Baltarusijoje per protestus jau sulaikyti daugiau kaip 300 žmonių

Baltarusijoje sekmadienį sulaikyta daugiau kaip 300 protesto akcijų dalyvių, savo interneto puslapyje skelbia Minsko miesto vykdomojo komiteto Valstybinė vidaus reikalų valdyba.

Protestai Baltarusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-13 13:36, atnaujinta 2020-12-13 20:43

„Dėl teisės aktų dėl masinių renginių Minsko teritorijoje pažeidimų sulaikyta daugiau nei 300 piliečių, kurių atžvilgiu pradėtas administracinis procesas... dėl masinių renginių organizavimo ir vykdymo tvarkos pažeidimų“, – pranešė Minsko milicija.

Daugiausia sulaikytųjų yra Minske. Teisių gynėjų duomenimis, taip pat buvo sulaikyta protestuotojų Baraulianų kaime, Smalevičuose ir Breste.

Protesto akcijos vyksta įvairiuose Baltarusijos sostinės rajonuose ir kituose šalies miestuose. Žmonės renkasi į kolonas savo kiemuose ir gatvėse, tad sunku tiksliai įvertinti protestų dalyvių skaičių.

Opozicijai palanki interneto naujienų svetainė „Naša niva“ pranešė, kad protestuotojai Minske ir jo priemiesčiuose organizavo mažiausiai 100 atskirų susirinkimų.

Tuo tarpu teisėsaugininkai mėgina sutrukdyti kolonoms žygiuoti ir sulaiko protestuojančiuosius. Tačiau per šio sekmadienio protestus MInske pirmą kartą nebuvo atjungtas mobilusis internetas, nebuvo uždarytos metropoliteno stotys.

Baltarusijoje jau daugiau kaip keturis mėnesius vyksta istoriniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais, o tikrąja jų laimėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskąją, kandidatavusią vietoje savo įkalinto vyro.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Į Lietuvą pasitraukusi S. Cichanouskaja gyrė protestuotojus, kurie rinkosi „nepaisydami represijų, smurto ir šalčio“.

„Jie priešinasi Lukašenkos režimui, nes... nori gyventi demokratinėje ir laisvoje šalyje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė ji.

Europos Sąjunga įvedė sankcijas A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams, kaltinamiems dėl rinkimų klastojimo ir protestų slopinimo.

Ketvirtadienį Baltarusija paskelbė, kad gruodžio pabaigoje dėl pandemijos laikinai uždarys savo sausumos sienas, bet opozicija tai laiko dar viena priemone kitokiai nuomonei slopinti.

Naujienų agentūros „Interfax“ cituojami liudininkai pasakoja apie keliuose Minsko rajonuose ryte matytą karinę techniką, vandens patrankas ir mikroautobusus, kuriuos naudoja teisėsaugos pareigūnai.

Protestai jau kelis savaitgalius iš eilės rengiami kitokiu formatu. Žmonės renkasi į kolonas savo kiemuose ir gatvėse įvairiuose Minsko rajonuose.

Saugumo priemonės Baltarusijos sostinės centre yra sugriežtintos, nors ir mažesne negu anksčiau apimtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.