ES smerkia migrantų gyvenimo sąlygas Bosnijoje

Šimtų benamių migrantų gyvenimo sąlygos Europos Sąjungos pasienyje esančioje Bosnijoje yra „visiškai nepriimtinos“, šeštadienį pareiškė ES pasiuntinys Johannas Sattleris.

 ES smerkia migrantų gyvenimo sąlygas Bosnijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 ES smerkia migrantų gyvenimo sąlygas Bosnijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2021, 1:01 PM

Migrantai liko benamiais ir yra priversti gyventi šaltyje ir lietuje po to, kai praėjusį mėnesį sudegė šalies šiaurės vakaruose esančiame Bihačo mieste veikusi stovykla.

„Padėtis yra visiškai nepriimtina, – po susitikimo su Bosnijos saugumo ministru Selmu Cikotičiumi pareiškė ES specialusis atstovas Bosnijai ir Hercogovinai J. Sattleris. – Daugybės šimtų žmonių gyvybės ir pagrindinės žmogaus teisės į statomos į rimtą pavojų.“

Ugnis nusiaubė Lipos migrantų centrą Bosnijos šiaurės vakaruose gruodžio 23 dieną. Per gaisrą aukų išvengta, tačiau didžioji dalis vietos infrastruktūros buvo sunaikinta.

Šis gaisras pagilino krizę dėl to, kur turėtų būti apgyvendinta tūkstančiai migrantų, nes Bosnijos valdžiai iki šiol nepavyko rasti naujos gyvenamosios vietos benamiais tapusiems migrantams.

Policija mano, kad gaisrą stovykloje sukėlė patys ten gyvenę migrantai, protestuodami prieš stovyklą valdžiusios Jungtinių Tautų Tarptautinės migracijos organizacijos pasitraukimą.

Organizacija anksčiau pasitraukė skųsdamasi, kad ši vieta buvo netinkama žmonėms gyventi šaltuoju metų laiku. Balandį atidarytoje Lipos stovykloje taip niekada ir nebuvo pajungta elektra ar tiekiamas vanduo.

J. Sattleris šeštadienį susitiko ne tik su minėtu Bosnijos ministru, bet ir su Vokietijos, Italijos ir Austrijos ambasadoriais, pranešė ES delegacija Sarajeve. Šio susitikimo tikslas buvo „aptarti būdus, kaip skubiai spręsti didelį nerimą keliančią migracijos situaciją“.

Bosnija yra įsikūrusi prie vadinamojo Balkanų maršruto, kuriuo nuo 2018 metų dešimtys tūkstančių nuo karo ir skurdo Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje bėgančių migrantų siekia pasiekti Vakarų Europą. Šiuo metu šalyje gyvena apie 8 500 migrantų.

Kelias migrantų stovyklas Bosnijoje finansuojanti Europos Komisija ragina Bihače vėl atidaryti anksčiau veikusį kitą centrą, tačiau tam priešinasi vietos ir regiono pareigūnai. Tas migrantų centras, veikęs apleistame fabrike, buvo uždarytas spalį, spaudžiant vietos gyventojams.

Itin decentralizuotoje Bosnijoje federalinė valdžia taip pat yra pasiūliusi vėl atidaryti minėtą centrą, kuriame galėtų gyventi 2 tūkst. žmonių. Tačiau ši valdžia negali nurodyti vietos valdžiai, ką daryti.

JT žmogaus teisių biuras jau anksčiau yra perspėjęs dėl migrantų iš Lipos stovyklos „nepriimtinų kančių“ ir paraginęs skubiai spręsti šį klausimą. Mėgindama sušvelninti migrantų krizę Bosnijos vyriausybė pasiuntė kariškių, kad šie sudegusio migrantų centro teritorijoje pastatytų palapinių, tačiau migrantai nenori ten gyventi, nes jos yra nešildomos ir be vandens.

Apie augantį nepasitenkinimą byloja ir tai, kad penktadienį ir šeštadienį migrantai atsisakė maisto, kurį dalijo Raudonasis Kryžius ir viena vietos labdaros organizacija, Bosnijos nacionalinei televizijai FTV sakė Raudonojo Kryžiaus atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.