M. Sandu prisaikdinta Moldovos prezidente

Maia Sandu ketvirtadienį buvo prisaikdinta naująja Moldovos prezidente.

M. Sandu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Sandu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2020, 12:20 PM, atnaujinta Dec 24, 2020, 3:28 PM

Inauguracijos ceremonija vyko bendro iškilmingo Moldovos parlamento ir Konstitucinio Teismo posėdžio metu.

„Prisiekiu atiduoti visas jėgas ir įgūdžius Moldovos Respublikos klestėjimo vardan, laikytis šalies konstitucijos ir įstatymų, ginti demokratiją, pagrindines žmogaus teises, suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį Moldovos vientisumą“, – laikydama ranką ant Konstitucijos ištarė M. Sandu.

Po to ji pabučiavo nacionalinę vėliavą ir iš Konstitucinio Teismo pirmininkės gavo valstybės vadovo regalijas.

Savo inauguracinėje kalboje M. Sandu, centro dešinės opozicijos politikė, kuri 2019 metais neilgai dirbo premjero poste, pasisakė už parlamento paleidimą ir pirmalaikių įstatymų leidėjų rinkimų sušaukimą.

„Pirmalaikiai rinkimai yra vienintelis būdas išvalyti parlamentą ir atkurti teisingumą mūsų šalyje“, – pareiškė ji.

„Deputatai renkasi naktį, kad dalintųsi pinigais ir išsaugotų korupcijos schemas. Jie nesugeba sukurti valstybės žmonėms, jie vis dar bando nutempti šalį į tamsą, chaosą, korupciją, neteisybę. Politikai, kurie negali išsiskirti su valdžia, bando blokuoti institucijas, sukelti visišką chaosą. Mes to neleisime!“ – pažadėjo M. Sandu.

Ji sakė pagrindine savo užduotimi laikanti „kovą su korupcija ir teisinės valstybės sukūrimą“.

„Mūsų kova su korupcija nebus lengva, bet mes laimėsime šią kovą. Valysime šalį, vagys sėdės kalėjime, o ne į šalies vadovybėje. Institucijos turi dirbti taip, kaip nori piliečiai – sąžiningai ir žmonių labui. Turime turėti daugiau demokratijos ir teisinės valstybės „, – pabrėžė naujoji Moldovos prezidentė.

M. Sandu laimėjo lapkričio 15 dieną įvykusius prezidento rinkimus gavusi 57,27 proc. balsų. Jos oponentas Igoris Dodonas, vadovavęs Moldovai nuo 2016 metų, surinko 42,28 proc. balsų.

I. Dodonas ir jo partijos parlamentarai atsisakė dalyvauti M. Sandu prisaikdinimo ceremonijoje.

„Tauta jus myli!“

Tūkstančiai M. Sandu šalininkų susirinko prie Respublikos rūmų Kišiniove pasveikinti naujosios prezidentės. Jie skandavo: „Maia Sandu ir tauta“ bei „Tauta jus myli!“

Po inauguracijos M. Sandu kartu su savo partijos „Veiksmas ir solidarumas“ (PAS) nariais nuėjo į prezidentūrą, kur I. Dodonas per ceremoniją oficialiai perdavė jai įgaliojimus. Buvęs prezidentas taip pat įteikė savo įpėdinei gėlių puokštę.

Pastarosiomis savaitėmis M. Sandu šalininkai rengė protesto akcijas prieš įstatymą, numačiusį perduoti šalies žvalgybos agentūros kontrolę iš prezidento parlamentui.

Šis žingsnis buvo laikomas I. Dodonui lojalių įstatymų leidėjų bandymu apriboti naujosios prezidentės valdžią. Visgi Konstitucinis Teismas jį blokavo.

Trečiadienį atsistatydino Moldovos prorusiškų pažiūrų ministras pirmininkas Ionas Chicu. Apie savo pasitraukimą jis pranešė prieš parlamente numatytą balsavimą dėl pasitikėjimo jo vyriausybe.

I. Dodonas sakė, kad I. Chicu pasitraukimas nesusijęs su protestais ar numatytu balsavimu parlamente. Anot jo, šis žingsnis turi atverti kelią pirmalaikiams rinkimams.

Pasitraukus premjerui, automatiškai atsistatydina visa vyriausybė.

Moldova, turinti 3,5 mln. gyventojų, yra pasidalijusi į dvi stovyklas: pasisakančiųjų už glaudesnius ryšius su Europos Sąjunga ir visų pirma Rumunija, ir besikabinančiųjų į sovietinių laikų santykius su Maskva.

Per ketverius prezidentavimo metus I. Dodonas aktyviai pasisakė už glaudesnius ryšius su Maskva ir buvo tvirtai remiamas Rusijos, siekiančios išsaugoti įtaką Moldovoje.

Rusija yra dislokavusi karių Moldovos separatistiniame Uždniestrės regione, kurį remia. Po trumpo pilietinio karo, kilusio 1991-aisiais subyrėjus Sovietų Sąjungai, atsiskyrusios Uždniestrės tarptautinė bendrija nepripažįsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.