Baltarusijos VRM sukūrė protesto akcijų dalyvių duomenų bazę

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija sukūrė duomenų bazę su informacija apie protesto akcijų dalyvius.

Bresto protestų dalyviams gresia teisinė atsakomybė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Bresto protestų dalyviams gresia teisinė atsakomybė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 10:50 AM, atnaujinta Dec 21, 2020, 11:15 AM

„Nesankcionuotų akcijų duomenų bazė leidžia realiuoju laiku visos šalies mastu kaupti duomenis apie kiekvieną protestų judėjimo dalyvį. Sistema sukurta užkirsti kelią nusikaltimams ir teisės pažeidimams“, – rašoma Minsko vykdomojo komiteto Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos pranešime, pirmadienį paskelbtame šios žinybos „Telegram“ kanale.

Anot valdybos atstovų, kalbama ne tik apie asmenis, dalyvaujančius protesto akcijose, bet ir pokalbių svetainių naudotojus, susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalų administratorius.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 30 tūkst. žmonių. Lapkritį buvo sulaikyti ne mažiau kaip 4 tūkst. protestuotojų.

Baltarusijoje pareikšti kaltinimai 19 asmenų, rugsėjį protestavusių Breste

Baltarusijoje pareikšti kaltinimai 19 asmenų, dalyvavusių rugsėjį Breste vykusiuose protestuose, pirmadienį informavo tyrėjai.

„10 kaltinamųjų iškelta baudžiamoji byla nagrinėjama atskiru procesu ir perduota prokurorui pateikti teismui“, – nurodoma Tyrimų komiteto išplatintame pareiškime.

Jie kaltinami viešosios tvarkos pažeidimais, „nulėmusiais transporto, įmonių ir organizacijų darbo sutrikimus“.

Devyniems iš šių asmenų uždrausta išvykti iš šalies, o dar vienam skirtas namų areštas. Kaltinamieji yra 20–40 metų amžiaus.

„Toliau nagrinėjamos baudžiamosios bylos, iškeltos dar devyniems kaltinamiesiems ir 37 įtariamiesiems. Be to, teisėsaugos pareigūnai ir toliau siekia nustatyti kitus neteisėtų veiksmų vykdytojus“, – pridūrė Tyrimų komiteto atstovai.

Tyrimų komiteto teigimu, rugsėjo 13 dieną Bresto centre vykusio protesto dalyviai „atliko veiksmų, šiurkščiai pažeidusių viešąją tvarką“. Dėl to buvo ribojamas eismas, trikdomas troleibusų kursavimas, o kai kurios parduotuvės užsidarė anksčiau.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.