Varšuvoje protestuotojai žygiavo prie Lenkijos valdančiosios partijos lyderio namų

 Varšuvoje didelė protestuotojų prieš dešiniojo sparno vyriausybę eisena sekmadienį žygiavo prie Lenkijos valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderio namų.

 Varšuvoje protestuotojai žygiavo prie Lenkijos valdančiosios partijos lyderio namų.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Varšuvoje protestuotojai žygiavo prie Lenkijos valdančiosios partijos lyderio namų.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2020, 10:12 PM

Tai buvo dar viena demonstracija, surengta po šalies Konstitucinio Tribunolo sprendimo dar labiau sugriežtinti ir taip labai griežtus šalies abortų įstatymus.

Sekmadienio protestas sutapo su liūdnai pagarsėjusios karo padėties paskelbimo 1981-aisiais 39-osiomis metinėmis. Daug lenkų kaltina vyriausybę tuo, kad jos veiksmai vis labiau primena to meto autoritarinį komunistų režimą.

Demonstraciją organizavo grupė „Moterų streikas“, jau surengęs virtinę masinių protestų prieš spalio 22-osios nutartį dėl abortų. Prie akcijos prisidėjo ir kiti lenkai, tarp jų verslininkai, nusivylę vyriausybės darbu kovojant su pandemija.

Protestuotojai susirinko vienoje centrinių sankryžų ir patraukė prie PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio, kuris laikomas tikruoju šalies lyderiu, nors užima tik vicepremjero postą, namų sostinės šiaurėje.

Policija privertė protestuotojus pasukti kitu keliu palei Vyslos upę. Policininkai per garsiakalbius paskelbė, kad protestas neteisėtas ir vyksta epidemijos metu. Į tai protestuotojai atsakė: „Pas mus kilusi PiS epidemija. Verčiame vyriausybę!“

Daug protesto dalyvių nešė Europos Sąjungos ir vaivorykštės spalvų vėliavas, reikšdami paramą tolerancijai ir priklausymui Vakarams.

J. Kaczynskio daugiabutį apsupo šimtai riaušėms pasirengusių policininkų, kurie neleido protestuotojams prieiti labai arti.

Sekmadienio naktį taip pat vyko atskiras ūkininkų protestas, po kurio gatvėje priešais J. Kaczynskio namus liko didelė kiaušinių ir bulvių krūva, ir net negyva kiaulė.

Ūkininkai sakė, kad jiems per mažai mokama už jų produkciją, ir kaltino vyriausybę nesprendžiant jų problemų.

Policija paskelbė už šiukšlinimą ir gatvės blokavimą skyrusi baudas keturiems asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.