Honkongo žiniasklaidos magnatui Jimmy Lai liepta grįžti į kalėjimą

Honkongo žiniasklaidos magnatui, demokratijos šalininkui Jimmy Lai ketvirtadienį buvo nurodyta sugrįžti į kalėjimą, miesto aukščiausios instancijos teismui patenkinus prokurorų skundą dėl jo paleidimo už užstatą.

73 metų magnatas už grotų praleido 20 dienų, o praėjusį trečiadienį griežtomis sąlygomis buvo paleistas už užstatą.<br>Liau Chung-ren/ZUMA press/Scanpix nuotr.
73 metų magnatas už grotų praleido 20 dienų, o praėjusį trečiadienį griežtomis sąlygomis buvo paleistas už užstatą.<br>Liau Chung-ren/ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2020, 12:31 PM, atnaujinta Dec 31, 2020, 12:32 PM

Pekino kritikas J. Lai yra tarp garsiausių figūrų, apkaltintų pagal Honkongui Kinijos birželio pabaigoje primestą saugumo įstatymą, kuriuo siekiama nuslopinti kitokią nuomonę.

73 metų magnatas už grotų praleido 20 dienų, o praėjusį trečiadienį griežtomis sąlygomis buvo paleistas už užstatą. Jam skirtas namų areštas, uždrausta viešai pasisakyti, taip pat ir per tviterį.

Tačiau aukščiausiasis apeliacinis teismas ketvirtadienį leido kaltintojams apskųsti sprendimą dėl paleidimo už užstatą, jiems pareiškus, kad žemesnės instancijos teismo teisėjas „galėjo suklysti interpretuodamas ar taikydamas“ naujojo įstatymo 42 straipsnį.

Šiame straipsnyje sakoma, jog paleidimas už užstatą neturėtų būti skiriamas, nebent teisėjas turėtų pakankamą pagrindą manyti, kad atsakovas pakartotinai nepažeis įstatymo.

„Mūsų nuomone, galima pagrįstai sakyti, kad teisėjo sprendimas buvo klaidingas ir kad jo nurodymas... negaliojo“, – sakoma apeliacinio teismo nutarime.

Teismas taip pat patenkino kaltintojų prašymą sulaikyti J. Lai iki apeliacijos nagrinėjimo vasario 1 dieną.

J. Lai, raginęs užsienio vyriausybes paskelbti sankcijų Kinijai ir Honkongui dėl judėjimo už demokratiją slopinimo šiame mieste, pagal naująjį nacionalinio saugumo įstatymą buvo apkaltintas susimokymu su užsienio jėgomis.

Kaltintojai nagrinėjo daugiau kaip tūkstantį jo tviterio žinučių ir virtinę interviu žiniasklaidai.

J. Lai buvo pirmas pagal naująjį saugumo įstatymą apkaltintas ir už užstatą paleistas asmuo, bet kaltintojai skubiai kreipėsi į aukščiausios instancijos teismą prašydami leidimo apskųsti sprendimą.

Kinijos valdančios partijos ruporu laikomas laikraštis „People's Daily“ taip pat kritikavo sprendimą paleisti J. Lai už užstatą, „kenkiantį įstatymo viršenybei Honkonge“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.