Mirė garsus Šaltojo karo laikų dvigubas agentas George'as Blake'as

Garsus Šaltojo karo laikų dvigubas agentas George'as Blake'as, 6-ajame dešimtmetyje dirbęs Britanijos žvalgyboje ir perdavinėjęs slaptą informaciją Sovietų Sąjungos KGB, o vėliau pabėgęs kitapus Geležinės uždangos, mirė būdamas 98 metų, šeštadienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.

G. Blake'as, 1922 metais gimęs Roterdame, per Antrąjį pasaulinį karą dalyvavo pasipriešinimo naciams judėjime okupuotuose Nyderlanduose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G. Blake'as, 1922 metais gimęs Roterdame, per Antrąjį pasaulinį karą dalyvavo pasipriešinimo naciams judėjime okupuotuose Nyderlanduose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2020, 12:51 PM, atnaujinta Dec 26, 2020, 4:12 PM

„Šiandien mirė legendinis žvalgas, Rusijos SVR [Užsienio žvalgybos tarnybos] dimisijos pulkininkas George'as Blake'as,“ – sakoma naujienų agentūrų išplatintame SVR atstovo Sergejaus Ivanovo pranešime spaudai.

„Jis nuoširdžiai mylėjo mūsų šalį, žavėjosi liaudies žygdarbiu per Didįjį Tėvynės karą“, – pridūrė S. Ivanovas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir pats buvęs KGB agentas, šeštadienį pareiškė „gilią užuojautą“ G. Blake'o artimiesiems ir draugams.

Kremliaus interneto tinklapyje paskelbtame pranešime Rusijos lyderis pažymėjo G. Blake'o „neįkainojamą indėlį užtikrinant strateginį paritetą ir palaikant taiką planetoje“.

1922 metais Roterdame gimęs G. Blake'as, per Antrąjį pasaulinį karą dalyvavo pasipriešinimo naciams judėjime okupuotuose Nyderlanduose, o vėliau išvyko į Angliją, kur pradėjo dirbti žvalgyboje.

Išmokęs rusų kalbą G. Blake'as 1948 metais buvo išsiųstas į Seulą rinkti informacijos apie sovietų veiklą. 1950-aisiais kilus Korėjos karui jis pateko į komunistinės Šiaurės Korėjos pajėgų nelaisvę ir pasisiūlė bendradarbiauti su Sovietų Sąjungos žvalgyba. Vėliau jis pasakojo, kad šį apsisprendimą nulėmė negailestingi JAV aviacijos bombardavimai, kuriuos G. Blake'as stebėjo Korėjoje.

Grįžęs į Angliją veikė kaip dvigubas agentas ir perdavė KGB šimtų britų užsienio žvalgybos MI6 agentų pavardes.

1953 metais G. Blake'as informavo savo ryšininkus, kad JAV Centrinė žvalgybos valdyba ir britų Slaptoji žvalgybos valdyba (SIS) organizavo slaptą operaciją, per kurią Berlyne buvo iškastas tunelis, vedantis prie Vokietijoje dislokuotų sovietų pajėgų ryšių linijų. 1956 metais tunelis buvo sovietų žvalgyba neva „atsitiktinai“ surastas, o dėl to kilęs skandalas sukėlė reikšmingų politinių padarinių.

1961 metais G. Blake'as buvo demaskuotas ir nuteistas kalėti 42 metus. Po penkerių metų jis pabėgo virvinėmis kopėčiomis, padedamas trijų kamerų draugų. Jam pavyko pasiekti Rytų Vokietiją ir išvykti į Sovietų Sąjungą, kur jis toliau dirbo SVR, persivadinęs Georgijumi Bechteriu.

Maskvoje Blake'as buvo sutiktas kaip didvyris, Rusijos žvalgybos tarnyba jam suteikė pulkininko laipsnį.

Žlugus Sovietų Sąjungai, jis teigė niekada nesigailėjęs dėl savo veiksmų.

G. Blake'as buvo vienas iš paskutinių tebegyvenančių per Šaltąjį karą SSRS užverbuotų britų dvigubų agentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.