Taip JAV ambasada gynė koncerno „Discovery Communications“, valdančio populiariausią Lenkijos televiziją TVN, interesus.

TTP pakeitė strategiją ir nurodė valstybinei draudimo įmonei PZU ir „PKN Orlen“ supirkinėti žiniasklaidos priemones.

PZU ir „PKN Orlen“ šią vasarą įsteigė bendrą reklamos įmonę, o prieš dvi savaites įsigijo 65 proc. įmonės „Ruch“, kuri užsiima žiniasklaidos platinimu ir valdo prekybos kioskus, akcijų.

„Tokiu būdu plėtojame Lenkijos ekonomiką, esame visuomeniškai atsakinga firma“, – po sandorio pareiškė „PKN Orlen“ direktorius Danielis Obajtekas.

44 metų D.Obajtekas yra vadinamas auksiniu TTP berniuku, išmoningai vykdančiu partijos nurodymus, dėl to spauda prognozuoja, kad ateityje jis gali tapti šalies premjeru arba prezidentu.

Kritikuoja Vokietijos kanclerę

„Polska Press“ laikraščiai yra labiausiai politiškai neutralūs, netarnauja jokiai partijai“, – pareiškė garsus žurnalistas Witoldas Glowackis.

Dienraštyje „Polska The Times“ dirbantis apžvalgininkas pareiškė, kad bus padaryta milžiniškai žala, jei su koncerno leidiniais bus „pasielgta taip, kaip su valstybine žiniasklaida, kuri prarado objektyvumą ir visus žurnalistinius standartus“.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ parašė, jog Vokietijos koncerno sprendimas parduoti akcijas „Orlen“ daro gėdą tos šalies vadovei Angelai Merkel. Pastaroji esą žodžiais kritikuoja autoritarinius Lenkijos ir Vengrijos vadovus, tačiau iš tikrųjų jiems padeda.

Dienraštis priminė, kad valstybinė Vokietijos įmonė „Deutsche Telekom“ pardavė Vengrijoje valdytą populiarų tos šalies interneto tinklalapį Origo.hu V.Orbano šalininkams.

Skandalo esmę nutylėjo

Žiniasklaidos ekspertas Lukaszas Szurminskis radijo stotyje TOK FM priminė, kad Vengrijos valdantieji žiniasklaidą sau paklusnia pavertė keturiais etapais. Iš pradžių buvo priimta įstatymo pataisa, kuria remiantis valstybinė žiniasklaida tapo pavaldi vyriausybei.

Vėliau buvo priimtas privačiai žiniasklaidai labai nepalankus reklamos įstatymas, o valstybinėms įmonėms išvis uždrausta joje reklamuotis. Po to įvairiais suvaržymais respublikinė, o vėliau ir regioninė spauda buvo paskatinta parsiduoti V.Orbaną remiantiems verslininkams.

Prieš dvejus metus Vengrijos vyriausybė įsteigė specialų fondą, į kurį įtraukė sau palankias ir valstybės pinigais remiamas 476 žiniasklaidos priemones. Liko tik saujelė opoziciją palaikančių ar neutralių laikraščių ir tinklalapių, kurie neturi didelės įtakos formuojant piliečių nuomonę.

Panašiu keliu eina ir TTP valdoma Lenkija. Valstybinė žiniasklaida ir ją palaikanti spauda yra dosniai finansuojama, o jai kritiška tokių reklamos lėšų negauna ir patiria spaudimą parduoti akcijas.

Objektyvumą praradusi valstybinė Vengrijos žiniasklaida nutylėjo skandalą, į kurį neseniai įsivėlė gėjų orgijoje Briuselyje policijos areštuotas įtakingas valdančiosios „Fidesz“ narys europarlamentaras Jozsefas Szajeris.

„Fidesz“ kontroliuojama žiniasklaida užsiminė tik apie tai, jog J.Szajeris pažeidė reikalavimą per COVID-19 pandemiją nesibūriuoti, bet nutylėjo, kad tai buvo gėjų orgija, o vengro kuprinėje buvo rasta narkotikų.

Oficiali tiek Budapešto, tiek Varšuvos žiniasklaida ėmė propaguoti sąmokslo teoriją, kad J.Szajerio sulaikymas per orgiją buvo Vakarų surengta provokacija siekiant diskredituoti Vengrijos valdžią ir sumažinti jos ryžtą kartu su Lenkija blokuoti ES biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.