Tyrimas atskleidė A. Navalno budelių kaukes: opozicionierius buvo sekamas ne vienus metus

Šią savaitę publikuotame „Bellingcat“ tyrime atskleidžiama, kad Aleksejų Navalną nunuodyti bandė Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) agentai. Opozicionierius mano, kad tai nebuvo pirmas kartas.

Apnuodijimą „Novičiok“ išgyvenęs A.Navalnas mano, kad galėjo būti kėsinamasi ir į jo žmonos (kairėje) gyvybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Apnuodijimą „Novičiok“ išgyvenęs A.Navalnas mano, kad galėjo būti kėsinamasi ir į jo žmonos (kairėje) gyvybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 10:12 AM

44-erių opozicionierius A.Navalnas buvo apnuodytas rugpjūčio 20 d. Skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu jis neteko sąmonės, todėl lėktuvas buvo priverstas nusileisti anksčiau.

Jis buvo paguldytas į Omsko ligoninę ir po kelių dienų, praleistų joje, buvo nugabentas į Berlyną. Vokietijos ekspertų teigimu, atlikti toksikologiniai tyrimai rodo, kad A.Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Tokias pat išvadas pateikė ir dvi Prancūzijos bei Švedijos laboratorijos.

Sekamas ne vienus metus

„Bellingcat“ tyrime teigiama, kad iki lemtingojo skrydžio rugpjūčio mėnesį opozicionierių Rusijos žvalgybos agentai sekė bent ketverius metus.

„Analizuojant ankstesnes FST narių keliones matyti, kad jie bent nuo 2017 m. sausio 16 dienos, po mėnesio, kai opozicionierius paskelbė eisiąs į prezidento rinkimus, buvo tapę A.Navalno šešėliu, – teigiama tyrime. – 2017 metais A.Navalnas už Maskvos ribų turėjo bent 20 kelionių. Jis buvo sekamas daugelio jų metu, išskyrus vos kelias.“

„Bellingcat“ rašo, kad ištyrus gausius duomenis paaiškėjo, kad į A.Navalno gyvybę kėsinosi aštuoni FST – sovietmečio KGB įpėdinio – agentai.

Padalinio, kuris buvo į tai įsivėlęs, specializacija – cheminiai ginklai.

Tačiau didžiausius kaltinimus grindžiantys duomenys yra skambučių įrašai ir kelionių žurnalai, rodantys intensyvų įtariamų FST pareigūnų, sekančių A.Navalną, ir jų viršininkų Maskvoje bendravimą.

Pokalbiai rodo, kad rugpjūčio mėnesį Rusija, nepaisydama raginimų iš Vakarų lyderių, netyrė A.Navalno apnuodijimo bylos.

Galėjo būti apnuodytas bare

„Žinoma, kad tokio masto operacijos negalėjo suorganizuoti niekas kitas, išskyrus FST vadovą Aleksandrą Bortnikovą, ir niekada nebūtų drįsęs to padaryti be Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymo“, – kalbėjo A.Navalnas.

Apie tai, kad pagaliau išsiaiškinta, kas kėsinosi į opozicionieriaus gyvybę, vaizdo įrašą savo „YouTube“ kanale publikavo ir pats A.Navalnas.

„Žinau, kas norėjo mane nužudyti, – sakė jis. – Žinau, kur jie gyvena. Žinau, kur jie dirba. Žinau jų tikruosius vardus. Žinau jų pravardes. Turiu jų visų nuotraukas.“

Manoma, kad A.Navalnas galėjo būti apnuodytas bare, esančiame Tomsko „Xander“ viešbutyje, naktį prieš jo skrydį į Maskvą.

Anot „Bellingcat“, maždaug 23 val. 15 min. A.Navalnas užsisakė kokteilį „Kruvinoji Meri“, tačiau barmenas jam pasakė, kad šiam kokteiliui pagaminti neturi reikiamų ingredientų, ir pasiūlė kokteilį „Negroni“.

A.Navalnas pasakojo, kad šio kokteilio negalėjo išgerti daugiau nei vieno gurkšnio, nes „jo skonis buvo šlykščiausias, kokį jam yra tekę ragauti gyvenime“.

Kėsinosi ir į žmonos gyvybę

Vaizdo įraše A.Navalnas taip pat atskleidė tai, kas, jo manymu, galėjo būti išankstinis bandymas su juo susidoroti.

Liepos 6 d., per jo atostogas Kaliningrade, A.Navalno žmona Julija pasijuto blogai jiems einant į kavinę.

Kavinėje ji jautėsi pernelyg blogai, kad galėtų valgyti, todėl grįžo į viešbutį.

Moteris pasakojo, kad vos galėjo paeiti, nuolat turėjo pailsėti ant suoliukų ar atsirėmusi į medžius. Pailsėjusi viešbutyje ji pasijuto geriau.

„Visas FST skyrius, kuriam vadovauja aukšti pareigūnai, šią operaciją vykdo trejus su puse metų. Per tą laiką jie kelis kartus bandė nužudyti mane ir mano šeimos narius naudodami cheminį ginklą, gautą slaptoje laboratorijoje, – kalbėjo A.Navalnas. – Nepaneigiamas faktas, kad mes turime reikalų su vyriausybe. Tai terorizmas.“

Tačiau A.Navalnas ir toliau planuoja sugrįžti ir Rusiją. Kada tai įvyks? Pats opozicionierius teigia, kad tai priklausys nuo medikų rekomendacijų.

Parengta pagal: „Meduza“, „The Washington Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?