A. Navalno apnuodijimo istorija nesibaigė: kalbama apie antrą pasikėsinimą

Britų žiniasklaida spėja, kad prieš jam pasitraukiant į Berlyną, Rusijos agentai pakartojo pasikėsinimą į Aleksejaus Navalno gyvybę. Maskva neigia tiek šiuos, tiek ankstesnius kaltinimus.

Rusijos opozicijos veikėjas A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos veikėjas A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-13 15:48

Laikraštis „The Times“ tvirtina, kad nors nepavyko pirmą kartą, Kremlius dar sykį bandė nunuodyti gerai žinomą Rusijos opozicijos veikėją A. Navalną.

Kaip sekmadienį pranešė vakarų šalių žvalgybos, antroji nuodų dozė A.Navalnui buvo pakišta prieš jam išskrendant tęsti gydymo Berlyne.

Prieš korupciją kovojantis aktyvistas pasijuto blogai skrydyje iš Sibiro į Maskvą, po to kai buvo apnuodytas nervus paralyžuojančia medžiaga „Novičiok“.

Piloto dėka lėktuvas avariniu būdu nusileido Omske, kur greitosios pagalbos medikai apnuodytajam davė priešnuodžio atropino.

Mirtiną ataką išgyveno du kartus

Spėjama, kad priešnuodis galėjo padėti užkirsti kelią antrajam pasikėsinimui į gyvybę.

„Atropinas išgelbėjo jam gyvybę“, – laikraščiui „The Times“ sakė buvęs Didžiosios Britanijos kariuomenės chemijos, biologijos, radiologijos ir branduolinio pulko vadas Hamishas de Bretton-Gordonas.

„Nervus paralyžuojančios medžiagos sustabdo daugelio organų veiklą. Pirmiausia sustoja plaučiai ir tada žmogus miršta. Jei panadojamas nedelsiant, atropinas padeda išvengti šio poveikio“.

„The Times“ taip pat rašo, kad Rusijos saugumo pajėgos galėjo daryti įtaką gydytojui, kuris slaugė A. Navalną Omske. Tokius įtarimus pasėjo faktas, kad minėtasis gydytojas tvirtino, kad didžiausias Vladimiro Putino kritikas sunegalavo dėl medžiagų apykaitos sutrikimo, o ne apnuodijimo.

Vokietijos saugumo šaltiniai daro prielaidą, kad būtent todėl žudikai turėjo galimybę antrą kartą panaudoti mirtiną medžiagą.

„Planas buvo padaryti, kad jis pasiektų Berlyną jau miręs“, – laikraštis pacitavo vieną iš šaltinių.

Maskva neigia sąsajas su sovietų sukurtais nuodais

Visgi, planas neišdegė ir A. Navalnas buvo gydomas Berlyne, kur ir pradėjo atsigauti.

„Antra „Novičiok“ dozė neabejotinai padidina šansus kažką nužudyti, – kalbėjo Leedso universiteto toksikologijos profesorius Alastairas Hay. – Tačiau, jei organizmas jau gavo atropino, šis neutralizuos nervus paralyžuojančią medžiagą. Tai gali lemti ilgiau trunkančią komą, nes toksinai bus ilgiau skaidomi kepenyse“.

Nepaisant vokiečių tyrėjų bei Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos patvirtinimo, kad „Novičiok“ pėdsakai buvo rasti, Maskva neigia bet kokią atsakomybę.

Rusijos delegacija Cheminio ginklo uždraudimo organizacijoje apkaltino Vokietiją ir jos sąjungininkes pradėjus „masinę dezinformacijos kampaniją prieš Rusiją“.

Kremlius taip pat atmetė daugiau, nei 50 valstybių pasmerkimą teigdamas, kad sovietų sukurta medžiaga „Novichok“ A. Navalnas buvo apnuodytas jau atvykęs į Vokietiją.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.