Vengrijos parlamentas priėmė prieš LGBT nukreiptų priemonių paketą

Vengrijos parlamentas antradienį priėmė naujų prieš LGBT nukreiptų priemonių paketą, kuris yra dar vienas nacionalistinės, kultūriškai konservatyvios vyriausybės šūvis ginant „tradicines vertybes“.

Vengrijos parlamentas priėmė prieš LGBT nukreiptų priemonių paketą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Vengrijos parlamentas priėmė prieš LGBT nukreiptų priemonių paketą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-15 16:30, atnaujinta 2020-12-15 23:47

Vienu įstatymu, kurį užtikrintai priėmė premjero Viktoro Orbano vyriausybei lojalūs parlamentarai, tos pačios lyties asmenų poroms iš esmės uždraudžiama įsivaikinti, nustatant, kad įsivaikinti gali tik susituokusios poros.

Išimtis šiam draudimui turės patvirtinti šeimos reikalų ministras.

Vyriausybė pastaraisiais mėnesiais sugriežtino savo retoriką LGBT atžvilgiu. Spalio mėnesį kilusiame ginče dėl knygos vaikams, tarp kurios veikėjų yra gėjų,  V. Orbanas pareiškė, kad homoseksualai turėtų „palikti vaikus ramybėje“.

Be to, antradienį parlamentas patvirtino konstitucijos pataisą, kurioje sakoma: „Motina yra moteris, tėvas yra vyras.“

Šią pataisą vyriausybė argumentavo „naujais ideologiniais procesais Vakaruose“, dėl kurių būtina „saugoti vaikus nuo galimo ideologinio arba biologinio kišimosi“.

Konstitucijos pataisa apibrėžia vaiko lytį kaip priskirtąją jam gimus bei „užtikrina vaikų auklėjimą pagal... (Vengrijos) krikščionišką kultūrą“.

Gegužės mėnesį įsigaliojo draudimas piliečiams teisiškai pakeisti savo lytį, o šis sprendimas šalies viduje ir užsienyje išprovokavo protestų ir perspėjimų, kad translyčiai piliečiai susidurs su didesne diskriminacija.

2018 metais vyriausybė išleido potvarkį, draudžiantį lyčių studijų kursus universitetuose.

„Tamsi diena“ 

Organizacijos „Amnesty International“ Vengrijos skyriaus direktorius Davidas Vigas nurodė, kad „tokie diskriminuojantys, homofobiški ir transfobiški nauji įstatymai yra Vengrijos valdžios naujausia ataka prieš LGBT bendruomenę“.

„Tai yra tamsi diena Vengrijos LGBT bendruomenei ir tamsi diena žmogaus teisėms“, – sakė D. Vigas.

Šalies konstitucijoje, priimtoje po V. Orbano atėjimo į valdžią, santuoka yra apibrėžiama išskirtinai kaip vyro ir moters sąjunga.

Vienas šios konstitucijos ruošėjų Jozsefas Szajeris praėjusį mėnesį atsisakė europarlamentaro mandato po to, kai buvo sugautas, pasak belgų policijos, sprunkantis iš neteisėto sekso vakarėlio, kuriame dalyvavo vien vyrai ir kuris buvo organizuotas pažeidžiant karantiną. 

Nepaisant trumpų pareiškimų, pasmerkusių J. Szajerio veiksmus, vyriausybė ir V. Orbaną palaikanti spauda iš esmės ignoravo kilusį skandalą ir toliau skelbė savo konservatyvias žinutes.

Pirmadienį šeimų reikalų ministrė Katalin Novak sukėlė nepasitenkinimą išplatinusi vaizdo įrašą socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame sakė, kad moterys ne visada turėtų varžytis su vyrais profesinėje srityje. 

„Nemanykite, kad kiekvieną mūsų gyvenimo akimirką mes turime lygintis ir turėti tą patį darbą, tą patį atlyginimą kaip ir kitas“, – sakė K. Novak feministų sukritikuotame komentare.

Be to, antradienį Vengrijos parlamentas priėmė rinkimų įstatymo pataisą, pagal kurią, nacionaliniuose rinkimuose norinčios dalyvauti partijos turės varžytis mažiausiai 14 iš 19 šalies provincijų ir iškelti gerokai didesnį skaičių atskirose apygardose besivaržančių kandidatų, nei buvo reikalaujama anksčiau.

Vyriausybė teigia, kad pakeitimai neleis kurtis mažoms „netikroms“ partijoms, siekiančioms valstybės subsidijų dalyvavimui rinkimuose.

Tačiau daug opozicijos atstovų įtaria, kad tikrasis vyriausybės tikslas yra neleisti opozicijos sąjungininkų kandidatams varžytis su V. Orbano partija „Fidesz“ dėl vietų per kitus parlamento rinkimus 2022 metais.

Praėjusią savaitę atliktos apklausos duomenimis, „Fidesz“ šiuo metu pralaimėtų hipotetinei jungtinei opozicijai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.