M. Barnier: susitarimas dėl prekybos po „Brexit“ įmanomas iki penktadienio

Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier Europos Parlamentui pasakė, kad būtų „sunku, bet įmanoma“ iki penktadienio pasiekti prekybos po „Brexit“ susitarimą su Jungtine Karalyste, naujienų agentūrą AFP informavo šaltiniai Parlamente.

 Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier Europos Parlamentui pasakė, kad būtų „sunku, bet įmanoma“ iki penktadienio pasiekti prekybos po „Brexit“ susitarimą su Jungtine Karalyste, naujienų agentūrą AFP informavo šaltiniai Parlamente.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier Europos Parlamentui pasakė, kad būtų „sunku, bet įmanoma“ iki penktadienio pasiekti prekybos po „Brexit“ susitarimą su Jungtine Karalyste, naujienų agentūrą AFP informavo šaltiniai Parlamente.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2020, 4:02 PM, atnaujinta Dec 17, 2020, 5:43 PM

Atskirai Europos Parlamento politinės grupės ketvirtadienį perspėjo, kad jei negaus sutarties teksto iki sekmadienio, negalės jo ratifikuoti iki JK pasitraukimo iš Europos Sąjungos bendrosios rinkos gruodžio 31 dieną.

„Gera pažanga, bet lieka tam tikrų kliūčių. Pasirašysime tik ES interesus ir principus apginantį susitarimą“, – po susitikimo su aukšto rango EP nariais tviteryje parašė M. Barnier.

Pasak trijų šaltinių, M. Barnier pagrindinių parlamento frakcijų lyderiams sakė, kad pasiekti susitarimą iki penktadienio būtų „sunku, bet įmanoma“.

Vienas įtakingas Europos diplomatas pažymėjo, kad valstybės narės svarsto galimybę priimti lankstesnį tvarkaraštį, nuskambėjus pareiškimams, kad jos galėtų pritarti tokiai priemonei, jei EP pritrūktų laiko, bet sutiko, kad derybos netrukus galėtų duoti vaisių.

„Manau, kad per artimiausias kelias dienas dar turime šansą, bet akivaizdu, kad dar yra nebaigtų darbų, – kalbėjo diplomatas. – Nepraraskime vilties, dar yra šiek tiek laiko.“

Vienas Dauningo gatvės atstovas visgi pareiškė, kad išstojimas nepasirašius sutarties yra „labiausiai tikėtinas“ scenarijus.

Kaip AFP pranešė šaltiniai parlamente, M. Barnier pareiškė, jog Londonas sutiko kurti mechanizmą, kuris leistų Briuseliui reaguoti aptikus tokių darbo ir aplinkos neatitikimų, dėl kurių kiltų pavojus sąžiningai prekybai.

Tačiau, anot ES derybininko, Britanija dar neatskleidė, kaip ruošiasi valdyti savo valstybines subsidijas verslui. ES norėtų, kad šioje srityje būtų vykdoma griežtesnė nepriklausoma priežiūra.

Be to, kol kas nepavyksta susitarti dėl žvejybos politikos, nors Briuselis sutiko, kad Britanija suvereniai valdytų savo vandenis ir kad Londonas sukurtų kvotų ES laivams sistemą.

Tačiau abi šalys nesutaria, kiek žuvies turi atitekti Britanijai, o Europa reikalauja, kad Londonas pateiktų jai geresnį siūlymą už dabartinį.

Atsiskaitęs Europos Parlamento frakcijoms, M. Barnier vėl susėdo derybų su savo kolega britu Davidu Frostu.

Tuo metu EK vicepirmininkas Marošas Šefčovičius ir aukšto rango JK ministras Maiklas Gove'as ruošiasi dalyvauti atskiroje vaizdo konferencijoje, per kurią svarstys jau įsigaliojusios „skyrybų sutarties“ įgyvendinimą.

Tačiau laiko susitarti dėl ateities prekybos santykių lieka vis mažiau. Britanija turi pasitraukti iš ES bendrosios rinkos vos po dviejų savaičių, kai baigsis 11 mėnesių trukmės po „Brexit“ įsigaliojęs pereinamasis laikotarpis.

Jei nebus sudarytas papildomas prekybos susitarimas, komercijai abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse bus taikomi muitai, kurie dar labiau apsunkintų ekonominę suirutę, sukeltą Londono sprendimo palikti Bendriją.

Bet kokį M. Barnier ir D. Frosto sudarytą prekybos susitarimą iš pradžių turės patvirtinti ES ir JK parlamentai – taigi, paskutinėmis šių metų dienomis gali tekti rengti specialiąsias sesijas.

JK: „Brexit“ be sutarties scenarijus yra „labiausiai tikėtinas“

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį pesimistiškesniu tonu komentavo vėliausias pastangas pasiekti susitarimą per prekybos po „Brexit“ derybas su Europos Sąjunga, pabrėždama, kad išstojimo be sutarties scenarijus yra labiausiai tikėtinas.

Pasak vieno iš premjero B.Johnsono atstovų, abiejų šalių derybininkai stengiasi „užpildyti likusias spragas“, ES leidus suprasti, kad pasiekti susitarimą iki penktadienio būtų „sunku, bet įmanoma“.

Tačiau atstovas pridūrė: „išstojimas australiškomis PPO (Pasaulio prekybos organizacijos) sąlygomis lieka labiausiai tikėtinas rezultatas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.