Garso įrašas atskleidė, kad A. Lukašenka planavo žmogžudystes Vokietijoje

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka organizavo politiškai motyvuotas žmogžudystes Vokietijos teritorijoje, skelbia portalas EUObserver, remdamasis gautu garso įrašu.

 A.Lukašenka.<br> AP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenka.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2021, 12:07 PM, atnaujinta Jan 4, 2021, 3:15 PM

Žmogžudystės niekada nebuvo įvykdytos, tačiau garso įraše girdima kalbos apie nuodų ir sprogmenų naudojimą, o tai rodo, kokią grėsmę A.Lukašenkos režimas kelia Europos Sąjungai.

EUObserver skelbia gavę 24 minučių trukmės garso įrašą, kuriame apie planuojamas žmogžudystes kalbėjo buvęs Baltarusijos saugumo tarnybų vadovas Vadimas Zaicevas.

Garso įrašas buvo padarytas 2012 metų balandį vykusio susitikimo metu.

Slapta padarytame garso įraše yra girdima V.Zaicevo pokalbis su KGB Alfa būrio 7 grupuote, kuri buvo įkurta kovoti su režimo politiniais priešais.

A.Zaicevas kalbėjo apie tris taikinius Vokietijoje – buvusį kalėjimo direktorių Olegą Alkajevą, buvusį pulkininką Vladimirą Boradachą ir buvusį antikorupcinių nusikaltimų padalinio vadovą Viačeslavą Dudkiną.

Pilną garso įrašą galima paklausyti EUObserver puslapyje.

Ukrainos policija gavo duomenų apie įtariamus žurnalisto P. Šeremeto nužudymo užsakovus

Ukrainos nacionalinė policija gavo informacijos apie įtariamus žurnalisto Pavelo Šeremeto žmogžudystės užsakovus – dokumentų ir garso įrašų, padarytų ne vėliau 2012 metų.

„Dokumentai ir garso įrašai, paskutiniai kurių datuojami 2012 metais, jau pateikti tyrimui ir yra naudingi nustatant nusikaltimo užsakovus“, – sakoma pranešime, pirmadienį paskelbtame Nacionalinės policijos interneto svetainėje.

Remiantis žinybos turima informacija, 2020 metų gruodžio mėnesį tyrėjai, padedant Ukrainos vidaus žvalgybos tarnybai, gavo atitinkamos informacijos, susijusios su 2016 metų P. Šeremeto nužudymo tyrimu.

„Nacionalinės policijos tyrimo gautos Informacijos fragmentai skelbiami internete. Paskelbtuose įrašuose nenustatyti asmenys aptaria su žurnalisto Pavelo Šeremeto nužudymu susijusius klausimus. Visų pirma pabrėžiama nunuodijimo galimybė panaudojant nuodingas medžiagas, taip pat sprogdinimas“, – sakoma pranešime.

Taip pat informuojama, kad tyrėjams duotas leidimas atlikti tyrimo veiksmus P. Šeremeto byloje vienoje iš Europos šalių.

„Šiuo metu Ukrainos nacionalinės policijos tyrimui duotas leidimas atlikti tyrimo veiksmus vienoje iš Europos valstybių. Be to asmuo, atsakingas už informacijos perdavimą, pakviestas būtiniems tyrimo veiksmams atlikti“, – nurodoma pranešime.

Pasak Nacionalinės policijos, P. Šeremeto nužudymo vykdytojų byla perduota teismui, o dėl nusikaltimo užsakovų pradėtas atskiras baudžiamasis procesas, tyrimas tęsiasi.

Anksčiau pirmadienį internetinis leidinys „Ukrainskaja pravda“, remdamasis gautais garso įrašais ir belgų leidiniu „EUobserver“, paskelbė, kad P. Šeremeto nužudymą organizavo Baltarusijos specialiosios tarnybos.

2016 metų liepos 20-osios ryte Kijevo centre buvo susprogdintas automobilis, kuriame buvo P. Šeremetas. Žurnalistas mirė vietoje. Įtarimai dėl jo nužudymo buvo pareikšti trims asmenims: kariuomenės slaugytojai Janai Duhar, savanorei ir vaikų kardiologei Julijai Kuzmenko, taip pat muzikantui ir „mūšių Donbase veteranui“ Andrijui Antonenkai. Ikiteisminis jų bylos tyrimas buvo baigtas kovo 22 dieną. Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės dėl dalyvavimo P. Šeremeto nužudyme nepripažįsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.