Pentagono vadovas Kabule susitiko su Afganistano prezidentu

JAV gynybos sekretorius Christopheris Milleris antradienį susitiko su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani, atvykęs į Kabulą vizito, apie kurį nebuvo iš anksto paskelbta.

 JAV gynybos sekretorius Christopheris Milleris.<br> AP/Scanpix nuotr.
 JAV gynybos sekretorius Christopheris Milleris.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-22 23:54

Ch. Milleris, vadovaujantis Pentagonui iki išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno inauguracijos ateinantį mėnesį, aptarė su A. Ghani vykstančias derybas su Talibanu. Gynybos departamento pranešime sakoma, kad šis procesas yra „istorinė galimybė“ užtikrinti taiką dešimtmečius karo krečiamoje šalyje.

Ch. Milleris taip pat susitiko su JAV pajėgų Afganistane vadu generolu Scottu Milleriu, kad „gautų jo įvertinimą apie bendrą saugumo padėtį, įskaitant dabartines kovos su terorizmu ir mokymų, konsultacijų bei patariamąsias misijas, Talibano smurto lygį ir besitęsiantį JAV pajėgų išvedimą“, sakoma pranešime.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, siekęs užbaigti Amerikos „nepaliaujamus karus“, nusprendė iki sausio 15 dienos sumažinti amerikiečių kontingentą Afganistane iki 2,5 tūkst. karių.

Prezidentas nutarė dar labiau paspartinti JAV karių išvedimą nei buvo numatyta ankstesniame susitarime su Talibanu. Pagal ankstesnį planą visos JAV pajėgos iš Afganistano turi būti išvestos iki 2021 metų gegužės mainais į saugumo garantijas.

Prieš metus Amerikos kontingentą Afganistane sudarė apie 13 tūkst. karių. Lapkritį jų bebuvo likę apie 4 500.

Pentagonas siekė palikti Afganistane mažiausiai 4,5 tūkst. karių ateinančių metų pradžioje, kol vyksta taikos derybos, bet pareigūnai sakė, kad kariškiai vykdo D. Trumpo įsakymą.

Tačiau smurtas Afganistane pastaruoju metu stiprėjo, o Talibanas ir kitos grupuotės pastarosiomis savaitėmis beveik kasdien puldinėdavo vyriausybės pajėgas.

Kol kas neaišku, ar naujoji demokratų administracija sutiks su visišku pajėgų išvedimu pagal anksčiau šiais metais Vašingtono ir Talibano per derybas Kataro sostinėje Dohoje sutartomis sąlygomis.

Praeitą savaitę JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis) surengė Dohoje retą susitikimą su Talibano atstovais ir paragino juos sumažinti smurto mastą Afganistane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.