Rumunijoje įstrigo koalicijos derybos, kilus nesutarimams dėl premjero posto

Derybas vedančioms Rumunijos politinėms partijoms dar nepavyko susitarti dėl naujojo ministro pirmininko kandidatūros, praėjus savaitei po parlamento rinkimų, pirmadienį pareiškė prezidentas Klausas Iohannisas.

 Derybas vedančioms Rumunijos politinėms partijoms dar nepavyko susitarti dėl naujojo ministro pirmininko kandidatūros, praėjus savaitei po parlamento rinkimų, pirmadienį pareiškė prezidentas Klausas Iohannisas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Derybas vedančioms Rumunijos politinėms partijoms dar nepavyko susitarti dėl naujojo ministro pirmininko kandidatūros, praėjus savaitei po parlamento rinkimų, pirmadienį pareiškė prezidentas Klausas Iohannisas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2020, 1:53 PM

Reikės „surengti konsultacijas bent dar vieną kartą“, pasitaręs su visomis parlamento frakcijomis televizijos eteryje sakė valstybės vadovas.

Pernai valdžiusi Nacionalinė liberalų partija (PNL) tikisi suburti centro dešinės daugumą su neseniai įsteigta partija USR-PLUS ir vengrų mažumos partija UDMR.

Tačiau diskusijos atsidūrė aklavietėje dėl nesutarimų, kas turėtų eiti premjero ir Deputatų rūmų pirmininko pareigas.

Liberalai tikisi, kad vyriausybei vadovaus finansų ministras Florinas Citu, o USR-PLUS remia ekspremjerą ir Europos Parlamento frakcijos „Atnaujinkime Europą“ pirmininką Dacianą Ciolosą.

Derybos „vedamos ne taip greitai, kaip norėtume, esama šiek tiek trinties, bet norime, kad jos tęstųsi“, sakė PNL vadovas Ludovicas Orbanas, praėjusią savaitę atsistatydinęs iš premjero posto dėl nuviliančio jo partijos pasirodymo rinkimuose.

Pats prezidentas leido suprasti, kad pritartų PNL vadovaujamai vyriausybei. Tokiu atveju trys centro dešinės parlamentinės partijos turėtų 244 atstovus – gerokai daugiau už 233 mandatus, reikalingus norint užsitikrinti daugumą 465 vietų asamblėjoje.

„Norime, kad ateinančius ketverius metus valdytų centro dešinės koalicija. Norime pasitikėjimu ir pusiausvyra paremto susitarimo“, – pareiškė D. Ciolosas.

Sekmadienio vykusių visuotinių rinkimų parlamentas liko susiskaldęs, o favoritais laikomi antrąją vietą užėmę liberalai (PNL), užsitikrinę ketvirtadalio elektorato paramą. Daugiausiai balsų – 29 proc. – surinko Socialdemokratų (PSD) partija.

Balsą atidavus mažiau nei 32 proc. piliečių, rinkėjų aktyvumas buvo žemiausias nuo 1989 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.