Bangladešas į izoliuotą salą išplukdė dar vieną, iki šiol didžiausią rohinjų grupę

Keturi Bangladešo karinių jūrų pajėgų laivai antradienį išplukdė antrą, iki šiol didžiausią musulmonų rohinjų grupę iš perpildytų pabėgėlių stovyklų į atokią niūrią salą, kur jų laukia neaiškios gyvenimo perspektyvos.

 Pabėgėliai rohinjai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Pabėgėliai rohinjai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vyriausybė tvirtina, kad 1 800 pabėgėlių, apsigyvenusių stovyklose pabėgę nuo Mianmaro kariuomenės persekiojimo, nori pradėti naują gyvenimą Basan Čare. Į šią salą anksčiau šį mėnesį perkelta dar 1 600 tokių asmenų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vyriausybė tvirtina, kad 1 800 pabėgėlių, apsigyvenusių stovyklose pabėgę nuo Mianmaro kariuomenės persekiojimo, nori pradėti naują gyvenimą Basan Čare. Į šią salą anksčiau šį mėnesį perkelta dar 1 600 tokių asmenų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2020, 1:06 PM

Vyriausybė tvirtina, kad 1 800 pabėgėlių, apsigyvenusių stovyklose pabėgę nuo Mianmaro kariuomenės persekiojimo, nori pradėti naują gyvenimą Basan Čare. Į šią salą anksčiau šį mėnesį perkelta dar 1 600 tokių asmenų.

Tačiau žmogaus teisių gynėjai abejoja dėl perkėlimo proceso. Anot aktyvistų, kai kurių rohinjų lūšnos Mianmaro pasienyje buvo užrakintos spynomis, todėl jie neturėjo kito pasirinkimo.

Bangladešo vyriausybė ilgainiui nori perkelti 100 tūkst. iš maždaug milijono stovyklose gyvenančių rohinjų į salą, esančią Bengalijos įlanką kasmet siaubiančių ciklonų tiesioginiame kelyje.

Per tris valandas trukusią kelionę iš Čitagongo į Basan Čarą rohinjai, sėdėdami laivuose ant medinių suolelių, laikė krepšius su asmeniniais daiktais, žaislus ir vištas, taip pat darėsi asmenukes.

Saloje, kurią užsienio reikalų ministras Abul Kalamas Abdul Momenas pavadino „gražiu kurortu“, naujiems atvykėliams buvo pastatyta daugiabučių.

Daugiau nei 700 tūkst. rohinjų 2017 metais persikėlė į Balgadešą, kur stovyklose tuomet jau gyveno dar 300 tūkst. šios mažumos atstovų, pabėgusių nuo kruvino valymo jų kaimuose Mianmare. Jungtinės Tautos laiko tuos karių veiksmus potencialiu genocidu.

Bangladešui sunkiai sekantis rasti ilgalaikį sprendinį į šalį plūstantiems rohinjams, už pabėgėlių reikalus atsakingi pareigūnai teigia, kad Basan Čare šios etninės grupės atstovų laukia geresnės gyvenimo sąlygos ir saugumo padėtis.

„Jie labai nori išvykti į Basan Čarą, nes iš savo artimųjų, persikėlusių į Basan Čarą, yra girdėję, kad tai yra puiki vieta“, – naujienų agentūrai AFP sakė A. K. Abdul Momenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.