D. Trumpas suteikė malonę dar 26 žmonėms, įskaitant savo žento tėvą

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį suteikė malonę dar beveik 30 žmonių, įskaitant savo žento ir patarėjo tėvą Charlesą Kushnerį ir du savo sąjungininkus, nuteistus po susimokymo su Rusija tyrimo.

Donaldas Trumpas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2020, 8:36 AM, atnaujinta Dec 24, 2020, 11:28 AM

Be kita ko, D. Trumpas suteikė malonę Jaredo Kushnerio tėvui, kuris 2004-aisiais prisipažino kaltu dėl mokesčių vengimo ir poveikio liudytojams, savo 2016 metų kampanijos vadovui Paului Manafortui ir ilgamečiam patarėjui Rogeriui Stone'ui, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Šįkart prezidento malonė suteikta iš viso 26 žmonėms, dar trims buvo sušvelnintos bausmės.

Ankstesnę dieną D. Trumpas suteikė malonę 15 žmonių, o dar penkiems sušvelnino bausmes.

Tarp asmenų, kuriems antradienį buvo suteikta visiška malonė, yra du asmenys, susiję su tyrimu dėl įtariamo D. Trumpo kampanijos ir Rusijos susimokymo, korumpuotas buvęs respublikonų kongresmenas ir keturi privačios saugos bendrovės „Blackwater“ darbuotojai, nuteisti už 14 irakiečių nužudymą 2007 metais Bagdade.

Irakiečiai išreiškė pasipiktinimą ir liūdesį, kad D. Trumpas suteikė malonę keturiems „Blackwater“ kontraktininkams, kurie prieš šešerius metus buvo nuteisti dėl žudynių.

2007 metų rugsėjo 16 dieną „Blackwater“ apsaugininkai ėmė šaudyti judrioje Bagdado aikštėje ir nužudė mažiausiai 14 civilių ir sužeidė dar dešimtis. Irako pareigūnai savo ruožtu kalba apie 17 aukų. Šis incidentas papiktino irakiečius ir sukėlė įtampą tarp JAV ir Irako.

„Supuvęs iki šerdies“

D. Trumpo sprendimas suteikti malonę P. Manafortui, kuris buvo atsidūręs specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimo dėl įtarimų dėl Rusijos kišimosi į rinkimus prieš ketverius metus centre, sukėlė kritikų pyktį, kad Baltųjų rūmų šeimininkas bando „ištrinti“ tyrimą, kurį jis visada vadino „raganų medžiokle“.

Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui vadovaujantis demokratas Adamas Schiffas tviteryje teigė: „Muellerio tyrimo metu Trumpo advokatas užsiminė apie malonę Manafortui. Manafortas atsisakė bendradarbiavimo su prokurorais, melavo, buvo nuteistas, o tada Trumpas pagyrė jį už tai, kad nėra „skundikas“. Trumpo malonė dabar užbaigia korupcinę schemą.“

Pats P. Manafortas tviteryje parašė: „Jūs tikrai padarėte „Ameriką vėl didžią“. Telaimina Dievas jus ir jūsų šeimą. Linkiu linksmų Kalėdų ir siunčiu daug gerų linkėjimų ateinantiems metams.“

Politikos apžvalgininkas ir buvęs prezidento Baracko Obamos patarėjas Davidas Axelrodas apie D. Trumpo sprendimą sakė, kad „visi matė ateinant malonių ir bausmių sušvelninimo“ bangą prezidento „aparatčikams ir lojalistams... Bet reginys vis tiek baisus“.

Respublikonų senatorius Benas Sasse'as, kuris yra viešai kritikavęs D. Trumpą, pareiškė: „Tai yra supuvęs iki šerdies [reikalas].“

Laukiama daugiau malonių

Manoma, kad D. Trumpas svarsto suteikti ir daugiau malonių iki sausio 20-osios, kai baigsis jo kadencija.

D. Trumpas, kurio atžvilgiu vykdoma daug tyrimų dėl mokestinių reikalų, įtariamų kampanijos finansavimo taisyklių pažeidimų ir įtariamo lytinio smurto, yra pareiškęs, kad galėtų paskelbti malonę sau pačiam, tačiau toks požiūris neatrodo turintis tvirtą teisinį pamatą.

Prezidentą taip pat spaudžia libertarų ir pilietinių teisių grupės, raginančios suteikti malonę trims žmonėms, susijusiems su nacionalinio saugumo informacijos nutekėjimu. Tai yra „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, buvęs Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas Edwardas Snowdenas ir dar viena buvusi NSA darbuotoja Reality Winner.

Be to, žinoma, kad tarp prašymą suteikti malonę pateikusių asmenų yra buvęs JAV karys Robertas Balesas, nuteistas dėl 16 Afganistano piliečių nužudymo 2012-aisiais, ir už bandymą pasamdyti žudiką nuteistas Josephas Maldonado- Passage'as, išgarsėjęs pasirodžius „Netflix“ dokumentiniam serialui „Tiger King“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?