Turkijoje žinomas žurnalistas nuteistas 27 metus kalėti

Turkijos teismas paskelbė nuosprendį žinomam žurnalistui Canui Dündarui, kuris buvo kaltinamas „politiniu ir kariniu šnipinėjimu“ bei pagalba teroristams. Kaip pranešė trečiadienį televizijos kanalas NTV, jis nuteistas kalėti 27 metus ir 6 mėnesius.

C. Dundaras.<br>imago images/Scanpix nuotr.
C. Dundaras.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 12:43 PM, atnaujinta Dec 23, 2020, 12:47 PM

Teismas pripažino žiniasklaidos atstovą kaltu dėl slaptų duomenų apie nacionalinės žvalgybos organizacijos sunkvežimių judėjimą gavimo ir paskelbimo, už tai jam skirta 18 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. C. Dündaras taip pat pripažintas kaltu dėl pagalbos „teroristinei fethullahistų organizacijai“ (FETO), už tai teismas jam skyrė dar 8 metus ir 9 mėnesius kalėjimo.

Buvęs opozicijos laikraščio „Cumhuriyet“ (Respublika) vyriausiasis redaktorius buvo teisiamas dėl 2015 metais pasirodžiusio straipsnio, kuriame Turkijos žvalgybos tarnybos buvo kaltinamos neteisėtai siunčiančios ginklų į Siriją.

Kartu su straipsniu buvo paskelbtas 2014 metais darytas vaizdo įrašas, kuriame buvo matyti, kaip policininkų uniformas ir civilių drabužius vilkintys vyrai iš sunkvežimių iškrauna ir atidaro kažkokias dėžes. Kitose paskelbtose nuotraukose buvo matyti sunkvežimiai su minosvaidžių šaudmenimis.

Naujienų agentūra AP šio vaizdo įrašo autentiškumo negali patvirtinti.

Straipsnyje buvo teigiama, kad Turkijos žvalgybos tarnyba ir šalies prezidentas neleido prokuratūrai pradėti tyrimo dėl neteisėto ginklų gabenimo.

Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą smarkiai supykdė ši publikacija. C. Dundarui ir leidinio biuro Ankaroje vadovui Erdemui Gului buvo pareikšti oficialūs kaltinimai.

Tąsyk R. T. Erdoganas sakė, kad sunkvežimiai gabeno pagalbą turkmėnų grupėms Sirijoje, ir įspėjo, kad C. Dundarui teks „brangiai sumokėti“.

Vėliau Turkija tiesiogiai įsitraukė į pilietinį karą Sirijoje ir surengė keturias karines operacijas.

C. Dundaras ir E. Gulas buvo areštuoti 2015 metais ir tris mėnesius buvo laikomi suimti. 2016-aisiais teismas pripažino C. Dundarą ir E. Gulą kaltais „šnipinėjimo tikslais gavus ir paviešinus slaptų dokumentų“ bei skyrė jiems atitinkamai penkerių metų ir 10 mėnesių bei penkerių metų laisvės atėmimo bausmes.

Tą pat dieną, kai buvo skelbiamas nuosprendis, C. Dundaras buvo užpultas prie teismo rūmų. Laimei, žurnalistas nenukentėjo.

C. Dundaras apskundė nuosprendį. 2018 metais Aukščiausiasis apeliacinis teismas panaikino nuosprendžius ir įpareigojo surengti naują bylos svarstymą, nurodęs, kad kaltinamiesiems turi būti skirtos griežtesnės bausmės.

Naujas bylos svarstymas prasidėjo pernai.

2016 metais C. Dundaras išvyko į Vokietiją, todėl buvo teisiamas už akių. Šiuo metu vyksta jo turto Turkijoje konfiskavimo procedūra.

C. Dundaras kaltinamas pagalba JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno judėjimui, kurį Ankara yra paskelbusi teroristine organizacija. Vyriausybė tvirtina, kad F. Gulenas nurodė surengti nesėkmingą 2016 metų pučą.

Prokuroras, kurio nurodymu buvo sustabdyti minėti sunkvežimiai, taip pat virtinė kitų pareigūnų ir kariškių buvo apkaltinti ryšiais su F. Gulenu. Pensilvanijoje gyvenantis dvasininkas griežtai neigia kaltinimus dėl pučo organizavimo.

Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) sudarytame Pasaulio spaudos laisvės indekse Turkija užima 154 vietą tarp 180 valstybių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?